Riddarhuset. | 27 mar

”Luften har blivit mycket bättre”

Vid renoveringen av Riddarhuspalatset i Stockholm har ventilationen förbättrats genom att återställa och förstärka självdragssystemet i stora delar av byggnaden. Tidigare var luftkvaliteten dålig, bland annat på grund av igensatta frånluftskanaler och obalans mellan till- och frånluft. Riddarhussekreteraren Erik Drakenberg, tillika kansli- och verksamhetschef, är nöjd.

”Luften har blivit mycket bättre”
Erik Drakenberg i Riddarhussalen med totalt 2 332 adliga vapensköldar på väggarna. I Riddarhussalen arrangeras i dag bland annat konserter för allmänheten med plats för 300 besökare.

Riddarhuspalatset, byggt på 1600-talet i Gamla stan i Stockholm, har renoverats invändigt 2023–2024. Bland annat har installationstekniska system och köksutrustning bytts ut. En stor och viktig del av renoveringsarbetet har gällt ventilationssystemet. Ventilationen fungerade innan dess dåligt, bland annat på grund av att många frånluftskanaler var igensatta.

– Det har berott på fågelbon, skräp eller att de blivit igenmurade av misstag. Därmed fungerade inte frånluften som den skulle och mycket av arbetet har handlat om att säkerställa funktionen av den, berättar Erik Drakenberg, riddarhussekreterare, tillika kansli- och verksamhetschef.

Direktionsmöten hålls regelbundet i lokalerna.

Erik Drakenberg i källarens fläktrum. Bakom honom arkivaggregatet som upprätthåller ett konstant klimat i arkivrummen. Själva aggregatet har inte ingått i ombyggnaden men allmänventilationen i fläktrummet har liksom övriga utrymmen injusterats.

– Tidigare behövde man ofta avbryta mötena för att vädra eftersom syret tog slut. I dag är detta problem löst och luftkvaliteten har förbättrats markant.

Kontorsutrymmena på övervåningen har nu fått både till- och frånluft. Tidigare var det bara frånluft. Två separata kanalsystem för frånluft har nu dragits ihop till en gemensam kanal i en befintlig skorsten. Istället för två frånluftsfläktar är de nu inkopplade på ett större aggregat med värmeåtervinning.

En viktig ventilationsåtgärd har varit att justera in luftflödena så att de går till rätt ställe i byggnaden.

En av kontorslokalerna med ny tilluftskanal med tilluftsdon i takvinkeln.

– Förut var det obalans mellan från- och tilluft. I vissa rum var det för mycket luft och i andra för lite, säger Thomas Nyberg, vvs-projektör på Sitowise.

I övriga delar av byggnaden är det självdragssystem, förutom i köket, inklusive dess personalutrymmen, som har ett separat ventilationssystem.

Det blev lite stressigt men det löste sig tack vare att el- och vvs-entreprenörerna jobbade över på eget initiativ. Det är sådan anda man vill ha i renoveringsprojekt.

Många ventilationsåtgärder har handlat om att återställa och förstärka byggnadens självdragssystem, bland annat genom att tätningslister har tagits bort från fönster. Nästan alla självdragskanaler var otäta och har nu renoverats genom att strumpor installerats i dem. Kanalerna har dragits ut till yttertaket via befintliga murade skorstenar. Tidigare avslutades somliga på vinden och då fungerade inte självdraget som tänkt. I Riddarhusets salar går luften ut via kanaler i de gamla öppna spisarna.

En ventilationsteknisk utmaning i projektet har varit att flera av de större rummen ofta står tomma.

Dörrarna till Riddarhussalen har försetts med svällande brandkyddslister under renoveringen.

– Därmed behövs det inte så mycket ventilation där. I Riddarhussalen är det vid enstaka tillfällen fullt med 300 besökare, exempelvis i samband med en konsert som pågår någon timme, säger Erik Drakenberg.

I Riddarhussalen är ventilationsutsuget dolt bakom en inskriftstavla på en av kortsidorna på läktaren. Tidigare fanns en stor kammarfläkt på vinden som lät mycket när den var igång.

– Den bidrog inte så mycket till luftkvaliteten och när den var stilla stoppades självdraget mycket, säger Erik Drakenberg.

Fläkten har nu tagits bort och ersatts av ett spjäll för att få igång självdraget. Spjället öppnas automatiskt när belysningen tänds i och med att det signalerar att salen används. När ljuset släcks, stängs spjället delvis, men det är alltid minst 30 procent öppet för att säkerställa grundventilation.

Man har inte behövt göra hål i fönsterkarmarna för att självdraget ska fungera.

Tomas Lewan i trapphuset intill kontorslokalerna. I taket frånluftskanaler som betjänar kontoren. Brand-/brandgasspjällen saknades tidigare. Kanalerna var tidigare anslutna till en egen frånluftsfläkt som blåste in luften direkt på vinden. Numera är de anslutna till det stora aggregatet på vinden.

– Förr i tiden när man eldade i kakelugnar fick man per automatik en väldigt bra skjuts på luften. I och med att man inte gör det längre blir fönstren en kritisk faktor för självdraget då de lätt kan bli för täta. Samtidigt är det här en känslig miljö med tanke på byggnadens kulturhistoriska värde och därmed bör man undvika åtgärder på fönstren, säger Thomas Nyberg.

Tidigare fanns en alternativ idé till självdraget om att installera mekanisk till- och frånluft i Riddarsalen med hjälp av gradängdon under sittplatserna.

Tidigare behövde man ofta avbryta mötena för att vädra eftersom syret tog slut. I dag är detta problem löst och luftkvaliteten har förbättrats markant.

– Vi insåg ganska snart att det skulle innebära stora ingrepp med många håltagningar. Med tanke på att rummet används så sällan och att det ändå gick att få en tillräckligt bra funktionalitet kändes det inte realistiskt, säger Thomas Nyberg.

Rummets stora volym har också varit en tillgång för att få en bra ventilation.

– Volymen är som i gamla kyrkor och den tar hand om en hel del föroreningar från människor, säger Thomas Nyberg.

Köket har dock totalrenoverats med nya ytskikt, golv och utrustningar. Tre nya kylaggregat för kökskylan har installerats och ventilationssystemet har moderniserats.

Thomas Nyberg, Erik Drakenberg och Tomas Lewan i vindsgången. Bakom dem avluftkanalen som evakuerar luft från kök och personalutrymmen med mera och efter ombyggnaden även kontorslokalerna på våningen under.

– Vi har kontrollerat att alla luftflöden i köket stämmer eftersom det saknades underlag om det. Layouten för systemet är i stort sett densamma som tidigare, men många köksenheter är nya, säger Thomas Nyberg.

Svartplåtskanalen som går till fläktkåpan har renoverats. Kanalen hanterar både till- och frånluft och har justerats in för att säkerställa rätt flöden. Tidigare kunde lukter från toaletterna komma in i köket.

– Troligen berodde det på att det var för mycket frånluft i köket och det förstörde en del av självdragssystemet. Det blev baksug och luften gick åt fel håll, säger Thomas Nyberg.

Förut saknades ett spjäll för att reglera luftflödet, vilket ledde till att kåpan sög in för mycket luft och skapade ett kraftigt undertryck i rummet.

I Riddarhusets salar går luften ut via självdragskanaler i de gamla öppna spisarna. Här spisen i Lantmarskalkssalen.

– För att lösa detta installerades ett injusteringsspjäll, vilket gjorde att vi kunde strypa ner flödet på kåpan, säger Thomas Nyberg.

På så vis räckte flödet till även till andra utrymmen, bland annat kontorsdelarna på våningen ovanför, och därmed har inomhusklimatet blivit bättre där.

I Riddarhussalen är det vid enstaka tillfällen fullt med 300 besökare, exempelvis i samband med en konsert som pågår någon timme.

En obligatorisk ventilationskontroll (OVK) genomfördes och godkändes i december förra året i samband med slutbesiktningen.

– Det var kul att OVK:n gick igenom för det var en osäkerhetsfaktor, om det skulle räcka med systemet som vi har eller om vi hade behövt göra ytterligare åtgärder. Vi som arbetar här tycker också att luften har blivit mycket bättre, säger Erik Drakenberg.

Fakta

Projektet

  • Beställare: Riddarhuset, riddarhussekreterare Erik Drakenberg. Styrgrupp med bland andra ledamöter från Riddarhusets direktion
  • Generalkonsult: Arkitekt SAR/MSA Tomas Lewan
  • VVS-projektör: Sitowise/ Thomas Nyberg
  • Brandprojektör: Brandskyddslaget/Björn Andersson
  • Projektledare: Joel Ringh
  • Generalentreprenör: Rosersbergs bygg
  • Rörentreprenör: Rörresultat
  • Vententreprenör: JLM Ventilation och Tätarna Vent & Skorstenstätning

Fettavskiljaren fanns tidigare inne i köksdelen och orsakade också dålig lukt men har flyttats ut från byggnaden och placerats i marken utanför.

Pumpstationen för våtrummen vid personalutrymmena i källaren har renoverats.

– Avloppet från toaletterna där går så lågt att det inte kan rinna med självfall ut till det kommunala systemet. Därför finns pumpstationen och den har orsakat dålig lukt på gården utifrån. Den har nu fått en ny pumpgrupp, säger Thomas Nyberg.

Nästan samtliga komponenter i undercentralen som finns i en av Riddarhusets flyglar var i dåligt skick och har bytts ut. Huset försörjs fortfarande av fjärrvärme och kulvertrören för den finns kvar liksom större delen av ledningssystemet. Vissa radiatorer har bytts ut och ersatts med nya av estetiska skäl, bland annat i köket och Stenhallen.

I brandskyddet av Riddarhuset ingår detektorer för värme och rök. Det har också satts upp nya skyltar, gjorts åtgärder på dörrarna, exempelvis svällister, och installerats dörrstängare.

Thomas Nyberg i Riddarhussalen där självdragssystemet har förstärkts med hjälp av ett spjäll som öppnas automatiskt när belysningen tänds.

– Ett ytterligare alternativ hade varit att installera sprinkler, men det medför risker i historiska byggnader, ifall de orsakar vattenskador, säger arkitekt Tomas Lewan, som har varit generalkonsult för renoveringen och ingått i styrgruppen för den.

En 3D-skanning gjordes inledningsvis i projektet för att skapa digitala ritningar av hela Riddarhuset.

– Det gör det hypotetiskt möjligt att rekonstruera byggnaden ifall den värsta typen av olycka skulle inträffa, säger Tomas Lewan.

De nyskapade ritningarna har också fungerat som projekteringsunderlag. En stor utmaning i projektet har varit att det saknats tidigare ritningsunderlag för ventilationssystemet att utgå från.

– Vi har inventerat vartenda rum och skrubb för att ta reda på vad det finns för ventilation där. I de allra flesta fall finns det ventilation i någon form genom självdrag eller frånluft men ibland har det inte funnits eller behövts då det gällt mindre förvaringsutrymmen, säger Thomas Nyberg.

Fakta

Riddarhuset

  • Riddarhuspalatset i Gamla stan i Stockholm uppfördes 1641–1674 och anses vara ett av norra Europas bäst bevarade barockpalats. Det ägs och förvaltas av Sveriges ridderskap och adel.
  • Palatset var fram till representationsreformen 1866 sätet för det svenska adelsståndet. Riddarhuset är öppet för allmänheten och arrangerar bland annat guidade visningar och konserter.

– Det blev till stor del en gissningslek att försöka lista ut vart ventilationskanalerna tog vägen. Du behöver ha tålamod för det är lätt att missa saker. Jag har stuckit in tumstockar i kanaler för att ta reda på det men vi har också använt oss av rök.

Bristen på ritningsunderlag ställde också till det när köket skulle totalrenoveras under fyra månader på sommaren förra året. 16 september var Riddarhuset bokat för fest och innan dess behövde den vara klar. När golvet skulle sågas upp för nya golvbrunnar sågades även okända elledningar av.

– Det blev lite stressigt men det löste sig tack vare att el- och vvs-entreprenörerna jobbade över på eget initiativ. Det är sådan anda man vill ha i renoveringsprojekt, säger Erik Drakenberg, som tycker att samarbetet inom styrgruppen och med underentreprenörerna fungerat mycket bra.

Ett ytterligare alternativ hade varit att installera sprinkler, men det medför risker i historiska byggnader, ifall de orsakar vattenskador.

– Det har varit en positiv stämning bland alla hantverkare. Vi har haft gemensamma måltider med dem, både när vi drog igång och med en avslutningsmiddag. De har varit väldigt trivsamma. Jag tror att en del av hantverksföretagen har toppat laget lite grand med tanke på uppmärksamheten kring projektet.

Riddarhuset är inte byggnadsminnesmärkt, men är blåklassat enligt Stadsmuseets klassificering och har även skydd av stadsplanen eftersom det ligger i Gamla stan.

– Om man gör ändringar behöver man inte ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen eller av staten, säger Tomas Lewan.

Renoveringsprojektet har totalt kostat 56 miljoner kronor och finansierats helt genom privata donationer.

Köket har totalrenoverats.

– Vi fick en testamentsgåva 2018 som blev grundplåten, och därefter startade vi en insamling bland medlemmarna med målet att få in tio–elva miljoner kronor. Slutligen fick vi in 15 miljoner. Vi är stolta över att vi inte har behövt söka offentliga bidrag, inte ens för byggnadsvård från länsstyrelsen, säger Erik Drakenberg.

Bidragen har kommit från över 1 000 personer, allt från små summor till flera miljoner kronor. Vid nyinvigningen i november förra året bjöds alla in som hade donerat 5 000 kronor eller mer.

– Projektet har hållit både budget, tidplan och uppfyllt kvalitetskraven, konstaterar Erik Drakenberg.

Text: Klas Sörbo
Foto: Anna Svanberg

Publicerad 27 mars 2025

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.