Ronneby. | 28 nov 2024

Svanenrenovering gav lärdomar

Ett bostadshus från 1950-talet blev först i Sverige med att klara Svanens miljömärkningskrav för renovering. När allmännyttiga Ronnebyhus nu renoverar grannhuset finns det många lärdomar att dra från det första.

Svanenrenovering gav lärdomar
Fastighetschefen Ida Karlsson i samspråk projektledarna Linus Nilsson och Martin Lindström utanför det nyrenoverade bostadshuset. I bakgrunden grannhuset där renovering pågår. Foto: Charlotta Bäckström

Den ursprungliga planen var att husen skulle rivas och ersättas med två punkthus.

– Vi bedömde inledningsvis att husen var i för dåligt skick för att rädda, bland annat på grund av läckande tak och sönderrostade avloppsrör. Dessutom fanns då ett behov av nyproduktion i Ronneby, förklarar Ida Karlsson, fastighetschef på Ronnebyhus.

Såväl byggnadsnämnden som länsstyrelsen sa dock nej till rivningen av det första eftersom de ansåg att husen var värda att bevara.

Magnus Verbanac, Assemblin VS, avluftar markslingorna i den pågående renoveringen av fastigheten intill. Foto: Charlotta Bäckström

– Då började även jag ifrågasätta om huset behövde rivas. Stommen var ju okej och planlösningarna funkade. 30 procent av kostnaden för ett nytt hus är stommen, som också står för de största koldioxidutsläppen, och den gick att återbruka, säger Martin Lindström, projektledare på Ronnebyhus.

Han gjorde med hjälp av konsulter ekonomiska kalkyler för rivning och nybyggnation jämfört med renovering.

När vi dränerade om huset kom vi på att vi samtidigt kunde lägga nya avloppsrör på utsidan av det på bägge sidor istället för att relina. Avloppsrören anslöts sedan till de nya stammarna.

– De visade att det skulle ta 15 år innan vi tjänade pengar om vi rev och byggde nytt. Om vi renoverade skulle vi gå plus efter fem år. Resultatmässigt var det en 30 miljoner kronor bättre affär att renovera.
Det blev fler lägenheter med lägre investering och hyror samt mindre miljöpåverkan, säger Martin Lindström, som enkelt kunde övertyga Ronnebyhus styrelse om fördelen med renovering.

Martin Lindström i fläktrummet i det färdigrenoverade huset. De svartisolerade rören är kopplade mot slingorna i marken. Foto: Charlotta Bäckström

Ida Karlsson ville använda någon certifiering för renoveringsprojektet.

– Det ger en tydlig struktur och kontroll över byggprocessen samt en bra dokumentation, bland annat över allt byggmaterial.

Valet föll på Svanen.

– Svanenmärkningen är välkänd för allmänheten, till skillnad från andra miljöcertifieringar som används i byggbranschen. Då blir det lättare
att kommunicera projektets miljöfokus till hyresgästerna. Dessutom fokuserar Svanen mycket på god inomhusmiljö, låg energianvändning och låg miljöpåverkan, som är viktiga parametrar för oss, säger Ida Karlsson.

Tidigare fanns enbart Svanenmärkta nybyggnadsprojekt.

Fjärrvärmecentral och värmeväxlare till ventilationen i huset där renoveringen är i slutfasen. Foto: Charlotta Bäckström

– Det fanns inga renoveringsprojekt som var Svanenmärkta så det kändes extra roligt att kanske bli först med det, säger Ida Karlsson.

Planen var att avloppsrören under bottenplattan skulle relinas men Svanen godkänner inte reliningmetoder som använder epoxi. Att använda relining med UV-härdning skulle ha kostat en halv miljon kronor mer.

– När vi dränerade om huset kom vi på att vi samtidigt kunde lägga nya avloppsrör på utsidan av det på bägge sidor istället för att relina. Avloppsrören anslöts sedan till de nya stammarna. Det blev mycket billigare än att relina, säger Martin Lindström.

Display för bokning och öppning av tvättstugan. Foto: Charlotta Bäckström

– Den lösningen tar vi med oss i alla framtida renoveringsprojekt. När det är möjligt lägger vi avloppsrören utanför huset. Det blir både en besparing och en bättre anläggning då det nu finns en rensbrunn utanför fastigheten till varje stam, vilket gör att det blir lättare att spola ledningarna den dagen det blir stopp i dem.

I det första huset användes våtrumskassetter i badrummen men den lösningen övergavs i det andra huset. Förklaringen är att badrummen inte ligger exakt på samma plats på de olika våningsplanen. Därför behövde badrumsväggen byggas ut för att kassetterna skulle hamna under varandra.

Martin Lindström i källarvåningen på det färdigrenoverade
huset med rör för värme, tappvatten och avloppsvatten i taket. Foto: Charlotta Bäckström

– Vi har lärt oss att man inte ska använda kassetter i så här gamla hus. I det andra huset har vi renoverat badrummen på ett traditionellt sätt, säger Martin Lindström.

Energianvändningen i det första huset har minskat med 30 procent efter renoveringen. I båda husen har värmesystemen bytts ut och självdragsventilationen ersatts av FTX-system med markvärme.

Allt pekar på att vi kommer att gå 10 procent under budget så cirka 20 procent billigare blir det andra projektet. Jag har bara lagt ner en tredjedel så mycket tid i det andra jämfört med det första.

– Markslingorna kom till för att kunna kyla tilluften och klara Folkhälsomyndighetens riktlinjer för inomhustemperatur på högst 26 grader, säger Martin Lindström.

Slingorna för markvärmen går upp till vinden genom de avvecklade sopnedkasten.

– En viktig del av återbrukstänket är att använda befintliga schakt och murstockar till de nya installationslösningarna. Där finns det mycket pengar att spara, säger Martin Lindström.

Nya spirorör har dragits i de befintliga ventilationsschakten.

– Det har fungerat bra i ungefär hälften av schakten. Ibland är de lite böjda och då har vi dragit ner ett flexibelt rör som egentligen är framtaget för oljepannor. Det blir kanske onödigt hög kvalitet men det löste problemet. En fördel med nya metallkanaler jämfört med relining är att de kan återbrukas i framtiden, säger Martin Lindström.

Markslingorna ansluts till ventilationsaggregaten på vindsvåningen. I det första huset finns både ett förvärmningsbatteri och ett eftervärmningsbatteri. I det andra huset finns enbart ett förvärmningsbatteri. Istället för eftervärmningsbatteriet används fjärrvärme via en värmeväxlare för att spetsvärma tilluften när inte energin från marken räcker till.

– Fördelar är att det ger lägre returtemperaturer till fjärrvärmen och att det blir en billigare lösning. För ventilationsaggregatet är det inte optimalt
eftersom verkningsgraden för värmeväxlaren blir något lägre, men vi sparar in ett batteri. Vi bedömer att det totalt sett blir en bättre lösning, säger
Martin Lindström.

Istället för eftervärmningsbatteriet används fjärrvärme via en värmeväxlare för att spetsvärma tilluften när inte energin från marken räcker till.

Marklagret används för att värma eller kyla ventilationsluften när det är kallare än två plusgrader eller varmare än 20 grader utomhus. En annan fördel med lösningen är att värmeväxlaren i FTX-aggregatet inte behöver avfrostas. Därmed går det att bibehålla en hög verkningsgrad.

En utmaning med Svanenmärkningen var inledningsvis att få alla underentreprenörer att jobba på ett annat sätt i projektet än vanligt, berättar Ida Karlsson.

– Det går inte att använda vilka material som man vill utan allt ska uppfylla Svanens krav. VS-och elentreprenörerna har haft svårt att hitta bra produkter som är godkända och de har behövt tänka utanför boxen.

En gummipackning i en våtrumskassett visade sig vara en oväntat svårknäckt nöt.

– Packningen var återbrukad men leverantören kunde inte uppge varifrån den kom och det måste man veta. Det krävde en lång process innan vi till slut fick den godkänd av Svanen. Egentligen var det ju jättebra att den var återbrukad men i det här fallet blev det ett problem, säger Ida Karlsson.

Återbruket av vvs-material är begränsat i projekten på grund av att mycket har varit uttjänt. I det andra huset har fjärrvärmecentralen bevarats.

– Men bovärdarna i vårt övriga bestånd har kunnat ta tillvara exempelvis wc-stolar, tvättställ och blandare för att kunna använda det där ifall något går sönder, berättar Martin Lindström.

Skåpsluckorna från 1950-talet har behållits i det nyrenoverade köket som nu även utrustats med volymkåpa, ny blandare samt snart även en diskmaskin. Foto: Charlotta Bäckström

En lärdom från projekten för Ida Karlsson är att våga ifrågasätta föreslagna lösningar.

– Vi har litat mycket på våra konsulter, men har också insett vikten av att ställa frågor. I detta projekt har vi behövt hitta nya lösningar och det kommer vi att bära med oss in i framtida projekt. Det går att göra saker på alternativa sätt bara man vågar prova, ett exempel är avloppslösningen vi valde istället för relining.

Lärdomarna från det första projektet har kommit till nytta i det andra och har sparat mycket tid och pengar i det. Budgeten är tio procent lägre för det
andra.

En viktig del av återbrukstänket är att använda befintliga schakt och murstockar till de nya installationslösningarna. Där finns det mycket pengar att spara

– Allt pekar på att vi kommer att gå 10 procent under budget så cirka 20 procent billigare blir det andra projektet jämfört med det första. Jag har bara lagt ner en tredjedel så mycket tid i det andra jämfört med det första. Arbetet går betydligt smidigare genom att vi har kunnat använda samma entreprenörer och att medarbetarna har blivit mer vana vid processen, säger Martin Lindström.

– Det har också ökat vår förståelse om vilka produkter och lösningar som passar våra behov bäst och som vi vill ha i framtida projekt. Den erfarenheten kommer att förenkla framtida beslut, oavsett om det rör sig om större renoveringsarbeten eller mindre insatser, exempelvis att byta ett badrumsskåp efter en vattenskada, säger Ida Karlsson.

Projektfakta
• Husen är ritade av Wolter Gahn. Området uppfördes främst åt personal på flygflottiljen F17. Husen är tidstypiska för 1950-talet. De fick nya fasader på
1960- och nya balkonger 90-talet. Ingen renovering hade gjorts på insidan.
Renoveringsprojekten genomfördes som samverkansentreprenader.
•  Byggherre: Ronnebyhus
•  Generalentreprenör: Peab
•  VVS-projektör: Niklas Gyllensvärd (då Cofactor, numera på Sweco)
•  Ventilationsentreprenör: EKS Ventilation
•  VS-entreprenör: Assemblin

Publicerad 28 november 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.