Vinnare av nordiskt klimatpris

Landstinget i Västernorrland tillsammans med företaget Snowpower AB representade en av de två vinnande bidragen vid hållbarhetskonferensen ”Lösningar” i Åbo i Finland.


Målet med tävlingen – som var sponsorerad av Nordiska ministerrådet – var att hitta de bästa lokala lösningarna för att bekämpa klimatförändringarna och medlet skulle vara konkreta, ambitiösa aktiviteter, gärna tvärs över sektorer och regioner.

Det fanns två vinnare. Den ena blev Tammerfors kommun med sitt ECO2-projekt – en långsiktig strategi för att skapa helhetslösningar på kommunens klimatutmaningar och skapa synergi mellan kommun, näringsliv, frivilligorganisationer och utbildningssektorn i regionen.

Projektet omfattar bland annat stadsplanering och nybyggnad, energi och trafik, och inte minst miljöåtgärder, som aktivt inkluderar invånarna.

Första priset delades lika mellan Tammerfors å ena sidan och Landstinget i Västernorrland tillsammans med företaget Snowpower AB å andra sidan, för världens första storskaliga snökylanläggning, som lagrar och använder vinterns snö till avkylning i sommarvärmen.

Anläggningen används på Länssjukhuset i Sundsvall, som har minskat sin elforbrukning med över 90 %.

Tävlingen arrangerades av kommunförbunden i Finland, Norge och Sverige i samarbete med Nordiska ministerrådet. Den bedömde förslag från företag, organisationer och kommuner. Det kom in 78 förslag från kommuner i sju länder.

Utöver Nordiska investeringsbanken, satt bland många andra de nordiska institutionerna Nordiskt innovationscenter (NICe) och Nordiska miljöinvesteringsbolag (Nefco) med i juryn.

Källa: Snowpower

Publicerad 1 mars 2011

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.