HVO | 16 mar 2023

Växtbränsle håller generatorer vid liv

AWS har valt övergå till fossilfri HVO, Hydrerad vegetabilisk olja, för att driva backup-generatorer på sina datacenter runt om i Europa. Sverige är ett av de första länderna där man nu genomför skiftet.

Växtbränsle håller generatorer vid liv
AWS svenska datacenter bland de första i Europa att använda kraften hos växter för att minska koldioxidutsläppen. Foto: AWS

Under januari i år påbörjade AWS omställningen till HVO – ett förnybart, biologiskt nedbrytbart och helt giftfritt bränsle som tillverkas av antingen restoljor eller växtoljor – för att driva backup-generatorer på sina datacenter runt om i Europa. Backup-generatorer används vid datacenter under de mycket sällsynta fall då huvudströmkällan inte fungerar.

Marielle Lindgren, chef för AWS i Norden. Foto: AWS

Rapporter visar att HVO har möjlighet att minska utsläppen av växthusgaser med upp till 90 procent under bränslets livscykel jämfört med fossil diesel. HVO och andra förnybara alternativ har visat sig vara mer kompatibla med maskiner i industrin än biodiesel eftersom de inte kräver någon modifiering av bränslesystemen och är stabila även under låga temperaturer. Denna mångsidighet gör att AWS kan fylla tankarna på sina backup-generatorer med HVO utan att riskera driftsförändringar. Dessutom kan man använda bränslet under kalla klimat, som svenska vinterförhållanden.

 

Genom att göra detta åtagande att använda hållbart anskaffad HVO i driften av våra datacenter hoppas vi och våra samarbetspartners att vi ska kunna bana väg för andra företag.

– På AWS är vi fast beslutna att driva vår verksamhet på ett hållbart sätt. Det är bra för planeten, för våra kunder och för samhället. Övergången till HVO är bara ett av många sätt som vi arbetar på för att förbättra hållbarheten i våra datacenter ytterligare. Vi minskar koldioxidutsläppen i vår verksamhet och arbetar mot Amazons företagsomfattande mål att nå nettonoll koldioxidutsläpp till 2040. Genom att göra detta åtagande att använda hållbart anskaffad HVO i driften av våra datacenter hoppas vi och våra samarbetspartners att vi ska kunna bana väg för andra företag och hjälpa till att etablera en global leveranskedja som kommer att påskynda förändringar i hela Europa, säger Marielle Lindgren, chef för AWS i Norden.

Framöver siktar AWS på att använda HVO på samtliga datacenter över hela Europa. För att detta ska hända måste det finnas ett tillgängligt, stadigt och hållbart utbud av HVO. AWS hjälper därför till att utveckla en global försörjningskedja och arbetar med lokala leverantörer. Dessutom investerar AWS i upphandling av HVO som endast kommer från förnybara källor, med spårbara råvaror som inte kommer från källor där biologisk mångfald riskerar att påverkas.

 

Källa: AWS

Publicerad 16 mars 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.