KRÖNIKA | 12 jun 2022

KRÖNIKA: Uppluckrad nätkoncession – ett mirakel har inträffat!

När energiminister Anders Ygeman kungjorde att lagen om nätkoncession luckrats upp, var det knappt så det märktes i media. ”Jag upplevde dock att det surrealistiskt otänkbara nu faktiskt inträffat.
Det hade hängt i luften länge – och nu hade det alltså hänt!”. Willy Ociansson reflekterar över inträffade mirakel genom tiderna.

KRÖNIKA: Uppluckrad nätkoncession – ett mirakel har inträffat!
Willy Ociansson, Willy’s Cleantech i Karlstad.

Det har funnits tillfällen då jag gnuggat mig i ögonen, fullt övertygad om att vara kvar i John Blunds våld. Som när Värmlandsättlingen Buzz Aldrin och hans kollega Neil Armstrong, i direktsändning från Houston, hoppade ner på månens yta 1969. Eller när Sveriges statsminister mördades 1986.

Vanligtvis uppmärksammas sådana händelser med stora rubriker i media. Trots att energiministerns kungörande skedde i det tysta är det för mig lika stort som någon tidigare historisk händelse. Nu kan solcellen på mitt tak – helt odramatiskt genom en sladd över staketet – ladda grannens elbil, utan att jag riskerar åtal. Vi har nu skrivit in oss i historieböckerna. Och så ett husägartips.

 • Bakgrund:
  Innan kärnkraften byggdes med skattepengar för 50 år sedan var el en dyr resurs.1953 kostade den 40 öre/kWh.
 • Alla kraftverk producerar två tredjedelar värme och en tredjedel elenergi men de svenska kärnkraftverken byggdes så att all värme spolades ut i det redan alltför varma havet i stället för att värma våra hus.
 • Den nya kärnkraften producerade betydligt mer el än vad som vid den tiden behövdes för industrier, järnvägar och belysning.
 • Statens knep för att öka landets elbehov var att locka alla till att använda den billiga elströmmen för att värma hus och varmvatten.
 • Billiga direktverkande elelement med knäppande termostater och texten ”Ei saa peittää” och eldrivna varmvattenberedare blev var mans egendom.
 • Nya villaområden växte som svampar ur jorden, och byggherrarna erbjöds väldigt förmånliga statliga lån om man
  signerade ett avtal där man lovade att: ”Aldrig använda
  något annat än el för att värma huset”.
 • Livslängden på Sveriges sex reaktorer som från början var planerade till 40 år har nu förlängts till 60 år (!) och de blir då bland världens äldsta i drift.
 • Problemet är att inget kraftslag är ens i närheten lika dyrt som ny kärnkraft och det tar minst 25 år från att man börjat investera till dess några pengar kanske kommer tillbaka.
 • Inga vanliga investerare lockas av den affärsmodellen men Xi Jinping och Vladimir Putin ställer så klart upp direkt om vi frågar dem.
 • Hela EU skriker efter elenergi och söder ut är priset betydligt högre än här hemma.
 • I norra Sverige produceras massor av förnybar billig el men ledningarna genom landet är för klena.
 • Däremot finns det rejäla kablar mellan södra Sverige och kontinenten vilket resulterar i billig el i folktomma Lappland och svindyr el i befolkningstäta Skåne.
 • Fjärrvärme är en finurlig svensk uppfinning och Karlstad var först i landet 1948.
 • Man har en stor panna där man stoppar in sopor och avfall från skogen. Ut kommer värme till husen och elenergi till elnätet. Och ju mer värme som används i husen desto mer elenergi produceras.
 • Många elvärmda villor ligger i närheten av de fjärrvärmerör som redan finns i marken och för den med vattenburen värme i huset är det enkelt att ansluta sig.
 • Att ändra från elelement till vattenburet system med golvvärme eller radiatorer är enklare än du tror och ökar husets värde med betydligt mer än insatsen. Lokala vvs-are på orten fixar det lätt som en plätt och många fjärrvärmebolag erbjuder tjänsten i samband med anslutningen.

Och nu till tipset:
Ring ditt lokala fjärrvärmebolag och
begär en offert för anslutning av din
villa (gäller även dig med äldre värmepump
och svindyr elspets).

Text: Willy Ociansson, Willy’s Cleantech i Karlstad

Publicerad 12 juni 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.