KRÖNIKA: Uppluckrad nätkoncession – ett mirakel har inträffat!
När energiminister Anders Ygeman kungjorde att lagen om nätkoncession luckrats upp, var det knappt så det märktes i media. ”Jag upplevde dock att det surrealistiskt otänkbara nu faktiskt inträffat.
Det hade hängt i luften länge – och nu hade det alltså hänt!”. Willy Ociansson reflekterar över inträffade mirakel genom tiderna.
Det har funnits tillfällen då jag gnuggat mig i ögonen, fullt övertygad om att vara kvar i John Blunds våld. Som när Värmlandsättlingen Buzz Aldrin och hans kollega Neil Armstrong, i direktsändning från Houston, hoppade ner på månens yta 1969. Eller när Sveriges statsminister mördades 1986.
Vanligtvis uppmärksammas sådana händelser med stora rubriker i media. Trots att energiministerns kungörande skedde i det tysta är det för mig lika stort som någon tidigare historisk händelse. Nu kan solcellen på mitt tak – helt odramatiskt genom en sladd över staketet – ladda grannens elbil, utan att jag riskerar åtal. Vi har nu skrivit in oss i historieböckerna. Och så ett husägartips.
- Bakgrund:
Innan kärnkraften byggdes med skattepengar för 50 år sedan var el en dyr resurs.1953 kostade den 40 öre/kWh. - Alla kraftverk producerar två tredjedelar värme och en tredjedel elenergi men de svenska kärnkraftverken byggdes så att all värme spolades ut i det redan alltför varma havet i stället för att värma våra hus.
- Den nya kärnkraften producerade betydligt mer el än vad som vid den tiden behövdes för industrier, järnvägar och belysning.
- Statens knep för att öka landets elbehov var att locka alla till att använda den billiga elströmmen för att värma hus och varmvatten.
- Billiga direktverkande elelement med knäppande termostater och texten ”Ei saa peittää” och eldrivna varmvattenberedare blev var mans egendom.
- Nya villaområden växte som svampar ur jorden, och byggherrarna erbjöds väldigt förmånliga statliga lån om man
signerade ett avtal där man lovade att: ”Aldrig använda
något annat än el för att värma huset”. - Livslängden på Sveriges sex reaktorer som från början var planerade till 40 år har nu förlängts till 60 år (!) och de blir då bland världens äldsta i drift.
- Problemet är att inget kraftslag är ens i närheten lika dyrt som ny kärnkraft och det tar minst 25 år från att man börjat investera till dess några pengar kanske kommer tillbaka.
- Inga vanliga investerare lockas av den affärsmodellen men Xi Jinping och Vladimir Putin ställer så klart upp direkt om vi frågar dem.
- Hela EU skriker efter elenergi och söder ut är priset betydligt högre än här hemma.
- I norra Sverige produceras massor av förnybar billig el men ledningarna genom landet är för klena.
- Däremot finns det rejäla kablar mellan södra Sverige och kontinenten vilket resulterar i billig el i folktomma Lappland och svindyr el i befolkningstäta Skåne.
- Fjärrvärme är en finurlig svensk uppfinning och Karlstad var först i landet 1948.
- Man har en stor panna där man stoppar in sopor och avfall från skogen. Ut kommer värme till husen och elenergi till elnätet. Och ju mer värme som används i husen desto mer elenergi produceras.
- Många elvärmda villor ligger i närheten av de fjärrvärmerör som redan finns i marken och för den med vattenburen värme i huset är det enkelt att ansluta sig.
- Att ändra från elelement till vattenburet system med golvvärme eller radiatorer är enklare än du tror och ökar husets värde med betydligt mer än insatsen. Lokala vvs-are på orten fixar det lätt som en plätt och många fjärrvärmebolag erbjuder tjänsten i samband med anslutningen.
Och nu till tipset:
Ring ditt lokala fjärrvärmebolag och
begär en offert för anslutning av din
villa (gäller även dig med äldre värmepump
och svindyr elspets).
Text: Willy Ociansson, Willy’s Cleantech i Karlstad