Trafikomläggning gav Borås björnar nytt hem

Björnarna i Borås zoo har fått ett nytt ide. Det ställs särskilda krav på installationerna när det är björnar som ska flytta in. Bland annat krävs tålig tappvattenarmatur och elvärmda installationer, även inomhus.

bjornar-boras-zoo-foto-mark-kretz-5_web.jpg

Borås björnar har fått ett nytt hägn med klimatiserat ide. Björn-ducar hör till ovanligheterna men här finns ett exemplar.

En solig måndagskväll i mitten av juni invigdes det nya björnidet i Borås zoo. Förmodligen brydde sig inte innevånarna speciellt mycket om att honoraties från Borås, alla inblandade byggpartner och andra stod och åt tårta för att fira att idet var klart. Investeringen på 22,5 miljoner kronor har gett Borås björnar en helt ny och större inhägnad, med klimatiserat ide och ett område där de till och med kan fiska. Anledningen till att man byggde nytt var dels att en ny vägsträckning skulle dras precis utanför det gamla björnhägnet, med påföljande bullerproblem, men också att ge björnarna större ytor. Det nya björnidet mäter 14 000 kvm, en mer än tio gånger så stor yta att röra sig på. Antalet björnar har också ökat, i och med att en hona fick två smånallar förra året.Klimatiserat ide Förutom den inhägnad som björnarna befinner sig i, som i består av en större och några mindre inhägnader, har de också ett ide att krypa in i. Där finns teknisk utrustning för att avfukta utrymmena, och faktiskt klimatisera dem. Önskvärt är en temperatur på +5 grader C och fuktighet på 75 procent.Att konstruera ett björnide har sina särskilda utmaningar. Enligt Katarina Jordansson Jonsson, hos vvs-konsulten VVS och Energi i Borås som varit projektör åt vvs- och ventilationsentreprenörerna Abri respektive BLC Ventilations vid denna totalentreprenad, var vattenutkastens konstruktion i björnidet ett problem. Björnarna är så starka att de lätt kan riva ner sådana installationer. Rören är ingjutna i själva betongväggarna, naturligtvis i rör-i-rörsystem. Utloppet – en vattennippel som björnen trycker på för att få vatten – är monterad i en tre millimeter tjock stålskiva, allt för att hindra dem från att riva ner installationen. Rörinstallationerna är också försedda med eluppvärmning. I idet kan temperaturen gå under noll grader, en björn är ju inte speciellt känslig för lite kyla, till skillnad från vvs-installationer. Målet är dock att ha en temperatur på omkring två grader när det är som kallast.

Frånluftsfläktar Från de utrymmen i björnidet som är personalutrymmen – där man förbereder maten och liknande – finns det två frånluftsfläktar som mynnar på taket, berättar Karl-Arne Stern, fastighetstekniker hos Borås Zoo. Alla inhägnader är försedda med elektrifierade ledningar. Det gäller även de furor som finns inne i den största inhägnaden, allt för att förhindra att björnarna börjar klättra i dessa träd som man vill ska bevaras (det finns andra träd för björnarna att klättra i). Runt tallarna har man virat eltråd, där den strömförande ledningen på sina ställen sticker ut, vilket gör att den björn som försöker klättra upp får en stöt och förhoppningsvis inte gör om det. I den största delen av den nya björninhägnaden har man lett ner vatten, vilket gör att de kan bada och svalka sig varma sommardagar. Vattnet kommer från en liten sjö strax ovan själva björninhägnaden via en litet vattendrag, där även fiskar har följt med, till björnarnas förtjusning. För att syresätta vattnet i den övre delen av bassängsystemet pumpas vatten från de lägre delarna upp. Vintertid – när björnarna har gått i ide – kan en del av vattnet pumpas ut i en näraliggande liten sjö. Den delen av området kan då avgränsas för att bli en del av det intilliggande varghägnet, så att vargarna får större utrymme.

Publikutrymme För att ge besökarna bra möjligheter att se björnarna har en gångväg byggts över själva björninhägnaden. Där finns också ett 12-kantigt hus där besökarna kan få mer information om de fyra nordiska rovdjur parken har; björn, varg, lo och järv och se ut mot varg- och björninhägnaden samtidigt som man dricker kaffe. För dessa besökare har huset klimatiserats med golvvärme och är försett med FTX-ventilation. En bergvärmepump förser huset med både värme och kyla. På husets övervåning, i teknikutrymmet med ventilationsaggregat och värmepump, finns också styrutrustning som övervakar bland annat björnidet. Här kontrolleras att de börvärden som gäller för djurens bästa klaras. Det kan inte finnas så många styrutrustningar i Sverige där tablån berättar om koldioxidhalt och relativa fuktighet i ett björnide… men sådant har björnarna i Borås.

Mark Kretz, Energi & Miljö 8/2010 sid 16

  • FAKTA Beställare: Borås Djurpark Totalentreprenör: Landscape Services Sweden Byggentreprenör: Olofsson Bygg & Entreprenad Rörinstallatör: AB Borås Rörinstallationer Ventilationsinstallatör: BLC Ventilation VVS-konsult: VVS & Energi
Publicerad 1 september 2010

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.