Största solcellsanläggningen ger räddningstjänststationen i Falun egenproducerad el

Med Sveriges hittills största solcellsanläggning som täcker 1 150 kvadratmeter och ger en total toppeffekt på ca 150 kW produceras grön el för räddningstjänststationen och SOS Alarm.

Solcellspanelerna täcker ungefär 20 procent av den totala takytan på räddningsstationen. Falun har en solinstrålning på ca 800 timmar per år och då produceras 100-120 MW.Byggherre är Falu Kommuns Kommunfastigheter.

Investeringen har kostat 7, 2 miljoner kr varav kommunen har fått statsbidrag på 5 miljoner kr. Man räknar med att anläggningen är betald efter 10-14 årberoende på hur elpriserna utvecklar sig. Kommunfastigheter räknar med att såväl andra kommuner som Högskolan Dalarna kommer att studera solcellsanläggningen på räddningstjänststationen och i Faluns skolor planeras även informationskampanjer.Källa: Falu kommun

Publicerad 9 mars 2008

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.