Stora förändringar väntar
Sverige står inför stora förändringar i energisystemet, där ökad elanvändning, industrins gröna omställning och EU:s energipolitik spelar avgörande roll. Det visar Energimyndighetens nya långsiktiga scenarier som sträcker sig 30 år framåt i tiden.

De fyra scenarierna beskriver olika utvecklingsvägar för det svenska energisystemet, utan att något bedöms som mer sannolikt än de andra. Gemensamt är dock slutsatsen att elanvändningen ökar – oavsett väg framåt. Det handlar både om elektrifiering av befintlig industri och en potentiell framväxt av helt ny industri.
– Diskussionen om energisystemet handlar ofta om just framtidens elanvändning. Men våra scenarier visar tydligt hur förändringar som sker i en sektor kan påverka andra sektorer. De som fattar beslut som påverkar elsystemet behöver se till hela energisystemet, säger Gustav Ebenå, chef för avdelningen Systemanalys och statistik vid Energimyndigheten.

En av de stora utmaningarna gäller den svenska kraftvärmen, som enligt scenarierna kommer att minska kraftigt framöver. Bakgrunden är bland annat EU-politikens tydliga fokus på att minska användningen av fossila bränslen, vilket samtidigt ökar efterfrågan – och därmed kostnaden – för fossilfria alternativ som biomassa.
Redan runt 2030 kan trenden märkas tydligt, och om 10–15 år väntas kraftvärmen stå inför stora förändringar.
– Kostnadsökningen medför förändringar, inte minst för förbränningsbaserad fjärrvärme- och kraftvärmeproduktion. Biobaserad kraftvärme och fjärrvärme minskar kraftigt i samtliga scenarier till följd av minskad konkurrenskraft. En möjlig lösning på kraftvärmesidan är om det går att kompensera för bortfallet med exempelvis små modulära reaktorer, SMR, som energikälla i befintlig kraft- och fjärrvärme, säger Martin Johansson, chef för enheten Prognos och scenarier.

Omställningen sker – trots osäkerheter
Trots att omvärlden präglas av osäkerhet, pekar scenarierna på att omställningen till ett hållbart energisystem pågår – och fortsätter.
– Även om flera projekt skjutits på framtiden eller lagts ned på grund av osäkra förutsättningar är det tydligt vilken riktning vi rör oss i. Vi ser att energisystemet förändras kraftigt och att vi går mot nettonollutsläpp, men vägen dit kan se ut på många olika sätt, säger Martin Johansson.
Energimyndighetens scenarier
- Energimyndigheten tar fram långsiktiga scenarier över energisystemets utveckling vartannat år.
- Scenarierna bygger på bästa tillgängliga data och kunskap och används som underlag för utredningar och analyser.
- De syftar till att belysa möjliga framtida utvecklingsvägar och bidra till att Sverige kan förbereda sig för olika utfall – inte att förutse en enskild framtid.
Källa: Energimyndigheten