Stabil solcellsmarknad

International Energy Agency – Photovoltaic Power System Program (IEA PVPS), har släppt en förhandsrapport av den stora trendrapporten om solcellsläget i världen som väntas komma efter sommaren.

Preliminära uppgifter visar en i stort sett stabil solcellsmarknad under 2012, jämfört med 2011. Minst 28,4 GW solcellssystem installerades i världen förra året.

Även om slutrapporten inte är helt färdig ännu, går det att se några viktiga trender redan nu:

– Marknaden i Europa har minskat betydligt från 22 till 16,9 GW, men är fortfarande den i särklass största med 59 procent av solcellsmarknaden.

– Tyskland och Italien har nu tillräckligt med solcellskapacitet att producera 5,6 procent respektive 5,75 procent av sitt årliga elbehov med solceller.

– De asiatiska marknaderna hade den högsta tillväxten (+66 procent) och Kina gick upp på andra plats bland topp tre-länderna med störst installerad solcellskapacitet under 2012. Bland topp tio-länderna finns fem europeiska länder, fyra Asien-Stillahavsområdet och ett land i Amerikaregionen.

– Paritet mellan kostnaden för att generera solcellsel och konsumentpriserna på el har uppnåtts i många fler länder under 2012 på grund av minskat systempris på solceller och ökat elpris.

– Tretton länder hade minst 1 GW samlad solcellssystemskapacitet i landet i slutet av 2012 och nio länder installerade minst 1 GW under år 2012.

Mer information på http://www.energimyndigheten.se/sv/Press/Nyheter/Ny-statistik-om-solceller-i-varlden/

Källa: Energimyndigheten

Publicerad 16 april 2013

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.