SRE fick fransk order

Energi- och miljöteknikkoncernen Opcon AB:s dotterbolag Svensk Rökgasenergi (SRE), tidigare DI gasell, har idag tecknat sin första franska order.

 

Ordern är på ett komplett system för torkning av biomassa vid ett franskt sågverk som bygger ut pelletstillverkning för en fullt utbyggd produktion kring 60 000 ton per år. Ordervärdet uppgår till ca 15 mkr och innehåller rökgaskondensering med vatten- och rökgasrening samt två lågtemperaturtorkar Renergi LTD. Kondensorn beräknas leverera en effekt på ca 3,8 MW. Kund är det familjeägda sågverket Alpine Energie Bois utanför Grenoble. Leverans sker 2008-2010 där den andra av de bägge lågtemperaturtorkarna leveras först 2010 som en del i sågverkets expansion.

– Med den här ordern tar vi ännu ett steg in på ytterligare en marknad med våra nya produktsystem som använder spillvärme för att torka biomassa. Det här är ett genombrott i Frankrike där pelletsmarknaden ökar kraftigt och ytterligare ett tecken på vilken tillväxtpotential som finns i våra olika system för att utnyttja spillvärme, säger Rolf Hasselström, vd och koncernchef Opcon AB.

– Med kondensor och lågtemperaturtork kan kunden istället för att använda dyr primärenergi för torkning utnyttja spillvärme i låga temperaturer. För sågverk och pelletstillverkare kan bränslebehovet halveras vid bibehållen produktion. Alternativt går det att fördubbla torkkapaciteten med oförändrat bränslebehov. Investeringen betalar sig på något år eller två samtidigt som utsläppen till miljön minskas avsevärt, säger Per Egeberg, vd Svensk Rökgasenergi AB.

System Renergi baseras på värmeåtervinning genom rökgaskondensering och innebär såväl kraftigt minskade utsläpp som stora energibesparingar.

Publicerad 3 oktober 2008

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.