Splittrat ansvar för luftkvalitet

Det nationella ansvaret för luftkvaliteten i bostäder är splittrat. För tillfället finns inga stora projekt på gång vad gäller bostäder trots att en miljon människor har klagomål på inomhusmiljön.

 

– En miljon människor klagar på inomhusmiljön, säger Michael Ressner, Socialstyrelsen, med hänvisning till Miljöhälsorapporten från 2009.

Socialstyrelsens rapport konstaterar att 18 procent av de vuxna har besvär av inomhusmiljön i bostaden, skolan eller på arbetet, en lika hög andel som vid en tidigare undersökning 1999. Besvären kan vara huvudvärk, trötthet med mera och uppträda minst en gång i veckan.

Michael Ressner ingår i den grupp på myndigheten som har ansvar för att regler för luftkvalitet i bostäder följs.  De övervakar bland annat att kommunerna sköter sitt uppdrag.  Miljöinspektörerna ska ha resurser och kunskaper för att se till att fastighetsägarna gör det de ska.

Förbundet ger underkänt

Men på Astma- och allergiförbundet menar Marie-Louise Luther att det som görs inte räcker. Stora undersökningar har genomförts, som Betsi som slutrapporterades år 2010. Men därefter har det inte hänt mycket. Kunskaperna har inte lett till handling.

– Det finns inga riktiga styrmedel för att åtgärda de brister man hittat, säger hon.

Hon anser att det behövs översyn av lagstiftningen, investeringsstöd, ett nationellt kompetenscentrum, och så vidare.

I dagsläget vilar en stor del av ansvaret på de boende själva. Deras klagomål är tänkta att leda till åtgärder från fastighetsägarens sida, vad gäller flerbostadshus. Men först anlitar då fastighetsägaren en konsult som utreder problemet. Utredningen blir inte med säkerhet opartisk och slutsatsen blir påfallande ofta att klagomålet inte leder till åtgärder.

– Lagstödet är för dåligt för den som drabbas, säger Marie-Louise Luther.

Delat ansvar

Riksdagspolitikerna med makt att ändra lagar tror däremot ofta att möjligheten att vända sig till miljökontoret räcker och därför görs inget för att se över lagstiftningen, hävdar hon. Utvecklingen har till viss del lett till försämring, som att kommunerna numera inte gör egna undersökningar av luftkvaliteten, vilket skedde innan miljöbalken infördes 1999.

– Vi har också fört fram kritik om att ansvaret för inomhusmiljön är splittrat, säger Marie-Louise Luther.

På ett nationellt plan är ansvaret för luften inomhus delat. Boverket ser till att husen byggs så att de inte blir hälsovådliga att bo i. Socialstyrelsen har sedan det yttersta ansvaret för att se till att de förblir det.  Folkhälsoinstitutet har också ett visst ansvar vad gäller livsmiljö rent övergripande, vilket även omfattar luften inomhus.

 

Ny myndighet på gång

Vid årsskiftet skulle samordningen kunna bli bättre, då den nya Folkhälsomyndigheten tar över det samlade ansvaret för inomhusmiljö. Men Marie-Louise Luther är tveksam. De regeringsuppdrag som myndigheten övertar har nämligen inte förändrats. Det är bara förpackningen som ändras.

– Politiken borde ha förändrats först, säger Marie-Louise Luther.

Tom Follin, på konsultföretaget Byggmiljögruppen som gör utredningar om inomhusmiljö, anser att det är kunskaperna som behöver bli bättre.

 

 

 

– Skulle vi veta vad som påverkar hälsan vore det en enkel match att undvika det som skadar, säger han.

I dag finns erfarenhet om vilka brister som ger problem men inte kunskap om exakt varför.

– Vi vet hur vi kan få tillbaka ett hus till normalläge, som innebär att problemen inte är fler än normalt, säger Tom Follin.

Han anser att Boverkets byggregler för nybyggen räcker. Det som ställer till problem sker senare, vid underhåll, skötsel, renovering, ombyggnad med mera. Här finns stora kunskapsluckor.

 

En följd av det dåliga kunskapsläget är att det öppnar för oseriösa företag, enligt Tom Follin. Det anser även Berndt Stenberg om, professor i medicin vid universitetet i Umeå.

 

– Deras verksamhet bygger på idéer som de själva har men som vi tycker är helt ogrundade, säger han.

 

Han är en av undertecknarna av en debattartikel med titeln ”Dålig inomhusluft kostar miljarder”, i tidningen Dagens Samhälle, 3 oktober, tillsammans med bland andra Britta Permats, vd för Svensk Ventilation. Han har också initierat ett nationellt nätverk för att förbättra kunskapsläget vad gäller inomhusluft.

Nu vill han att nätverket ska bli mer formellt och få samhällets stöd. Därför föreslår även han ett nationellt kompetenscentrum som ska samordna arbetet med att få fram ny kunskap och sprida information och initiera ny forskning. Han ser framför sig ett kansli med tre personer som sköter det, liknande Renoveringscentrum som finns vid universitetet i Lund.

– Vi som forskar inom området måste få möjlighet att träffas, samordna oss och så vidare.  Vi vill också att befintlig kunskap ska komma till nytta, säger Berndt Stenberg.

Han anser till exempel att personal vid vårdcentraler bör få veta mer om problem med luftkvalitet liksom miljöinspektörerna och andra på kommunernas miljökontor.

Michael Ressner arbetar redan nu med kunskapsspridning, som även Socialstyrelsen identifierat som ett behov.

– Det är till exempel oklart om det handlar om ventilation eller luftkvalitet när problem uppstår.

 

Prioriterar information

Han pekar bland annat på missuppfattningen att obligatorisk ventilationskontroll räcker för att ha kontroll på inomhusluften. Problemet kan i själva verket vara bokhyllan som just inhandlats eller att ventilationen inte byter ut inomhusluft mot frisk utomhusluft.  Han pekar dock på att lagreglerna i miljöbalken är tydliga med att helhetsgrepp måste tas.

– I kapitel 9 står det att en bostad inte ska innebära olägenhet för människors hälsa, säger Michael Ressner.

Han ser inget större behov av att skärpa lagen. Socialstyrelsen arbetar istället just nu med information. Dagen innan intervjun var han själv i Nyköping för att informera miljöinspektörer.

 

Han berättar också att Boverket och Socialstyrelsen samarbetar inom området.

– Vi tycker att det fungerar bra men det kan fortfarande bli bättre, konstaterar han.

 

Uppdragen kolliderar

På Boverket har dock arbetet för bättre luftkvalitet tagit en paus. Verket har nämligen fått regeringens uppdrag att revidera byggreglerna. Det ska bli enklare och helst billigare att bygga bostäder för ungdomar, främst studentlägenheter.  Det, tillsammans med energidirektivet, krockar med kraven på bättre luft.

 

– Det är viktigt att behålla de ventilationskrav som finns i dag men jag upplever inte att det är prioriterat att utveckla dem, säger Olle Åberg, handläggare av frågor som handlar om fukt men som också vet mycket om luftkvalitet generellt.

Marie-Louise Luther menar att det inte räcker med bra regler. De måste också följas. Numera har Boverkets krav på opartisk kontroll av byggen försämrats, anser hon. De oberoende konsulter som tidigare skötte uppdraget kan numera ersättas av någon från ett annat byggföretag till exempel. Det öppnar för sämre kontroll.

– Att det inte är oberoende kontrollanter gör oss riktigt upprörda. Det är skandal att man öppnar upp för att de kan vara lite hur som helst med kontrollerna, säger Marie-Louise Luther.

Kerstin Lundell, Energi & Miljö nr 11/2013 sidan 36-38

 

 

Publicerad 19 november 2013

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.