Teknik och forskning | 6 dec 2022

Spillvatten inte längre till spillo

I dag står tappvarmvattnet för den största delen av moderna byggnaders energibehov eftersom husen isoleras väl och varmluftsåtervinning redan är vanligt. Ungefär 25 kWh/m2 Atemp förbrukas i svenska flerbostadshus – och med värmeåtervinning från spillvatten finns en teoretisk potential att återvinna 20–25 procent av den energin [5].

Spillvatten inte längre till spillo
Figur 1: Evertherm SEW inomhussystem. Ecoclimes Everthermsystem garanterar 90 procents återvinningsgrad av spillvatten. Källa: Evertherm u.å.b.

Examensarbetet, som den här artikeln bygger på, är inriktat på värmeåtervinning ur avloppsvatten i flerbostadshus. Energi som annars skulle gå till spillo kan istället bidra till att värma upp en fastighet eller dess vatten.

Det är naturligtvis intressant att konstatera hur mycket vatten som används i en byggnad för att avgöra hur mycket energi som finns att spara. Vi tog därför kontakt med AB Bostäder i Borås som delade med sig av vattenförbrukningsdata för sina byggnader. Förbrukning kunde ses för olika byggnader över valfria perioder som grafer och totalförbrukning. I arbetet valde vi att ta med daglig och årlig redovisning.

Charlotta Ehrnholm, energiingenjör, Högskolan i Borås.

Förbrukningen över ett dygn varierar och beror exempelvis på när hyresgästerna är hemma och duschar, lagar mat och tvättar eller när de är borta från hemmet eller sover. Förbrukningen över ett år kan bero på målgruppen, det kan exempelvis finnas trender för om det är äldre, studenter eller familjer som bor i byggnaden. I en studentbostad skulle det kunna vara så att många åker hem till sina familjer under sommaren och då blir det inte en så stor vattenförbrukning under den perioden.

En annan del av arbetet var intervjuer med leverantörer och tillverkare för spillvattenvärmeväxlare för att skapa en bild av de produkter som finns på marknaden i dag. Det fanns en del olika växlare och exempel på ihopkopplade system. De vi hittade var:

  • Power-Pipe som säljs av iNEX. Power-Pipe har ett inre rör för spillvattnet och runt detta slingras tappvattnet likt en spiral [4].
  • iNEX GK, utvecklad av iNEX. Ett dubbelmantrarör i rostfritt stål där spillvattnet leds i innerröret och tappvattnet i ytterröret [3].
  • MM-växlaren, utvecklad av Mikael Wargbäck på Warm AB. Växlaren tillverkas i koppar och är ett dubbelmantrarör [1].
  • Bauer Spuab säljs av Ramson i samarbete med Torsten Bauer. Bauer Spuab har ett yttre rör för tappvattnet och ett inre rör för spillvattnet. Det inre röret har speciella vinklar som skapar en turbulent strömning trots att växlaren monteras liggande [9].
  • Ekoflow, utvecklad av Isakssons. Växlaren fungerar bäst när svart- och gråvatten separeras [8]. Ekoflow tillverkas med olika många rörpassager och i olika längder [7].
  • Evertherm SEW och ARV av Evertherm, ett dotterbolag till Ecoclime. Evertherm har ett komplett system som innehåller en tuggerpump som finfördelar klumpar i vattnet, en eller flera bufferttankar som utjämnar flödet, en eller flera kollektortankar där själva växlaren sitter och avlämnar energin till en värmepump. Systemet har även ackumulatortankar som anpassas för energiprestanda och mät- och styrsystem [2]. I figur 1 visas Evertherm SEW-lösning.

Växlarna går att montera på många olika sätt och ett av flertalet exempel visas i figur 2.

Figur 2: Exempel på kombinerat system.
Källa: inex u.å.a.

Det var intressant att undersöka befintliga installationer med dokumentation för energibesparingar. De exempel som vi läste om hade lite olika resultat där vissa gjorde besparingar medan andra gick back, det vill säga avloppet värmdes upp istället för tappvattnet.

Det verkar vara en trend att den utlovade verkningsgraden inte har blivit den verkliga och det kan bero på feldimensionering men troligare att verkligheten inte är ideal till skillnad från hur man brukar välja att räkna.

Vi bestämde oss för att göra ett beräkningsexempel för en installation av ett Evertherm SEW-system med en föreslagen byggnad från AB Bostäder. Beräkningen gjordes med hjälp av Evertherm för en byggnad på Östgötagatan 4–12 i Borås. Denna byggnad har en risk för trångboddhet vilket leder till en högre vattenförbrukning. Byggnaden har 95 lägenheter och 7 611 kvadratmeter boarea med en blandning av två-, tre- och fyrarumslägenheter med cirka 217 boende.

Vi fick använda Keepaneye, som är en databas för vattenförbrukning, där vi kunde vi ta fram ett approximativt nummer för vattenförbrukningen. Det årliga värdet på byggnadens vattenförbrukning låg på cirka 40 000 kubikmeter under 2020 [6].

Figur 3: Delar av Evertherms anläggning. Källa: Evertherm 2021

Evertherm har genomfört en energikalkyl för att dimensionera ett energiåtervinningssystem för spillvattnet. I kalkylen räknades ett dygnsvärde på 53 kvadratmeter med 25 °C på spillvattnet. Ett inomhussystem valdes av Evertherm som visas i figur 3. Systemet består av:

  • Kollektor: sex kollektormoduler à 1,2 kubikmeter och ett externt pumprack
  • Buffert: en pumpmodul och sex buffertmoduler à 1,2 kubikmeter
  • Värmepump: cirka 88 kW nominell värmeeffekt.

Evertherm gjorde en simulering för anläggningen på 30 dagar med fem minuters tidssteg. Efter simuleringen kunde ett anpassat system bestämmas för byggnaden. Anläggningen består av två viktiga delar: kollektorer och bufferttankar. I bufferttankarna samlas spillvattnet under några timmar medan kollektorerna lagrar energin. Kollektorerna gör 8,6 cykler under 24 timmar, vilket visas i figur 4. Kollektorerna fylls med spillvattnet som har cirka 25 °C sedan börjar energiväxling i cirka 1,5 timme. I figur 4 visas hur temperaturen sänks från 25 °C till cirka 10 °C innan det släpps ut i avloppet. Värmepumpen som används i systemet har 5,21 i COP och levererar 484 MWh/år och den sparade energin av spillvattnet blir 391 MWh/år. Med andra ord, för att leverera 484 MWh/år
av värmepumpen behövs 92,9 MWh/år el till värmepumpen. Uppvärmningssystemet har tur- och returtemperatur 45/55 °C vilket passar utmärkt till anläggningen. Verkningsgrad för systemet beräknades vara cirka 95 procent enligt simuleringskalkylen [2].

Figur 4: 24 timmar av drift för kollektor – exempel.

För att se vinster för investeringen använde Evertherm direktavkastningsmetoden och vi gjorde även en egen beräkning med nuvärdesmetoden. Direktavkastningskalkylen bygger på en värdeökning av fastigheten efter en investering av ett energiåtervinningssystem. Denna metod kan alltså användas av fastighetsägare som har planer på att sälja sin fastighet. Enligt ekvationen (1) krävs det en ökning på driftnetto i byggnaden för en värdeökning av investeringen. I detta fall räknades med ett direktavkastningskrav på 4 procent och räntan 2 procent. Driftnetto efter investeringen blir 1 022 kronor/kvadratmeter och med hjälp av ekvationen beräknades investeringsöverskottet vara 1,8 miljoner kronor [2].

Fastighetens värde = Driftnetto ÷ Direkt­avkastningskrav (1)

Hicham Khaddam, energiingenjör, Högskolan i Borås.

För nuvärdesmetoden som baseras på besparingar, användes den ekonomiska livslängden med 20 procent av investeringen i maskinkomponenter med en avskrivningstid på 12,5 år och resterande 80 procent för fastighetskomponenter med en avskrivningstid på 50 år. Enligt denna metod sparades 1,1 miljoner kronor. Enligt paybackmetoden ska det ta 18,5 år för investeringen att betala sig.

Mer detaljer runt ekonomikalkylerna redovisas i examensarbetet. Hela examensarbetet finns att hämta på diva.se.

Diskussion:

Värmeväxlarna till flerbostadslägenheter behöver självklart en lite annorlunda strategi då det inte går att hindra hyresgästerna från att spola ned saker som inte hör hemma i avloppet. Företagen har därför fått anpassa sina produkter med exempelvis rengörande funktioner. Det går att välja att byta ut en del av avloppsstammen mot en värmeväxlare av samma diameter. Detta innebär att avloppsflödet inte stryps, det vill säga inget stopp kommer att orsakas av växlaren men en viss minskning av effekten kan märkas. Det går också att välja att montera växlare av mindre rördiameter med en by-pass-ledning för en högre effekt men det betyder att om stopp skulle förekomma får man ingen återvinning. Som Evertherm visat är det också möjligt att förarbeta avloppsvattnet för att det ska bli mer lätthanterligt. Samlas vattnet sedan upp i tankar jämnas flödet ut för att kunna använda vattnet ännu mer effektivt.

Kalkylräntan har en avgörande betydelse för besparingen och man vill ha en så låg ränta som möjligt. AB Bostäder i Borås har normalt en ränta under två procent vilket gör investeringen lönsam för dem. Viktigt att komma ihåg är också att ju högre fjärrvärmepris (i detta fall) desto större ekonomisk besparing går det att få ut av en likartad investering.

Artikelförfattare: Charlotta Ehrnholm, energiingenjör, Högskolan i Borås
Hicham Khaddam, energiingenjör, Högskolan i Borås

 

Fakta

Referenser:

[1] Bergqvist, S. (2014). Spola inte bort värmen. Tryck No 4, ss 4–7.

[2] Evertherm (2020). Dimensionering & räkneexempel [broschyr].

[3] iNEX (u.å.a). iNEX GK, koppla avloppet till en värmepump.

[4] iNEX (u.å.b). Power-Pipe, passiv värmeåtervinning ur spillvatten.

[5] Jonsson, R. (2020). Värmeåtervinningssystem för spillvatten i flerbostadshus. Energimyndigheten, Sustainable innovation AB & WSP Group.

[6] Keepaneye (2019). Mina fastigheter.

[7] Isakssons (u.å.a). Ekoflow avloppsvärmeväxlare.

[8] Isakssons (u.å.b). Ta vara på energin med avloppsvärmeväxlare.

[9] Ramson (2021). Bauer Spuab spillvattenvärmeväxlare.

Publicerad 6 december 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.