VATTEN | 26 feb 2015

SP köpte Urban Water Managemeng

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) förstärker sin kompetens inom vatten- och avloppsområdet genom förvärv av Urban Water Management Sweden AB.

– Bristen på rent vatten och fungerande avlopp är bland de största problem världen har idag, säger SPs koncernchef Maria Khorsand.

Om vi inte bättre planerar för en hållbar användning och hantering av vatten och avlopp kommer vi drabbas av enorma samhällskostnader och i många delar av världen även ett fortsatt stort mänskligt lidande. Det handlar om betydande värden både globalt och nationellt. Hälften av Sveriges sjöar och vattendrag uppnår inte god vattenstatus, vilket påverkar hushållen, jordbruket och industrin. Reinvesteringsvärdet av svensk infrastruktur för vatten och avlopp uppskattas till 800 miljarder kronor. Investeringstakten är låg både i Sverige och i övriga världen, vilket bland annat resulterar i betydande återställningskostnader. Kostnaden för Köpenhamn efter en timmes extremregn år 2011, blev närmare 10 miljarder kronor.

– Förvärvet av Urban Water skapar förutsättningar för ny kunskap, innovationer och ökad svensk export inom vattenområdet, och har en stor strategisk betydelse för de värden vi kan leverera till offentliga aktörer och industrin, säger Maria Khorsand.

– Som en del av SP får vi de bästa förutsättningarna för att fortsätta utveckla och driva forsknings- och innovationsprojekt för en hållbar vatten- och avloppshantering. Vi ser även mycket positivt på möjligheterna att vidareutveckla och exportera vårt kunnande i tillväxt- och utvecklingsländerna, säger Charlotta Möller, VD på Urban Water Management Sweden AB, som kommer att fortsätta att leda verksamheten inom SP koncernen.

Urban Water Management Sweden AB är ledande inom hållbarhets- och systemanalys på området vatten och avlopp och har sitt ursprung i ett av världens största forskningsprogram inomSustainable Urban Water Management, finansierat av MISTRA (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning).

Källa: Sp

Publicerad 26 februari 2015

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.