Solhybridsystem gav bostadsrättsförening pris
Brf Måsängen har installerat ett solhybridsystem bestående av en kombination av solel och bergvärme som gjort föreningen självförsörjande på värmeenergi. Nu har de fått HSB Göteborgs hållbarhetspris, instiftat för att uppmärksamma och uppmuntra till hållbara lösningar

HSB:s bostadsrättsförening Måsängen i Partilleär idag självförsörjande på värmeenergi. Investeringen i solhybridsystemet har sänkt föreningens fjärrvärmekostnader från cirka en miljon kronor per år till runt 300 000 kronor per år. Genom en kombination av solel och solvärme har föreningen ökat verkningsgraden med hela 20 procent på solcellerna, och värmen återförs ner i borrhålen för energilagring
– Vi ville kunna producera egen el och värme. Våra medlemmar har varit intresserade och det hela har fallit i god jord, och det kommer
hela tiden nya idéer på hur vi kan utveckla det vidare, säger Kurt Gren, ordförande brf Måsängen.
Förhoppningen är att uppmärksamheten kring projektet ska inspirera fler till att implementera liknande lösningar för att effektivisera framtida solhybridsanläggningar och optimera systemdesignen. Dessutom bidrar föreningens investering till en teknikutveckling som ger fler bostadsrättsföreningar möjlighet att utnyttja bergvärme med lönsamhet.
– För oss är det angeläget att uppmuntra bostadsrättsföreningar att testa nya idéer för att göra boendet mer hållbart. Med priset vill vi också lyfta de hållbara initiativ som redan pågår ute bland våra medlemsföreningar för att inspirera fler att ta efter, säger Lizz Wiklund, hållbarhetschef på HSB Göteborg och en av jurymedlemmarna. Brf Måsängen får en prissumma på 25 000 kronor.
Nyligen stod det klart att brf Måsängen även röstats fram som vinnare i HSB:s rikstäckande tävling Årets Nytänkare på HSB:s riksstämma. Man får priset för sitt ambitiösa arbete för att minska bostadsföreningens klimatavtryck, med motiveringen:
”Årets nytänkare har genom ett mycket aktivt och engagerande arbete lyckats förända sin HSB bostadsrättsförenings klimatavtryck på ett tydligt, genomtänkt och positivt sätt. Man har genom att utveckla användningen av solen som energikälla, investerat och effektiviserat på ett systematiskt sätt”.
Så funkar hybridvärmesystemet
- Brf Måsängen har installerat en kombinerad anläggning för solenergi och bergvärme.
- Solhybridsystemet består av en kombination av bergvärme och solel. De sol-elektriska panelerna har en kopparrörslinga bakom som kyler panelen, framför allt sommartid. Kylningen ger två fördelar; solelektriskt ger det en ökad verkningsgrad på cirka 20 procent, samt att solvärmen tas tillvara.
- Solvärmen tas om hand genom att cirkulera glykolvatten till en värmeväxlare, värmeväxlaren växlar över till bioetanol, som i sin tur pumpas ned och cirkuleras till ett tjugotal borrhål med 250 meters djup. Borrhålen laddas med värme vår, sommar och tidig höst.
- Övrig tid återtas värmen och via värmepumpar ger det ett system där föreningen på egen hand producerar värme för uppvärmning. Ingen fjärrvärme behöver köpas för uppvärmning, utan endast för varmvatten.
- Solelen används till drift av värmepumpar, frånluftsfläktar, tvättstuga med mera. I framtiden planerar man att försörja laddenheter i garaget för elbilsladdning.
Källa: HSB