Skärpta energikrav på belysningsprodukter

 

Miljöstyrningsrådet har, i samband med skärpta lagkrav och utökad energimärkning för belysningsprodukter, gjort en ny marknadsöversikt och vässat kraven på ljuskällors energiprestanda.

Uppdateringen har gjorts i dialog med belysningsbranschen och med hjälp av experter från upphandlande organisationer, bland annat SISAB, Trafikverket och Trafikkontoret i Göteborg.

Drivande ekodesignkrav har gjort att ljuskällors energieffektivitet snabbt blivit bättre de senaste åren. Därför har Miljöstyrningsrådet återigen uppdaterat kraven, säger Ylva Svedenmark, projektledare på Miljöstyrningsrådet.
EU:s ekodesignförordningar för belysningsprodukter fasar successivt ut de mest ineffektiva ljuskällorna på marknaden. Ljuskällorna klassas sedan, i enlighet med Energimärkningsförordningen, i energiklasserna A++ (bäst) till och med E.

– Genom energimärkningen kan producenten på ett tydligt och likvärdigt sätt kommunicera en produkts energiprestanda. Det är enkelt att jämföra energiklasser i en upphandling. Energiklasserna är även drivande krav jämfört med lagkrav. Miljöstyrningsrådets uppdaterade kriterier för inom- och utomhusbelysning innefattar de mest energieffektiva ljuskällorna som finns tillgängliga på marknaden, säger Ylva Svedenmark.

Genom att upphandla de mest energieffektiva ljuskällorna på marknaden kan lokalernas energianvändning minska och ekonomiska inbesparingar göras.

De tidigare avancerade tilldelningskriterierna på halogen-, metallhalogen och högtrycksnatriumlampor har tagits bort och inkluderats i kravet ”Ljuskällors energieffektivitet”.

Kraven för inomhus- respektive utomhusbelysning finns tillgängliga i Miljöstyrningsrådets kriteriebibliotek och kan även hämtas hem genom MSR-wizard. Till kraven hör även förslag på verifikat.

Miljöstyrningsrådets miljökriterier, som kan användas vid upphandling, tas fram på tre olika nivåer (basnivå, avancerad nivå och spjutspetsnivå) på uppdrag av regeringen.

Källa: Miljöstyrningsrådet

Publicerad 12 december 2013

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.