Skanska gör sina lokalkontor gröna

I augusti är omvandlingen av Skanskas eget kontor på Drottningtorget i Malmö till ett grönt kontor klar.

 

Belysning och uppvärmning anpassas för minsta energianvändning, flaskvatten blir kranvatten, bara miljömärkta rengöringsmedel får användas – och mycket annat. Malmö är först ut bland Skanskas kontor runt om i landet att genomgå omvandlingen till grönt kontor.

– Alla kan bidra till ett mer hållbart samhälle genom att förändra sitt beteende i vardagen. Genom att konvertera alla våra kontor så drar vi vårt strå till stacken, och det är förändringar som ganska enkelt kan genomföras på alla sorts kontor, säger Johan Gerklev, miljöchef på Skanska Sverige.

Ett Grönt kontor innebär i praktiken allt från källsortering och kemikaliehantering till närvarosensorer som reglerar belysningen i alla lokaler. Bara trävaror från godkända virkesslag, transporter till och från kontoret med miljöklassade fordon, ekologiska livsmedel och mycket mer.

Kontoret i Malmö är ca 7 000 kvm stort och ca 250 medarbetare jobbar där. Den beräknade årliga energibesparingen är ca 300 000 till 500 000 kWh och den kvantitativa miljönyttan är ca 75 till 85 ton minskade koldioxidutsläpp per år. Ett projekt har påbörjats för att även få huset som kontoret ligger i utnämnt till en så kallad ”Green Building”. De åtgärder som vidtagits inom ramen för detta projekt leder till ytterligare energibesparingar inom driftsanvändningen på ca 25 procent.
– Vi minskar inte bara belastningen på miljön utan kommer även att kunna spara kostnader genom åtgärderna. Och våra beslut påverkar även inköpen hos våra leverantörer, så förhoppningsvis skapar det en positiv kedjereaktion, avslutar Johan Gerklev.
Källa: Skanska Sverige

Publicerad 4 juni 2008

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.