Schneider Electric sköter styrningen av Malmös nya kongress-, konsert- och hotellanläggning

I sommar tas det första spadtaget och byggnaden, fördelat på tre delar och 60 000 kvadratmeter, beräknas stå klart 2015.

 

Schneider Electric står för styrningen i vad som planeras bli en av regionens mer miljövänliga anläggningar.

Kongress-, konsert- och hotellanläggningen blir ett grönt projekt med starkt reducerad energianvändning och med utnyttjande av exempelvis bergvärme och solenergi. För att hålla energitalen låga har Schneider Electric bland annat sett till att koppla ihop energisystemet med hotellets bokningsprogram. På så sätt kan exempelvis värmen automatiskt sänkas i rummen när gästerna checkar ut.

– Ett sådant stort bygge för så många människor måste givetvis vara både miljö- och energimedvetet. Vi har erfarenhet av många liknande projekt i regionen, till exempel Danmark Radios konserthus DR Byen och Bella Sky Hotell, och vet precis hur man kan lösa detta på ett energiklokt och kostnadsmedvetet sätt.  Genom att Schneider Electric implementerar styrdelen kommer de att få en effektiv energilösning med låga driftkostnader, säger Mattias Fredriksson, marknadschef på Schneider Electric Buildings.

Den stora anläggningen förväntas bli en ny samlingspunkt för Malmös invånare och besökare. Området blir en helt ny stadsdel och binder samman Malmö city med Västra Hamnen. För Skanska, som bygger fastigheterna, och deras hyresgäster Clarion Hotel och Malmö symfoniorkester, som hyr genom Malmö stad, var det viktigt att byggnaderna både är miljö- och energimedvetna.

– Målet är att Malmö Kongress Konsert och Hotell ska certifieras enligt det internationella miljösystemet LEED med sikte på den högsta nivån Platina. Färdigställd blir Malmö Kongress Konsert och Hotell cirka 85 meter hög och därmed synlig från hela Malmö, Öresundsbron och delar av Köpenhamn. Kongressdelen kommer att ta upp till 1500 personer, konserthuset rymmer 1600 åskådare och hotellet får runt 445 rum fördelat på 25 våningar, säger Staffan Andersson, projektdirektör på Skanska Sverige.

Källa: Schneider Electric

Publicerad 29 maj 2012

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.