LUFTTÄTT | 17 maj 2016

Så kan otäta hus bli täta

Försäkringsbolaget Gar-Bo har genom sitt tekniska råd uppmärksammat problematiken med otätheter i nybyggda hus i rapporten ”Täta hus – en rapport om varför och hur vi ska bygga lufttätt”.

Antalet skadefall till följd av otäta hus har ökat på senare tid på grund av bristande insikt om hur tätningen ska utformas och varför. Andra anledningar är dålig samordning mellan projektörer och byggare, liksom mellan andra inblandade parter som el- och ventilationsinstallatörer och övriga yrkesgrupper.

Slutligen konstateras att det både förekommer slarv i utförandet och en uppfattning om att läckor inte är så farliga utan bidrar till bättre luft inomhus.

Enligt Gar-Bo är sådana idéer både djupt felaktiga och skadliga eftersom dagens energikrav, kombinerade med kraven på god inomhusmiljö och komfort, medför att byggnader måste ha ett lufttätt klimatskal och en god och väl avpassad ventilation.

I rapporten förklaras de byggnadsfysikaliska förhållandena och varför projektering och utförande måste utföras rätt i alla led.

Skadekostnaderna för den här typen av problem är oerhört höga och att det är svårt att då få till en godtagbar lösning till ”skälig kostnad”. Man rekommenderar därför att provtryckning utförs på alla nybyggda hus.

Enligt rapporten fungerar lufttätheten som en bra indikator på att såväl projektering, samordning som utförande i stort är utförd på rätt sätt.

Det finns enligt Gar-Bo tydliga och väl fungerande lösningar för att bygga lufttäta hus. Det gäller dock att använda den kunskap som finns och se till att den insikten är med redan från start i projekteringen.

Rapporten kan laddas hem från http://www.gar-bo.se/docs/default-source/rapporter/rapporten-final.pdf?sfvrsn=2

Mark Kretz, ur Energi & Miljö nr 4/2016 sid 11

Publicerad 17 maj 2016

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.