Riksrevisionen granskar energideklarationer

Riksrevisionen har inlett en granskning av statens införande av energideklarationer för bostäder och byggnader. Denna sektor står  i dag för runt 40 % av Sveriges energianvändning. 


–  Energideklarationer syftar till att minska byggnaders energianvändning. Vi vill granska om regeringen och ansvariga myndigheter har gett goda förutsättningar för att uppnå detta syfte, säger riksrevisor Claes Norgren.

Bostäder och service står i dag för runt 40 % av Sveriges totala energianvändning. Från och med 2009 ska de flesta större byggnader och alla enfamiljshus som säljs vara energideklarerade. Sverige har infört energideklarationer som en följd av EG-lagstiftningen och deklarationerna syftar till att minska byggnaders energianvändning. En energideklaration ska innehålla förslag på åtgärder som kan göra byggnaden mera energieffektiv. Genom detta beräknar regeringen att energianvändningen i bostäder och service kan minska med upp till 30%.

Riksrevisionens granskning syftar till att bedöma om regeringen och ansvariga myndigheter har gett goda förutsättningar för att syftet med energideklarationer kan uppnås. Granskningen ska också identifiera om det finns väsentliga problem i ansvariga myndigheters tillämpning av lagstiftningen.

Granskningen ska avslutas den 25 maj 2009.

Publicerad 9 mars 2009

På nytt jobb

André Andersson har anställts som serviceingenjör på Lindinvent AB, Lund. Han kommer från NCC Sverige.
Håkan Askemar har anställts som säljande regionsutvecklare hos Bevent Rasch AB med placering i Stockholm. Han kommer från Ekovent.
Christian Persson har anställts som servicetekniker på Samsung AirCon i Stockholm.
André Stridh har utnämnts till vd för Umia i Ystad.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.