Tema: Kulturhus | 29 feb 2024

Porslinsfabriken får nytt liv

När ett q-märkt hus byggs om och får olika typer av verksamheter måste installationslösningarna anpassas till både arkitektur och nya hyresgäster. Porslinstillverkningen i Gustavsberg kommer att finnas kvar men får nu sällskap av kulturhus, gym och kontor.

Porslinsfabriken får nytt liv
Håkan Sjöblom på Kvarnberget ovanför det gamla fabriksområdet vid Gustavsbergs hamn. Kvar återstår nu bara att byta taket på den främre delen av porslinsfabriksbyggnaden med tegelfasad. Foto: Jens Lasthein

Renoveringen av den gamla fabriksbyggnaden i Gustavsberg utanför Stockholm har pågått i två år. Egentligen började projektet med taket som inte fungerade när verksamheten i huset förändrades. Tidigare använde hushållsporslinsfabriken hela byggnaden men numera är det bara en tiondel.

– Förut var det jämt varmt här inne och då smälte snön på taket. I takt med att fabriksytan minskade låg mer snö kvar och den orsakade bristningar i taket, berättar Håkan Sjöblom, vs-ansvarig på THP Kleaa VVS och projektledare med samordnings­ansvar för installationer i projektet.

THP-koncernen är totalentreprenör för installationer och bygg i projektet. Byggherre är fastighetsägaren Landia som köpte porslinsfabriken av Värmdö kommun för tre år sedan.

– Successivt byter vi hela taket som ska se likadant ut som tidigare. Och sedan följer vi efter med installationerna, säger Håkan Sjöblom.

Porslinsfabriken, Gustavsberg. Foto: Holger Ellgaard/Wikipedia

Porslinsfabriken är en q-märkt byggnad som har ett högt symbolvärde för det gamla fabriksområdet där det tidigare också tillverkades sanitetsporslin och badkar. Fabrikens kompakta tegelfasad med sitt sågtandstak signalerar en forna industrimiljö.

– Att byta tak är enkelt när vädret är bra men när det regnar går det exempelvis inte att svetsa. Därför har vi ett jättetält som har flyttats efterhand. Nu återstår i princip bara taket över ena kortsidan, säger Håkan Sjöblom.

Fakta

Sanitetsporslin

  • 2013 förvärvade Ikano bostad marken där Gustavsbergs sanitetsporslinsfabrik låg av Villeroy & Boch Gustavsbergs AB.
  • Den kvarvarande tillverkningen av sanitetsporslin lades ned 2014. Samma år inleddes rivningen av fabriksbyggnaderna som ersattes av nybyggda bostäder.
  • En ny anläggning uppfördes av Villeroy & Boch i Ekobacken i Gustavsberg men där sker enbart vattenskärning samt montering och logistik för sanitetsporslin – ingen keramisk tillverkning.

Källa: Wikipedia/Värmdö kommun

Den ombyggda byggnaden ska förutom porslinsfabriken och en befintlig livsmedelsbutik även rymma Värmdö kommuns nya kulturhus, gym, utbildningslokaler och kontor. I kulturhuset blir det bibliotek, mötesrum samt lokaler för dans, musik, drama, teater och skapande verksamhet. Kulturhuset har inte ingått helt i THP:s entreprenad utan har drivits som ett separat projekt med kommunen som byggherre och Cavada som total­entreprenör för installationer.

Den totala ytan i porslinsfabriken är cirka 14 000 kvadratmeter. För närvarande är cirka 70 procent av den uthyrd. Projektet beräknas bli klart i höst men om inte allt har hunnit bli uthyrt kommer det att göras hyresgästanpassningar efter det. När alla verksamheter är på plats kommer det att finnas ett tiotal fläktrum i fastigheten.

– På rörsidan måste man hela tiden tänka framåt. Har exempelvis avloppet tillräcklig dimension på utsidan om vi behöver sätta in tio toaletter till för en ny hyresgäst? säger Håkan Sjöblom.

Det handlar också om diskussioner med kommunen för att avgöra var gränsen går mellan fastig­hetsägarens och kommunens ansvar för ledningarna.

– Ansvarsfrågan måste utredas för det avgör vem som ska betala för de nya installationer som krävs, säger Håkan Sjöblom.

I ett befintligt hus som dessutom är q-märkt krävs annorlunda rördragningar. Foto: Jens Lasthein

Han beskriver byggnadens vvs-system som traditionella. Det är 55/40-system med radiatorer och återvinning av värmen i frånluften med roterande värmeväxlare. Huset har fjärrvärme som kommer att kompletteras med bergvärme.

Värmepumparna kommer också att användas för att kyla tilluften under sommarhalvåret och värmer upp borrhålen inför stundande vinter. Därmed behöver man inte installera några kylaggregat.

– På detta sätt optimeras användandet av värmepumpars fördelar, säger Håkan Sjöblom.

Borrhålen för bergvärmen har gjorts under byggnaden.

Planen är att återvinna överskottsvärme från ugnarna i porslinstillverkningen. Porslinsfabriken ska ta fram ett förslag på en lösning för det. Sedan ska överskottsvärmen säljas till fastighetsägaren Landia så att den kan nyttjas i övriga delar av byggnaden.

– Vi har förberett för det, bland annat genom att montera ytterligare ett förvärmningsbatteri i varje ventilationsaggregat, säger Håkan Sjöblom.

Ungefär 50 procent av värmen från ugnarna bedöms kunna användas.

– Det kommer att krävas lite större huvar som fångar in även värmen och inte bara avgaserna, förklarar Oskar Juhlin, vd för Gustavsbergs porslinsfabrik.

Fakta

Anor från 1825

  • Redan 1825 började tillverkningen i Gustavsbergs porslinsfabrik. Efter att Kooperativa förbundet övertagit fabriken 1937 påbörjades en genomgripande nybyggnads- och förändringsprocess.
  • Det första som byggdes var en sanitetsporslinsfabrik 1939. Därefter uppfördes hushållsporslinsfabriken 1948. Den är byggd enligt sågtands­principen med ljusinsläpp i taket för att få en jämn ljusföring och ersatte flera äldre slitna fabrikshus.

Källa: Wikipedia/Värmdö kommun

Strålningsvärmen från ugnarna är kraftig. Den största ugnens effekt är 241 kW och en bränning tar 28 timmar.

– Så tillsammans blir det väldigt många kW när vi kör alla ugnar samtidigt, säger Oskar Juhlin.

Ugnarna i porslinsfabriken ska förses med värmeåtervinning. Foto: Jens Lasthein

Porslinsfabriken genererar ett speciellt slam eftersom man använder glasyr. Slammet separeras och behandlas i ett specialreningsverk innan det släpps ut i kommunens avloppssystem för att inte orsaka problem i det kommunala reningsverket. Avloppet från golvbrunnarna i porslinsfabriken leds till en slamavskiljare och är ett exempel på återbruk. Det är egentligen ingen slamavskiljare utan en fettavskiljare som nu har fått en annan funktion.

Även utbildningslokalen kommer att använda glasyr i mindre omfattning.

– Där har vi behövt installera pumpgropar för att kunna pumpa avloppet till reningsverket. Det går att köpa färdiga pumpgropar men de är två meter långa och fick inte plats så jag fick konstruera och bygga egna, berättar Håkan Sjöblom.

När det regnar mycket blir det stora mängder regnvatten på taket till byggnaden och det skapar vibrationer i rören.

– Därför är det viktigt med ordentliga upphängningar så att rören sitter fast och inte åker isär. De får ju inte ramla ner på någon, säger Håkan Sjöblom.

Man måste också ta hänsyn till att dagvatten­rören utvidgar sig.

– Det svarta taket blir jättevarmt under soliga dagar. Inomhus är det kanske 20 grader men i rören kan det komma 30–40-gradigt vatten. Då måste det finnas expansionsmöjligheter i systemet som tar upp rörelserna i rören.

Håkan Sjöblom och montören Serhii Holovkin bryter språkbarriärer med hjälp av teckenspråk och skissning. Foto: Jens Lasthein

Ljud är en annan viktig parameter i dagvattensystemet.

– Det får inte låta för mycket. Verksamheter har ljudkrav som gör att rören måste vara ljuddämpade. Man måste också jobba med isolering så att det inte kondenserar på utsidan av rören och börjar droppa ned på verksamheten, säger Håkan Sjöblom.

Den skiftande arkitekturen påverkar utformningen av installationerna och samordningen av dem.

– På tio meter av byggnaden kan det vara tre olika förutsättningar. Även om själva tekniken inte är speciell här så måste den anpassas till arkitekturen, säger Håkan Sjöblom.

Jag tog med mig ett nytt tänk till företaget med ritningar och annan dokumentation. Det är a och o för att driva företag och projekt framgångsrikt i dag

Under fönstren i taket sitter radiatorer för att ta bort kallraset. Runt radiatorerna sitter band för att säkerställa att de inte ramlar ned.

– Det har hänt på andra ställen men som tur var blev ingen skadad. Det skulle kunna bli katastrofalt, säger Håkan Sjöblom som ligger bakom bandlösningen.

I undercentralen är takhöjden låg, under två meter, och det är tajt om utrymme för värmepumpar, aggregat och värmeväxlare.

– Vi måste utnyttja det utrymme som finns och får anpassa oss till höjden. Det är verkligen på gränsen hela tiden, säger Håkan Sjöblom.

– Samordningen av olika tekniska discipliner är viktig och att olika yrkesgrupper pratar med varandra. I första skedet mellan projektörer och installatörer och sedan mellan olika entreprenörer som utför installationerna.

Många gånger måste rördragningen anpassas till huset på grund av q-märkningen. I andra fall kan fastigheten förändras.

– Exempelvis kan man ju inte ha någon lokal nedsänkning i en korridor med installationer för både rör, vent och el utan den måste tas bort. Det kostar för mycket pengar att snurra ledningarna runt den, säger Håkan Sjöblom.

Genom nästan hela huset går en kulvert för tre olika värmesystem, avlopp och el som ska samsas om utrymmet.

I byggnaden är det bara det nya kulturhuset som är sprinklat. Det var inte möjligt att anlägga en bassäng så i stället används många plasttankar för att försörja sprinklersystemet.

Fettavskiljaren med ny funktion som slamavskiljare. Foto: Jens Lasthein

Håkan Sjöblom har en lång och bred vvs-bakgrund som både montör, projektör och säljare av material. På Kleaa VVS har han många och varierande arbetsuppgifter: projektering, val och beställning av material, kontakt med leverantörer samt arbetsledning.

– Jag tog med mig ett nytt tänk till företaget med ritningar och annan dokumentation. Det är a och o för att driva företag och projekt framgångsrikt i dag. Jag måste också vara ute mycket på plats för att se till att allt fungerar.

Han brinner för installationssamordning i projekten eftersom det ger ett bättre slutresultat och smidigare byggprocess. Det kostar mer initialt i projektet men betalar sig alltid i slutändan.

– För det första måste fastighetsägaren, som håller i plånboken, förstå vikten av det. Det kan vara en jättestor och tidig bromskloss när det inte är så. Då behöver du argumentera för betydelsen av installationssamordning för att fastigheten ska bli bra. Annars vis av erfarenhet blir det en massa problem som kostar mycket pengar.

– Jag är intresserad av alla teknikdiscipliner och gillar att tänka över installationsgränser. Samordning, samordning och samordning med andra ord, slutar Håkan Sjöblom.

Publicerad 29 februari 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.