Plusenergihus gav 1600 kWh i överskott

​Den första villan i Sverige som kan ge mer energi än det använder har nu varit i bruk i ett år. Resultatet redovisas idag för Svenska Byggingenjörers Riksförbund (SBR) och visar att huset levererat ett elöverskott på 1600 kWh.

Det första s k Plusenergihuset i Sverige togs i bruk i Åkarp i Skåne hösten 2009. Villan är på 150 kvm och används som en vanlig familjebostad samtidigt som det fungerar som ett minikraftverk. 

Det helårsresultat som nu presenteras för SBR visar att huset trots en lång och kall vinter gett ett elöverskott på 1600 kWh, samtidigt som inomhustemperaturen kunnat hållas på 20-22 grader och varmvatten producerats för en familjs behov. – Ett viktigt syfte med huset var att se om det med beprövad teknik går att bygga villor som kan producera mer energi än de använder, samtidigt som husen både estetiskt och praktiska ska klara kraven på en bra familjebostad, säger Karin Adalberth, doktor i byggnadsfysik och den som skapat huset och bebor det med sin familj.– Nu när vi sett att förväntningarna uppfyllts hoppas jag på många efterföljare.  Dessutom kan teknik och byggmetoder vidareutvecklas och ge ännu större energivinster.Huset är byggt med modern men konventionell teknik. Värmeväxlare tar hand om värmen i avloppsvatten och ventilationsluft, solfångare och solceller ger värme och el, och noggrant utvalda hushållsapparater håller elförbrukningen nere.  De mest ovanliga är en särskild gipsskiva med vaxgranulat som kan magasinera värme heta dagar och släppa ifrån sig värmen när det blir kallare. Källa: Svenska Byggingenjörers Riksförbund

Publicerad 15 september 2010

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.