PASSIVHUS | 18 aug 2020

Passivhuset som ska förändra byggbranschen

Passivhuset som ska förändra byggbranschen
När det var dags för taklagsfest för någon månad sedan hade man egentligen tagit sig förbi tidpunkten då takstolarna var resta och takåsen lagd. Här läggs lufttätande plywood på takstolarna.

Simone Kreutzer Wesslund och Tommy Wesslund i Vikensved utanför Växjö bygger hus. Passivhus närmare bestämt. Och om de själva får säga det är bygget en revolution inom branschen.

Simone Kreutzer Wesslund och Tommy Wesslund har tidigare väckt uppmärksamhet när de byggde sitt prisbelönta runda passivhus, Circuitus. Bygget av det nya passivhuset Circuitus 2.0 – som Energi & Miljö skrev om i nummer 2/2020 – går snabbt; det nya husets stomme restes under åtta dagar av sex personer.

– Huset byggs som ett lego av element som ser likadana ut. De kommer från fabriken i Lettland med hög prefabriceringsgrad , säger Simone Kreutzer Wesslund.

Circuituskonceptet har – med stöd från Boverket – utvecklats av en internationell expertgrupp. Man ville skapa ett effektivt, kvalitetssäkert och hållbart byggsystem. Byggtiden skulle kortas, materialspillet skulle minskas och de moment som är avgörande för husets kvalitet och funktion, som exempelvis lufttätheten, skulle styras upp redan i planerings- och tillverkningsprocessen.

Huset består helt av trä. Stommen är uppbyggd av CNC-frästa väggmoduler i limträ.

Fönstren är ”superisolerade” treglasfönster med extremt lågt U-värde. Istället för att fästa dem direkt i husstommen sätts de in i förtillverkade fönsterboxar som även utgör fönstersmygen.

Circuitushuset förses med solceller som ska producera över 5 000 kilowattimmar energi per år. En 80 meter lång markkollektor förvärmer vinterluften och förkyler sommarluften innan den passerar ventilationsaggregatet med värmeväxlare. Huset kommer att ha ett värmebehov på 1 600 kWh per år.

En byggrevolution? Vi följer utvecklingen med spänning.

Text: Peter Olofsson Foto: Circuitus

Publicerad 18 augusti 2020

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.