Verifikation. | 13 dec 2024

P-märkning av brandspjäll avvecklas – vad händer nu?

Typgodkännande av brandspjäll har funnits sedan 1990-talet som en verifikation på att krav i svenska byggregler uppfylls. Kravspecifikation var Boverkets riktlinjer för typgodkännande brandskydd 1993:2, utgåva 2, som bland annat innebar brandprovning enligt den nordiska metoden NT Fire 010. Typgodkännande är ett svenskt, frivilligt certifieringssystem som ägs av Boverket och där certifieringen utförs av ackrediterade produktcertifieringsorgan. Typgodkännande av brandspjäll upphörde den 1 september 2012.

P-märkning av brandspjäll avvecklas – vad händer nu?
Brandspjäll installeras som en del av byggnaders system för brandskydd. Foto: Pixabay

ARTIKELFÖRFATTARE: Magnus Sturesson, Martin Tillander, Örjan Johansson och Tomas Fagergren

Den 1 juli 2013 blev CE-märkningen obligatorisk då Byggproduktförordningen (CPR) trädde i kraft. CE-märkning innebär bland annat att tillverkaren måste göra en prestandadeklaration enligt EN 15650 och CPR. Tillverkaren väljer vilken prestanda och nivån på prestandan som ska deklareras. Det innebär att en tillverkare väljer att deklarera en egenskap och den lägsta klassen medan en annan tillverkare väljer att deklarera samtliga egenskaper med de högsta klasserna. Det är byggherren som sedan avgör om deklarerad prestanda är tillräcklig för att uppfylla kraven i byggreglerna.

Magnus Sturesson, Rise. magnus.sturesson@ri.se

P-märkningen enligt CR 032 har funnits länge och gällde system för brandskydd av ventilationssystem där CE-märkta spjäll är huvudkomponenten. P-märkningen säkerställer att CE-märkta spjäll håller rätt nivå med tillägg av krav på automatisk funktionskontroll. P-märkningen är en hjälp för att kontrollera att kraven i svenska byggregler uppfylls. En produkt som omfattas av CPR och en standard såsom EN 15650 får inte ha några andra märkningar än CE-märkningen, därmed är inte typgodkännande eller P-märkning möjlig för dessa produkter.

Sedan krav på CE-märkning av brandspjäll blivit en realitet och typgodkännandereglerna upphört att gälla, har behovet funnits att beskriva sammantaget brandspjällens egenskapskrav monterade i ett kanalsystem.

Historik
De spjälltyper som användes i Sverige på 1970- och 80-talen påminner mycket om Europastandardernas klasser utan S. Dessa spjälltyper fick inte ensamt nyttjas som brandgasskydd, dels då läckaget var betydande, dels på grund av att de styrdes enbart av en värmedetektor. Vidare fick bara halva byggnadsdelens brandtekniska klass tillgodoräknas varför kanalen ändå isolerades.

Martin Tillander, Rise, martin.tillander@ri.se

Förklaringen till denna begränsning är att de då aktuella spjällen hade låg funktionssannolikhet, det vill säga de fungerade oftast inte. Detta var en av orsakerna till att automatisk funktionskontroll infördes i början av 90-talet. I samband med detta och en förhöjd täthet av spjällbladen började ställdonsstyrda brandgasspjäll och brand/brandgasspjäll att användas.

Certifieringsregel 032 och P-märkning
Sedan krav på CE-märkning av brandspjäll blivit en realitet och typgodkännandereglerna upphört att gälla, har behovet funnits att beskriva sammantaget brandspjällens egenskapskrav monterade i ett kanalsystem. Detta fanns och beskrevs i Certifieringsregel 032 och avser System för brandskydd med brandspjäll, framtagen av SP Certifiering (nu Rise certifiering) för P-märkning. I denna skrift finns i likhet med föregående typgodkännanderegler krav på automatisk funktionskontroll var
48:e timme.

Örjan Johansson, Rise, orjan.johansson@ri.se

Spjället ska utöver värmedetektor i ställdon aktiveras med rökdetektorer och/eller värmedetektorer som placeras på för ändamålet lämpliga ställen. Spjället ska styras med ställdon som är anslutet till ett övervaknings- och kontrollsystem.

Rök-/värmedetektorns utformning ska uppfylla kraven i någon av följande standarder: EN 54-5, EN 54-7, EN 54-12 eller EN 54-20. Placering ska ske med hänsyn till luftströmningar och åtkomlighet för service och underhåll.

• Ställdon ska uppfylla kraven i EN 15650, avsnitt 4.2.3. Termoelementet som utlöser att ställdonet stänger spjället ska vara provat enligt ISO 10294-4, 4,2.
• Spjället ska anslutas till övervaknings-och kontrollsystem. Vid strömbortfall ska kontrollsystemet säkerställa att spjället försätts i säkerhetsläge.

Tomas Fagergren, Brandskyddslaget, tomas.fagergren@bsl.se

Som framgår av ovanstående fanns en koppling mellan CR 032 och EN 54 enbart med avseende på rök-/värmedetektorer.

Hur ser byggreglerna ut?
Boverkets byggregler anger generellt att byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard ska vara CE-märkta, detta är också i enlighet med krav i byggproduktförordningen. För spjäll finns standarden EN 15650 och dessa ska således vara CE-märkta och prestandadeklarerade.

Brandspjäll installeras som en del av byggnaders system för brandskydd, och är anslutna till och styrs av byggnaders övriga system för brandskydd, såsom till exempel brandlarmsystemet. Det kan dock även verka oberoende av brandlarmsystemet. Till detta används mer eller mindre komplexa system för styrning och övervakning, Rök/värmedetektorer samt olika sorters moduler för inkoppling, sektionering och liknande.

Figur 1: Översiktlig bild utifrån EN 54-serien av standarder som beskriver system för branddetekterings- och brandlarmssystem med ingående komponenter.

EN 54-serien med harmoniserade produktstandarder omfattar Branddetekterings- och brandlarmsystem. Dels finns standarder för enskilda produkter, såsom rökdetektorer, moduler för inkoppling, övervakningssystem och liknande, dels finns EN 54-1:2021 som är en generell introduktion till denna standardserie.

EN 54-1:2021 beskriver vilka ingående komponenter som finns i ett brandlarmssystem och pekar ut tillämpliga standarder. I denna standard EN 54-1, figur 1, beskrivs de enskilda modulerna i brandlarmsystemet. Vad gäller själva brandspjället kan detta definieras som en del av brandskyddsfunktionen (markerad som ”H” i figur 1 i EN 54-1 och är markerad som ”Brandskyddsfunktion”). Detta styrks av Annex A i EN 54-1 som klart pekar att EN 15650 ska tillämpas för brandspjäll (Ventilation for buildings – fire dampers).

Boverkets byggregler anger generellt att byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard ska vara CE-märkta, detta är också i enlighet med krav i byggproduktförordningen.

I EN 54-1 finns en modul ”G” (motsvarar ”Brandskyddstyrningsfunktion”) som definierar denna kontrollenhet som en del av brandlarmssystemet. Enligt Annex A i EN 54-1 ska i detta fall kontrollboxen/ kontrollfunktionen uppfylla EN 54-18 alternativt EN 54-2. Standarden EN 54-18 gäller för ingångs-/utgångsenheter kopplade i brandlarmssystem och EN 54-2 gäller för centralapparater i brandlarmssystem.

Hur går en typprovning till?
Beroende på komponent kan det skilja sig en del, men exempelvis om man önskar uppfylla EN 54-18, krav för in- och utenheter, gäller följande:

• Funktionskrav för eventuell ingående programvara
• Märkning och dokumentation
• Miljötålighetskrav
• Värme- och köldprovning
• Fuktprovning (kondenserande och icke kondenserande)
• Korrosionsprovning svaveldioxid
• Mekanisk provning som chock- och vibrationsprovning
• EMC provning, immunitet enligt EN 50130-4

Vad gäller EN 54-2 tillkommer mera funktionskrav för ingångar, utgångar och indikeringar.

Detta gör sammantaget att tidigare nämnda komponenter i systemen för brandspjäll är möjliga att prestandadeklarera och CE-märka, och att de då de omfattas av harmoniserade standarder och CPR ska prestandadeklareras och CE-märkas. Det gör också att de krav och liknande som hanterats genom CR 032 är möjliga att hantera genom CE-märkning.

Publicerad 13 december 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.