Oxelö Energi beställer Opcon Powerbox

Oxelö Energi beställer två Opcon Powerbox för ny CO2-fri el till SSAB

Energi- och miljöteknikkoncernen Opcon har fått en order på två stycken Opcon Powerbox från Oxelö Energi i Oxelösund.

 

Anläggningarna skall användas för att producera ny CO2-fri el från restvärmen vid SSAB´s anläggning i Oxelösund. Ordervärdet inkl. installation överstiger 20 Mkr. Utöver det har också ett 15-årigt drift- och serviceavtal slutits värt flera miljoner kronor över tid.

– Inom Oxelö Energi ser vi användningen av industriell restvärme för ny CO2-fri elproduktion som en naturlig vidareutveckling av vår traditionella industrisamverkan inom fjärrvärmeområdet. Vi vill använda Opcon Powerbox för att öka våra kundvärden och kommer tillsammans med SSAB att skapa betydande miljömässiga och ekonomiska värden för regionen, säger Ulf Rohlén vd Oxelö Energi.

Det planerade projektet förväntas leda till ny elproduktion och minskade CO2-emissioner motsvarande behovet av hushållsel för 1700-1800 familjer.

– Med den här ordern från Oxelö Energi som är ett innovativt kommunalägt bolag har vi fått vårt första energibolag som kund för Opcon Powerbox som lanserades under 2008. För närvarande diskuterar vi med flera energibolag, och det finns en rad möjligheter att integrera Opcon Powerbox i kraft- och fjärrvärmesystem för att samtidigt producera el, både med och utan integration av industriell restvärme. Det är också så att Oxelö Energi räknar med att detta skall vara lönsamt även då elproduktionen från SSAB´s restvärme i dagsläget inte ger rätt till el-certifikat, vilket visar på den stora kundnytta i form av system- effektiviseringar, låga el-kostnader och minskade CO2-utsläpp Opcon Powerbox skapar, säger Opcons vd och koncernchef Rolf Hasselström.

Den första fullskaliga Opcon Powerbox driftsattes i februari 2008 och producerar el utan några utsläpp. Opcon Powerbox är anpassad för att ta hand om spillvärme redan från 55°C vid bland annat större processindustrier och kraftindustri. Genom att utnyttja rest- och överskottsvärme produceras el utan tillförsel av mer bränsle från något som tidigare gått till spillo.

Inom EU finns över 300 TWh industriell rest- och överskottsvärme och mycket få fjärrvärmenät att nyttja den i, och enligt amerikanska energidepartementet finns mer tillgänglig rest- och överskottsvärme i amerikansk industri än elproduktionen från samtliga förnyelsebara energikällor i USA sammantaget. Möjligheten att via Opcon Powerbox samtidigt skapa ekonomiska och miljömässiga värden, bedöms som så goda att Svensk-Amerikanska Handelskammaren utsåg Opcon Powerbox till en av fyra finalister vid Global Green Award i New York i september 2008.

Källa: Opcon AB

Publicerad 13 januari 2009

På nytt jobb

André Andersson har anställts som serviceingenjör på Lindinvent AB, Lund. Han kommer från NCC Sverige.
Håkan Askemar har anställts som säljande regionsutvecklare hos Bevent Rasch AB med placering i Stockholm. Han kommer från Ekovent.
Christian Persson har anställts som servicetekniker på Samsung AirCon i Stockholm.
André Stridh har utnämnts till vd för Umia i Ystad.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.