Östra Göinge tecknade energiavtal med Siemens

Östra Göinge kommun och deras bostadsbolag Bostad AB Klockaren har valt att teckna ett förnyat avtal med Siemens för att energieffektivisera sina verksamheter.

Genom att satsa 37 miljoner kronor ska Bostads AB Klockaren spara 51 miljoner kronor och minska energianvändningen med 23 procent på åtta år.

Siemens vann upphandlingen gällande energiprojekt för bostadsbolaget Bostads AB Klockaren i Östra Göinge och tecknade i måndags ett förnyat avtal.

– Man kan ju fråga sig varför vi inte gjort det här tidigare, säger Stefan Nilsson, vd på bostadsbolaget. Men 37 miljoner är en summa som bär respekt med sig med tanke på att vi omsätter 80 miljoner, så man vill gärna ha både hängslen och livrem. Men jag har aldrig sett en kalkyl som ger så här bra effekter både ekonomiskt och miljömässigt, säger han.

Enligt kalkylen ska Klockaren tjäna in de 37 miljonerna på knappt åtta år. Totalt sparar bolaget nära 90 miljoner på 15 år, vilket innebär ungefär 51 miljoner plus när investeringskostnaden är borträknad.

– Totalt sett beräknas åtgärderna minska energianvändningen med 23 procent, säger Anders Gunnarson från Siemens. Enligt avtalet garanterar Siemens 95 procent av besparingarna. Skulle besparingarna inte uppgå till minst 95 procent av vad kalkylen pekar på står alltså Siemens för mellanskillnaden. Koldioxidutsläppen ska minskas med 670 ton per år, vilket motsvarar ungefär 93 varv runt jorden med bil. Svaveloxid minskas med 509 kg och kväveoxid med 920 kg. De åtgärder Siemens kommer att vidta inleds om en månad och omfattar bland annat vattensparåtgärder, nya ventilationslösningar, ny belysning, tilläggsisolering och datoriserade värmecentraler. Arbetet kommer därefter också att följas upp regelbundet under en två år lång uppföljningsfas.

– Det känns tryggt, då får vi chansen att trimma in oss själva i de här frågorna. Det här blir en kompetenshöjning för oss själva och vi kommer att utbilda personalen. Vi kommer även att ”utbilda” de boende samt bjuda in dem för att prata om hur man kan agera i vardagen för att minska energikostnaderna, säger Stefan Nilsson.

Källa: Siemens

Publicerad 2 oktober 2013

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.