Omvänt energisparande i Dubai

Inte bara nordliga länder som Sverige försöker minska sin energianvändning. Nu genomförs en effektiviseringskampanj i Dubai.

Om vi här i Sverige ska lära oss spara energi genom att sänka inomhustemperaturen, går man i Dubai åt andra hållet. I en kampanj för att spara el (genom att använda mindre luftkonditionering och kyla) propageras för att man ska hålla inomhustemperaturen på 25 grader eller högre, med hänvisning till att varje grads ökning kan betyda 9 procents besparing på kylkostnaderna.

Kampanjen drivs av Dubais el- och va-bolag, Dubai Electric and Water Authority, vilket kanske inte är så konstigt eftersom toppeffektbehovet har ökat från 3 228 MW år 2004 till 5 622 år 2009. Mest el används för kommersiella lokaler (44,5 procent) och bostäder (29,2 procent).

Ytterligare delar av kampanjen, som inte bara går ut på att spara el, är exempelvis att man ska byta luftkonditioneringsutrustning äldre än tio år och tidsstyra luftkonditioneringen om möjligt.

Behovsökningen kan naturligtvis höra ihop med att det under åren byggts tre av världens högsta hotell: Jumeirah Emirates Towers (309 meter), Burj Al Arab (321 meter) och Rose Tower (333 meter) samt att man har världens högsta byggnad: Burj Khalifa. Till det kommer även att Dubai har en av världens största inomhusskidbackar, Ski Dubai, som är 400 meter lång och 85 meter hög. All färskvattenproduktionen sker också med hjälp av avsaltningsanläggningar som drivs med el.

Dubai är för närvarande en av världens snabbast växande städer, 2012 beräknas Dubai ha över 30 skyskrapor med en höjd på över 300 meter.
 

Mark Kretz

  • Fakta:
    Dubai, med 1,5 miljoner innevånare, är ett av sju emirat i landet Förenade Arabemiraten.
Publicerad 26 mars 2011

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.