Nytt uppdrag för NVS på Nya Karolinska Solna

NVS ska svara för alla VS-installationer i ytterligare tre vårdbyggnader samt en strålbyggnad – Fas 5 –
på Nya Karolinska Solna (NKS).

Det nya uppdraget är värt 160 miljoner kronor och sysselsätter inledningsvis ett 30-tal montörer. När monteringsarbetet kommit igång på allvar krävs ytterligare ett 30-tal montörer, som fasas över från de andra etapperna. Nya Karolinska Solna är NVS största uppdrag hittills. Det totala ordervärdet i dagsläget är 650 – 700 miljoner kronor.

– En av de stora utmaningarna är att få tag i kompetent folk, berättar Tore Styrman som ansvarar för teknikinstallationerna. Just nu har vi 150 montörer igång och vi kommer att behöva ytterligare ett 50-tal. Vi räknar med att passera 200-strecket i år. Vi anlitar montörer från hela landet och även från andra länder, även om de flesta kommer från Stockholm-Mälardalen.

En annan utmaning är att så många komplexa installationer pågår samtidigt på en begränsad yta, vilket ställer stora krav på planeringen. BIM används som arbetsverktyg för att lösa eventuella problem på ett tidigt stadium.

– Eftersom arbetsområdet är begränsat med många transporter ställs också stora krav på logistiken och materialhanteringen, säger Tore.

VS-installationerna i de tre vårdbyggnader som ingår i Fas 5 omfattar kyla, värme och sanitet i tre 12-våningshus samt en strålbyggnad. Vårdbyggnaderna utrustas med två kylsystem – ett för komfortkyla med kylbafflar och ett för processkyla för lokaler med högre kylbehov, exempelvis operationssalar. Sedan tidigare svarar NVS för VS-installationerna i två vårdbyggnader. NVS utför även samtliga sprinklerinstallationer på det nya sjukhuset och levererar medicinska gaser till hela projektet samt utför
installationer inom kulvert och parkeringshus.

Jätteprojektet Nya Karolinska startade sommaren 2010 och pågår fram till hösten 2017.

Källa: NVS

Publicerad 6 mars 2013

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.