Tema: Ventilation | 24 okt 2024

Ny ventilation sänkte elförbrukningen

Vid en energirenovering av gallerian Krämaren i centrala Örebro gjordes en ombyggnad av ventilationssystemet. Detta resulterade i en minskning av elförbrukningen med 30 procent, vilket motsvarar en årlig besparing på 300 000 kWh.

Ny ventilation sänkte elförbrukningen
Robert Eriksson, servicechef på Airteam luftkontroll, kontrollerar luftflödet genom ett av vav-spjällen med hjälp av ventilationsteknikerna Pontus Nilsson och Johan Wiklund. Foto: Alexander von Sydow

I energiprojektet som startade under våren 2022 har ventilationssystemet behovsreglerats. Genom att centralisera frånluften och ersätta gamla remfläktar med moderna fläktväggar har systemet blivit mycket mer energieffektivt.

Ventilationsarbetena har utförts av Airteam luftkontroll i Örebro. Projektet har drivits i samarbete med fastighetsägaren Alecta fastigheter, förvaltaren Newsec och energikonsultbolaget Scea.

Både den totala energianvändningen och elförbrukningen har minskat med 30 procent. Samtidigt har kylförbrukningen halverats och fjärrvärmeförbrukningen minskat med 15 procent.

Gallerian har kunnat hålla öppen under hela renoveringen. Foto: Alexander von Sydow

Scea gjorde en energianalys av Krämaren på uppdrag av Alecta. Konsultbolaget kontaktade därefter Airteam luftkontroll för att utreda vilka möjligheter som fanns för att spara energi i fastighetens ventilationssystem. Tillsammans tog de sedan fram en ventilationslösning.

– Scea hade gjort ett gediget förarbete genom att utreda energibehovet och rita upp kanalsystemet på egen hand. Vår uppgift var att skapa en djupare förståelse för hur luftdistributionen fungerade i fastigheten och vilka flöden som fanns överallt, säger Robert Eriksson, servicechef på Airteam luftkontroll, som har stått för en stor del av projekteringen i samarbete med Scea.

Airteam luftkontroll hade god kännedom om fastigheten efter att ha genomfört flera ventilationsåtgärder där tidigare genom åren.

– För 10–15 år sedan gjordes en energirenovering där mycket av utrustningen byttes ut, bland annat ventilationsaggregat och kanaler. Samtidigt gjorde vi hyresgästanpassningar, berättar Robert Eriksson.

Nu kan vi reglera luftmängden efter belastning. Därmed behöver vi inte köra fläktarna på fulla spett hela tiden.

Sceas idé var att skapa en behovsstyrd ventilationslösning eftersom gallerian var överventilerad. Ventilationssystemet var dimensionerat för mycket mer folk än som vistades där.

– Gallerian hade fasta flöden från morgon till kväll utan mätning eller reglering, säger Robert Eriksson.

Gamla radialfläktar i förgrunden och de nya fläktväggarna i bakgrunden. Foto: Alexander von Sydow

Arbetena i det nya projektet inleddes genom att ersätta stora gamla remdrivna radialfläktar som stod i platsbyggda kammare med fläktväggar. De nya fläktarna har EC-motorer, som är mer driftsäkra och uppkopplade.

– De larmar om något är fel. Det nya systemet med fläktväggar har dessutom redundans, om en fläkt slutar fungera påverkas inte hela gallerian. Det går att hålla flödet med resterande fläktar, säger Robert Eriksson.

Med flera mindre, effektivare och reglerbara fläktar har också drift och skötsel blivit enklare. Man slipper exempelvis underhåll av remskivor och remmar.

– Allt är dessutom uppkopplat till ett överordnat system, så förvaltaren och driftpersonalen kan övervaka driftläget i realtid och ta emot larm via notiser. Nu slipper man att rondera för att kontrol­lera systemet. Det gör att övervakningen kan ske på distans, säger Robert Eriksson.

I projektet har frånluften i hela gallerian samlats till centrala uttag. Dessutom har mätspjäll med ultraljudssensorer installerats på kanalerna för att mäta luftflödet i frånluften.

Ultraljudstekniken gör att det inte fastnar damm eller smuts i kanalerna. Det ger ett mer tillförlitligt mätvärde även vid låga lufthastigheter. Lösningen är i stort sett underhållsfri.

– Den passar bra i den trånga miljön i gallerian där utrymmet är begränsat och vi behöver anpassa oss till befintliga installationer. Det behövs inte många raksträckor för att montera sensorerna och få en tillförlitlig mätnoggrannhet, säger Robert Eriksson.

Pontus Nilsson och Johan Wiklund gör en mätning över ett av injusteringsspjällen. Foto: Alexander von Sydow

Mätningen av frånluften gör att det går att reglera tilluften.

– Man kan säga att tilluftsfläktarna slavar på frånluftsmätvärdet, säger Robert Eriksson.

Ventilationen kan regleras i tre steg beroende på hur mycket folk som finns i gallerian och hur mycket koldioxid som har uppmätts. Det finns ett grundläge som används större delen av tiden. Koldioxidmätare i butikerna kontrollerar nivåerna i gallerian och om de överstiger ett visst gränsvärde forceras ventilationen.

– Nu kan vi reglera luftmängden efter belastning. Därmed behöver vi inte köra fläktarna på fulla spett hela tiden, säger Robert Eriksson.

Förutom koldioxid mäts även temperaturer och alla butiker har lokal styrning för kyla. Sammantaget har det lett till ett bättre inomhusklimat.

I en av butikerna är ventilationsinstallationerna i taket synliga. Foto: Alexander von Sydow

Vissa utrymmen, som bakutrymmen och toalettgrupper, har konstant flöde. Där används konstanttryckhållningsspjäll som mekaniskt håller samma tryck efter spjället oavsett vad som händer i resten av systemet. Om det blir ett högre tryck ba­kom spjället stänger det för att hålla samma tryck ba­kom spjället och vice versa.

Konstanttryckhållningsspjäll är lämpliga när man renoverar fastigheter med befintliga ventilationssystem och där vissa lokaler ska ha variabla flöden.

– Då går det att behålla många av installationerna och man behöver inte dra om alla kanaler, säger Robert Eriksson.

Fakta

Krämaren

Krämaren är ett affärs- och bostadskomplex i centrala Örebro. Fastigheten invigdes i sin helhet 1963. Foto: Ann-Louise Larsson
  • Krämaren är ett affärs- och bostadskomplex i centrala Örebro. Fastigheten invigdes i sin helhet 1963. Det kommunala fastighetsbolaget Öbo sålde 2005 låghusdelen med gallerian till pensionsbolaget Alecta. Låghusdelen består av två underjords- och tre ovanjordsvåningar. Gallerians totalyta är 10 000 m².
  • Krämaren har fått sitt namn av kvarteret där byggnaderna står. Krämare är ett gammalt lågtyskt låneord för försäljare. Ordet kommer ursprungligen från det grekiska ordet för pengar, chrēma. Under 1700-talet kallades de borgare i svenska småstäder som reste runt på marknader ofta för krämare eller kramhandlare. Ordet är nedsättande med hänvisning till att en krämare inte utför något produktivt.

Källa: Wikipedia

Noggrannheten med mekaniska spjäll blir dock lägre än med elektroniska lösningar, som är vanligast i dag. Ett elektroniskt spjäll regleras automatiskt utifrån vad som händer i resten av systemet genom att mäta luftflödet.

– Mekaniska spjäll fungerar tillräckligt bra för att hålla sig inom toleranserna. Vi valde den mekaniska lösningen för att slippa att dra styrkablar genom hela gallerian, då alla spjäll sitter i verksamheternas bakutrymmen. Att dra styrkablar till alla spjäll skulle ha varit ett omfattande jobb, säger Robert Eriksson.

En alternativ lösning som övervägdes i ett tidigt skede av projektet var ett vav-system för att reglera hela gallerian.

– Men det skulle ha blivit betydligt dyrare och inneburit ett mycket större ingrepp i fastigheten, säger Robert Eriksson.

Den största utmaningen i projektet för Pontus Nilsson, Johan Wiklund och Robert Eriksson har varit att ta fram bra lösningar i de trånga befintliga installationsutrymmena. Foto: Alexander von Sydow

Nu har gallerian kunnat vara öppen hela tiden och verksamheterna har inte störts så mycket av ombyggnaderna.

– Lösningen med tryckhållningsspjäll och stamspjäll ger tillräckligt god kontroll av helheten även om den ger lite mindre detaljkontroll av enskilda butiker, säger Robert Eriksson.

Man kan säga att hela huset fungerar som ett platsbyggt ventilationsaggregat.

Projektet som pågick drygt ett år innebar också flera mindre justeringar av det befintliga systemet.

– En del av våra arbeten har handlat om att åtgärda gamla problem. Vi har bytt ut gamla kanaler för att det nya systemet skulle få plats. Dessutom har vi reparerat komponenter som gått sönder samt tätat läckage i fläktrummen för att undvika att tappa luft och energi, säger Robert Eriksson.

– Man kan säga att hela huset fungerar som ett platsbyggt ventilationsaggregat. Filterbanken finns i ett stort separat rum. I andra utrymmen finns fläktarna och batterierna.

Den största utmaningen i projektet har varit att ta fram bra lösningar i befintliga installationsutrymmen, konstaterar Robert Eriksson.

– Installationsutrymmena är som en liten labyrint och därmed svåra att arbeta i. Huset är om- och tillbyggt i omgångar under flera decennier. En av de stora utmaningarna har varit att få ett grepp om hur luftdistributionen fungerar i verkligheten.

Robert Eriksson får medhåll av Johan Wiklund som har varit ansvarig tekniker i projektet och haft huvudansvaret för utförandet på plats.

– En insikt för mig är hur viktigt det är att uppdatera systemhandlingar för att kunna ha koll på vad man gör i sådana här större fastigheter. Många ombyggnader har gjorts utan att redovisas och vi har fått upptäcka dem själva. Vi har exempelvis fått ta bort gamla kanaler och delar av systemet som inte längre används, säger han.

Översiktsbild av ventilationsinstallationer på servicevåningen. Foto: Alexander von Sydow

Samordningen i projektet har varit extra svår eftersom hyresgästerna varit kvar i fastigheten, vilket ställt krav på att minimera störningarna för dem

– Det har handlat om att få allt att klaffa i rätt tid. Vi har löst det bra genom ett tätt samarbete med Scea och styrentreprenören Granitor. Alla i arbetsgruppen har varit lösningsorienterade och öppna. Det har skapat ett klimat där vi tillsammans snabbt har kunnat hitta lösningar på problem som har uppstått, säger Robert Eriksson.

Ombyggnaden av Krämaren är ett av referensprojekten i branschorganisationen Svensk ventilations kampanj Smart drag. Kampanjen syftar till att informera fastighetsägare om ventilationsåtgärder i lokalbyggnader som minskar energianvändningen. På kampanjsajten smartdrag.se finns förutom goda exempel på energieffektiviseringsprojekt även andra tips på hur fastighetsägare kan sänka driftskostnaderna.

Publicerad 24 oktober 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.