NVS installerar värme och sanitet på Ullevi Office Arena

NVS är totalentreprenör för VS-installationerna på Ullevi Office Arena, Göteborg, och ordervärdet beräknas överstiga 12 miljoner kronor.  

I januari var det byggstart för kontorskomplexet Ullevi Office Arena i centrala Göteborg med NCC Property Development som byggherreombud. Komplexet består av två huskroppar med åtta respektive sexton våningar. Projektet är unikt genom satsningen på energikloka lösningar som ska göra det möjligt att få en energiförbrukning som beräknas bli 35 procent lägre än normen för nybyggda hus. Detta gör Ullevi Office Arena till en Green Building och miljöcertifiering kommer också att ske enligt normen för BREEAM. Samtliga VS-installationer i kontorshusen utförs av NVS i Göteborg.

NVS är totalentreprenör för VS-installationerna och ordervärdet beräknas överstiga 12 miljoner kronor. Det exakta ordervärdet är beroende av omfattningen på de slutliga hyresgästanpassningarna. Lokalerna i Ullevi Office Arena blir flexibla med stora möjligheter att hyresgästanpassa planlösningarna, men också att göra förändringar i takt med att en verksamhet förändras efter inflyttningen. Flexibiliteten ställer också krav på flexibla VS-installationer, och installationsarbetet sker i två steg. I en första fas utförs mer standardmässiga installationer, s k stoppstandard, och i ett andra steg sker sedan slutinstallationer i form av hyresgästanpassningar efter att den definitiva planlösningen blivit fastställd.

Andreas Aristiadis som är filialchef vid NVS i Göteborg ser installationsprojektet som en utmaning då energi- och miljömålen är tuffa.

Det är väldigt intressant att få vara med i ett sådant här projekt som bedrivs som en form av samverkansentreprenad där alla är engagerade i slutresultatet. För oss innebär energi- satsningen t ex att det ska installeras flödesmätare för kall- och varmvatten så att varje hyresgäst kan följa den egna förbrukningen.  Hyresgästerna kommer också att via NCC få ett lättanvänt webbverktyg som ger tillgång till kontinuerligt uppdaterad energistatistik. När det gäller flexibiliteten i lokalerna ställs det också krav på våra installationer, säger Andreas. 

Att Ullevi Office Arena, med en totalyta på 18 000 kvadratmeter, miljöcertifieras enligt BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) innebär att byggnaden uppfyller kraven i ett frivilligt miljöklassningssystem som fått stor spridning i Europa. BREEAM klassificerar byggnader enligt en betygsskala med fem nivåer, från ”passed” till ”outstanding”.  Redan betyget ”passed” innebär att en byggnad är bättre än rådande myndighetskrav och normer. Ullevi Office Arena har förhandsklassats som ”very good”. 

Käll: NVS

Publicerad 7 april 2011

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.