Norrenergi bygger kraftvärmeverk

Norrenergi uppför kraftvärmeverk i norra Kymlinge.

Solna och Sundbybergs kommuner har beslutat att ge Norrenergi i uppdrag att planera för uppförandet av ett biobränsleeldat kraftvärmeverk i norra Kymlinge. Befolkningstillväxten i Solna och Sundbyberg är bland de starkaste i landet vilket innebär att behovet av energiförsörjning är stort. 

– Genom att uppföra ett kraftvärmeverk i Kymlinge tryggar vi energiförsörjningen i ägarkommunerna samtidigt som miljön blir den stora vinnaren. Med kraftvärmeverket kommer utsläppen av koldioxid att kraftigt reduceras, säger Hans Grafström, vd för Norrenergi.

Även konkurrenskraften och lönsamheten stärks när miljömärkt el och värme kan produceras samtidigt.  Under de närmaste tre åren kommer anläggningen att tillståndsprövas, projekteras och upphandlas. Byggstart planeras till våren 2012 och driftstart under 2015.   Norrenergi AB är det energibolag som svarar för fjärrvärme- och fjärrkyleförsörjningen av Solna, Sundbyberg och angränsande områden i Danderyd, Sollentuna och Stockholm. Företaget, som ägs av Solna och Sundbybergs städer, säljer årligen cirka 1 TWh värme och kyla till ett värde av 550 Mkr. 

Källa: Norrenergi AB

Publicerad 2 april 2009

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.