TEMA: SANITET | 26 nov 2019

Mindre köpt media ger halv energinota

Mindre köpt media ger halv energinota
Foto: Atrium Ljungberg

Balansering av värme och kyla samt återvunnen frånluft. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg har tagit till innovativa åtgärder för att halvera mängden köpt media för tre fastigheter på Lindholmen i Göteborg.

Fastigheterna, som är anslutna till fjärrvärme och fjärrkyla, är på sammanlagt 42 000 kvadratmeter och innehåller kontor, serverhallar och laboratorier. Atrium Ljungberg vill certifiera dem på nivån Very Good,
enligt Breeam.

– Därför gjorde vi en energikartläggning. Då och där var det första gången det gick upp för mig att vi faktiskt köpte både kyla och värme samtidigt. Det är ju två medier som motverkar varandra och för oss motsvarade det 20 procent av energianvändningen, berättar Morgan Westlund, bolagets fastighetschef i Göteborg. Egentligen hade det bara handlat om att tillfredsställa kundernas behov. Serverhallarna kräver kyla även på vintern och vissa laboratorier kräver värme året runt, upp till 40 grader. Men Morgan Westlund kunde inte släppa tanken på att på att det skulle kunna göras på ett annorlunda sätt.

– Vi studerade energibeteendet i byggnaderna och kunde konstatera att framför allt en av dessa hade stora överskott. En del har återvunnits, men mycket har gått över taket – samtidigt som vi köpt fjärrvärme till andra verksamheter. Jag frågade en av våra energiprojektörer om vi inte skulle kunna göra mer – om man skulle kunna lagra överskottsvärme och överskottskyla, säger Morgan Westlund. – För att gå vidare med den idén bildade vi en teknikergrupp, med olika kompetenser. Den fick i uppdrag att göra en systemlösning, utan att titta på vad marknaden erbjuder. Således har Atrium Ljungberg i Göteborg nu tagit fram en tekniklösning, som blir unik för de tre fastigheterna.

– Vi har grävt kulvertar mellan byggnaderna, där vi har lagt ner slangar, för att bättre balansera behovet av kyla och värme mellan fastigheterna, förklarar Morgan Westlund. – Systemet är reaktionssnabbt och vi har möjlighet att hämta hem överskottskyla och överskottsvärme från alla huskroppar. Det finns stora ackumulatortankar på 4 000 liter vardera – en som håller 60 °C, en som håller 10 °C och en som växlar mellan kallt och varmt beroende på om behovet i fastigheterna är i obalans.

En italiensk värmepump fick en avgörande roll. Den kan inte bara leverera samtidig kyla och värme. Värmepumpen har också en ”tredje sida”, där den tar in energi via ventilationens frånluft när det inte finns tillräckligt med värme för produktionen av kyla och vice versa.

– Den maskinen är en av de första i Skandinavien med just den här lösningen. Möjligheten att tillföra extra energi, i det här fallet via ventilationen, är en av orsakerna till att storleken på maskinen nästan halverats. Atrium Ljungberg hade räknat på 800–900 kW och den som nu är i bruk är på cirka 500 kW, säger vd Alexander Köster, Ventilationskontroll, som varit delaktig i att utforma systemet samt levererat den aktuella anläggningen.

Värmepumpen ska inte bara jämna ut värmebehovet. Den ska också producera kyla och värme för att kapa topparna i inköpen av fjärrkyla och fjärrvärme. – Överskottsvärmen går till tanken som alltid håller 60 grader. Tanken förser vissa laboratorier med värme. Rent tekniskt hade det förstås varit möjligt att värma överskottet till 80 grader för att få skicka ut det på fjärrvärmenätet igen, men det var inte lönsamt, säger Morgan Westlund. 

En annan del i projektet är återvinning av inomhusluft, efter jonisering. Det är en metod som används på många håll i världen. I Sverige har den dock – och på goda grunder
– betraktats med skepticism. Jonisering av syre kan nämligen bilda det giftiga ämnet ozon, ibland i halter över gränsvärdena.
– Också vår utrustning bildar ozon, men långt under gränsvärdet, hävdar Jens Andreasson, Ekoion. Han svarar för marknadsföring och försäljning av en lösning som den svenske uppfinnaren Yngve Säwström har många patent på. Säwström äger också företaget, men är inte inblandad i den dagliga verksamheten.

Principen med jonisering av luft är egentligen ingenting konstigt. Det är också en process som ständigt pågår i naturen. Genom energi från solen, vid åskväder och i närheten av vattenfall bombarderas luftens syremolekyler med elektroner och det bildas negativt laddade joner. Syremolekylerna klumpar också ihop sig i klungor för att bli stabila igen. Både jonerna och syreklungorna bidrar till att rena luften, då de drar till sig partiklar från den. Antingen bryts de andra ämnena ner eller så blir de så tunga tillsammans med syreklungorna att de faller till marken. I tilluftskanalen, strax efter FTXaggregaten i de tre fastigheterna på Lindholmen, har det monterats stavar som joniserar luften, enligt samma princip som sker i naturen. När den joniserade luften blåser in i lokalerna sker en reningsprocess. Partiklar som fastnat på jonerna och syreklungorna faller ner som damm på bordsytor och golv.

Den renade rumsluften återförs upp till 60 procent till byggnaderna. Resten av luftintaget är uteluft som värmts i värmeväxlaren.
– Det här har vi reglerat med ett spjäll, så att vi alltid tar in tillräckligt med uteluft, enligt kraven i Boverkets byggregler, säger Morgan Westlund.
– Finessen med att återvinna frånluften är ju att det är rumstempererad luft som går tillbaka. Det ger stora vinster för uppvärmningen, samtidigt som vi behåller de termiska fördelarna med att överventilera.

Atrium Ljungberg ville vara säker på man kan uppfylla gällande krav och rekommendationer. Därför fick Pegasuslab i uppdrag att göra partikelanalyser, kemiska analyser och mikrobiologiska analyser av inomhusluften inför beslutet att börja recirkulera inomhusluften.
– Efter att ha fått tillbaka provsvaren och inomhusluften visat sig vara långt under både gällande hygieniska värden samt uteluftsvärdena bestämde vi oss för att som ett FoU-projekt köra på med recirkulation, förklarar Morgan Westlund. Totalt sett finns 64 sådana här rör vid FTX-aggregaten i Atrium Ljungbergs fastigheter. Dessutom har det monterats rör i soprummen, för att reducera dålig lukt.

– Självklart behövs även vanliga filter för att få bort större partiklar före joniseringen. När man börjar jonisera luften i ett utrymme kan det till en början upplevas som att det blir dammigare på golven och bordsytor. Men när man fått ner nivån på luftburna partiklar i rummet så upplever man det som renare och fräschare i utrymmet, på samma sätt som uteluften känns friskare efter ett regn, säger Jens Andreasson.

Och så var det där med ozon. Jens Andreasson och Ekoion får mycket frågor kring det. Det finns mycket oro kring att få för höga värden av det skadliga ämnet.
– Det är inte ovanligt att ozon skapas som en biprodukt vid jonisering och i ärlighets namn gjorde vi också det i våra tidiga 1900-talsmodeller. Den joniseringsteknik som vi har i dag ger ytterst lite ozon, vilket Rise nu också bekräftat. Gränsvärdena för ozon är 0,1 ppm och Rise bekräftar våra mätningar som visar på ett tillskott av knappt 0,01 ppm, säger Jens Andreasson. Atrium Ljungberg har investerat knappt 15 miljoner för att få förbättrad energiprestanda. Enligt beräkningar ska summan vara återbetald inom knappt åtta år.
– På det här viset reducerar vi också utsläppen av koldioxid med 110 ton per år, vilket bidrar till Very Good certifieringen, berättar Morgan Westlund.

Den nya tekniken togs i bruk i januari, som ett FoU-projekt, och enligt Atrium Ljungbergs fastighetschef har allt fungerat som väntat:
– Det har gått jättebra. Vi har en snittbesparing på 50 procent på köpt media. Innan projektet startade låg den genomsnittliga energianvändningen för de tre byggnaderna på cirka 147 kWh/kvm, år. Efter insatserna är den på runt 72 kWh/kvm, år. Vi kommer absolut att försöka permanenta lösningen efter att testperioden är över, säger han.

Ryktet har spridit sig i branschen och många intresserade har varit och tittat, men Morgan Westlund varnar för att andra inte ska dra så stora växlar på deras lösning.
– Vi har skräddarsytt en teknik för våra byggnader. Det är inte säkert att den går att kopiera rakt av på andra fastigheter, men vi kan vara en inspirationskälla för andra.

Publicerad 26 november 2019

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.