Tävling | 9 mar 2015

Markvärmekontroll fick pris

Fyra företag fick ta emot priser i Green Innovation Contest 2014 för sina innovationer inom energi, industriapplikationer och tjänster. De fyra var Greenely Mobilapplikation, City Flow, Nano Control och Kontrollenhet för markvärme. Energimyndigheten är en av aktörerna bakom tävlingen.
Tävlingen Green Innovation Contest vill bidra till en långsiktigt hållbar tillväxt. Förra året deltog 50 innovationer i olika kategorier som energi, beteendeförändringar, teknik, resurser, vatten och appar. Fyra vinnare sållades så småningom fram. Innovationen ska vara en vara eller tjänst som är redo att utvecklas till en produkt, med tydlig fördel för miljön. .

Mikael Fjällström, enhetschef på Energimyndigheten, delade ut priserna:

–  Energimyndigheten främjar utvecklingen av bra affärsidéer inom energiteknik genom olika typer av lån till företagen, men också genom att stötta aktörer och initiativ som verkar i samma anda. Green Innovation Contest är ett väldigt bra sätt att sålla fram och uppmuntra goda idéer.

Fyra innovationer utsågs alltså som pristagare för 2014:

CityFlow har tagits fram av Jonas Bohman med team från Stockholm. Innovationen är en navigeringstjänst som vänder sig till yrkesförare i stadstrafik. Den bidrar bl.a. till minskade körtider och lägre bränsleförbrukning.

Greenely mobilapplikation har tagits fram av Tanmoy Bari med team från Stockholm. Innovationen visualiserar, analyserar och förutsäger hushållens energiförbrukning och är samtidigt fri från hårdvara.

Nano Control har tagits fram av Adrian Morales från Stockholm. Innovationen erbjuder ny och effektivare partikelavskiljning av luftrening, där såväl grova partiklar som nanopartiklar kan tas upp.

Kontrollenhet för markvärme har tagits fram av Rolf Westerlund från Stockholm. Innovationen kan detektera is på horisontella ytor via en styrenhet för markvärme. Den har en optimerad drift så att den endast värmer vid behov (ej närvarande).

Tävlingen finansieras av Energimyndigheten, Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen och projektleds av Innovatum AB i Trollhättan.

Läs mer om tävlingen här.

Källa: Energimyndigheten

Publicerad 9 mars 2015

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.