Luften i centrum på Malmös infektionsklinik

När Skånes universitetssjukhus får en ny akut- och infektionsklinik spelar ventilationen en viktig roll. Genom tryckskillnader och luftduschar ska smittämnena hållas i schack.

– I yttervarvet gick kanaldragningarna att repetera, men inte i innervarvet, säger Ingvar Engström, projekteringsledare-vvs från IT-konsult.
Han talar om Malmös nya märkesbyggnad, universitetssjukhusets nya infektionsklinik. Huset är runt, färgglatt och sticker ut en god bit i gaturummet nära Södervärn. Den som tittar en gång extra upptäcker snart att översta våningen är fläktrum, med kanalerna väl synliga utifrån.
Här på kliniken ska svåra infektionsfall kunna tas om hand utan att smittan ska sprida sig till personal eller andra patienter. Luftbehandlingssystemet och byggnadens täthet är avgörande för hur väl smittämnena kommer att kunna kontrolleras.
– Man kan säga att byggnaden är utformad efter erfarenheter från djurrummen vi byggde för biomedicinskt centrum i Lund – där är det också noga med att inte smitta sprids, säger Lars-Göran Dahlén, IT-konsult.

VVS-konsulten kom före arkitekten
Han hade en gedigen erfarenhet när han 2003 fick i uppdrag att skissa på en vvs-lösning till den nya byggnaden. Redan hans allra första uppdrag som nybakad vvs-ingenjör på 1960-talet var en sjukhusbyggnad, och 1969 arbetade han med vad som då kallades en karantänstation till sjukhuset i Malmö. Bygget blev aldrig av, men trettio år senare fick alltså samme ingenjör ta fatt på bygget igen. Skisserna över den installationstekniska lösningen till nya infektionskliniken var klara innan arkitekten ens var utsedd.
– 2004 sjösattes projektet. Då hade vi haft en arkitekttävling och fått in åtta förslag. Vi tekniker var bara säkra på en sak, att det runda huset aldrig kunde vinna… Vi hade en del diskussioner sedan, arkitekten och jag. Funktionen måste vara nummer ett, säger Lars-Göran Dahlén.
Han berättar om byggnaden över en kopp kaffe på kontoret i Lomma. I ena änden av sammanträdesbordet ligger ritningsrullar på hög, badhus- och sjukhusprojekt, bara stora prestigearbeten. Firman heter IT-konsult, IT som i installationsteknik. Namnet tog han i början av 90-talet, precis innan it slog igenom på bred front. Då hade han jobbat i många år på Byggnadsstyrelsen i Södra Sverige och byggt upp ett bra kontaktnät bland potentiella beställare. Sedan dess har han arbetat mycket med sjukhus av olika slag, dock inget av den här modellen. Han lägger fram en ritning och visar.
– Jag tog fram linjal och passare… och tänkte: han måste ha ritat fel!

Rund byggnad
Byggnaden är rund, liksom innergården som dock är förskjuten en aning så att byggnadskroppen är smalast vid porten och bredast mitt emot – därav de speciella kraven på montörerna vid kanaldragningen. Ventilationsmässigt är huset uppdelat i elva ventilationssystem, vart och ett med till- och frånluft och värmeåtervinning via vätskekopplade system. Sex av systemen är avsedda för infektionsvåningarna, övriga servar bland annat kontorsdelarna i byggnaden.
Infektionskliniken huserar på tre våningar som går att dela av på ett antal olika sätt beroende på vilken vård som efterfrågas. Också de enskilda rummen är flexibla, en del går att använda både som enkel- och dubbelrum och det finns tre olika nivåer på isolering att välja mellan.
– Varje rum har två slussar som står under övertryck. Tidigare har man alltid jobbat med successivt undertryck, men det finns inget sådant, hävdar jag. Det finns tre sorters tryck: atmosfäriskt tryck, övertryck och undertryck, säger Lars-Göran Dahlén.
Trycket i slussarna och rummen följer det atmosfäriska trycket. Luftslussarna håller tio pascal övertryck, medan patientrummen ska ligga fem till tio pascal under det atmosfäriska trycket. Varje enhet består av våtrum, patientrum och två luftslussar. En sådan enhet regleras med hjälp av lokal tryckstyrning. Mätare känner av tryck och temperatur och styr tilluftsdonen utifrån vad personalen valt för isoleringsgrad. Ett tomt rum ventileras med en omsättning per timme, om det används som vanlig vårdlokal ökas det till fem omsättningar och vid speciell infektionsvård ligger ventilationen på 10 omsättningar.

Luftduschar
Framför allt luftslussarnas funktion är väsentlig. I dem ”duschas” personalen innan de går in till eller ut från en patient. Man måste stanna i luftslussen i minst 30 sekunder, innan dörrarna öppnas så att man kan fortsätta. Under tiden höjs luftomsättningen ordentligt i den lilla slussen. Anledningen till att varje rum har två luftslussar är att patienterna alltid tas in utifrån, från en loftgång, medan personalen når rummen från korridoren.
– Transporten från ambulansen till rummet är egentligen den allra bästa reningen, bättre än all ventilation vi kan åstadkomma, säger Lars-Göran Dahlén.
Enheternas täthet är viktig, det är strängt förbjudet att göra minsta hål i innerväggarna. För att undvika ändringar i efterhand och fördyringar av byggprocessen hyrdes en hall i ett industriområde. Där byggdes en enhet upp i full skala. Allt kontrollerades: praktiska detaljer som placering av toalettstol och manöverpaneler, ventilation, belysning och mycket mer. Bland annat provtrycktes rummet med både över- och undertryck.
– Mycket ändrades när det hade provats ut i provrummet, bland annat placeringen av många detaljer i våtrummet och kanaldragningar. Rummet kostade 5,5 miljoner kronor att bygga men det sparade man in flera gånger om under byggprojektet, säger Lars-Göran Dahlén.
– Jag tror på empirisk teknik. Vi konsulter är benägna att fundera ut saker och sedan tro att det är så utan att ha provat ut lösningen i verkligheten, säger han.
Ingvar Engström, projekteringsledare vvs, håller med.
– Rummet började byggas samtidigt med grundarbetena för byggnaden, men man kunde ha börjat lite tidigare, säger han.

Testades i vindtunnel
På samma sätt resonerade Lars-Göran Dahlén kring byggnadens yttre. Loftgångarna skulle vindskyddas av snedställda glasskivor enligt arkitektritningen. Frågan var hur det påverkade tryckförhållandena kring huset. För att få ett säkert svar fick Högskolan i Gävle bygga en exakt modell och undersöka hur den påverkades av vindriktningarna. Resultatet pekade på att originalvinklingen av glasen hade kunnat ge problem med för höga tryck på vissa sidor av fasaden, och glasen vinklades om.
Vi far till Malmö där Ingvar Engström och Klas Ramnerö, medicintekniker på infektionskliniken, visar runt i byggnaden. Efter några varv är väderstrecken fullständigt hopsnurrade och alla avdelningar och hissar ser likadana ut. För även om patienterna har fin utsikt från rummen, har personalen huvudsakligen fönster mot innergården.
När vi kommer upp till fläktrummet förändras bilden. I rummet har väggarna målats i klara färger, precis som i resten av sjukhuset. Utsikten är magnifik, härifrån syns hela Malmö och lite till. Från- och tilluftsaggregaten står på rad med gavlarna mot byggnadens centrum, fack efter fack med aggregat och värmeväxlare i en oändlig loop runt den lilla innergården. Sex identiska aggregat finns här uppe – fem i drift och ett i reserv.
– Vi kan aldrig köra mer än arton rum på högsta luftomsättning samtidigt, aggregaten är begränsningen, säger Lars-Göran Dahlén, och tillägger att det tack vare luftslussarna kommer att vara mindre behov av en ständig, hög luftomsättning.
Längs vägen hittar vi klinikchefen Peter Lanbeck. Han är mycket nöjd med sin nya byggnad, och håller som bäst på att förhandla med driftavdelningen om vilken service som bör ingå.
– Jag vill veta från år till år att byggnaden är besiktigad och klar. Jag jämför med medicinsk apparatur och krav på manualer och kontroller, säger han.
Han menar att det är lätt att vara dumsnål och spara på småsaker vid bygget som sedan kan kosta stora pengar under drifttiden.
– Om man bygger ett sjukhus är investeringskostnaden totalt omkring åtta-nio procent av den totala kostnaden under sjukhusets hela livstid. Fastighetsdriften är ungefär lika stor. Sjukhusdriften är den stora delen. Misstag i projekteringen kan leda till stora kostnader i driften, säger han.

Personalen viktig
Det har ännu inte gjorts någon uppföljning som visar om systemet med luftslussar och tryckskillnader fungerar som tänkt.
– Vi har lite idéer kring det. Det är ju postulerat att undertrycket ska göra att smittämnen inte läcker ut, och panelerna visar att det fungerar. När det gäller dörrar och styrsystem gäller det att personalen lär sig hur det fungerar. Detta är i vilket fall som helst mycket bättre än vad som finns på andra ställen och hur vi hade det innan.
– Jag känner mig trygg med tekniken, säger Peter Lanbeck.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 1 2011 sid 24-26

  • Fakta:
    Byggherre: Byggservice inom Region Skåne
    Generalentreprenör: Peab
    Projektering vvs: IT-Konsult
    Detaljprojektering av ventilationsanläggningen: Incoord
    Detaljprojektering av röranläggning och sprinkler: FLK
    Byggstart 2008, fullständig inflyttning 2011
Publicerad 31 januari 2011

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.