Linköpings energisystem 60 procent mer energieffektivt

Linköpings system för fjärrvärme och fjärrkyla är 60 procent mer energieffektivt än genomsnittssystemet inom EU. Det visar en studie som gjorts av IVL Svenska Miljöinstitutet på uppdrag av Svensk Fjärrvärme.

 

En av slutsatserna är också att fjärrvärme och fjärrkyla i kombination med energieffektiviseringar är den absolut snabbaste vägen för att göra städer mer hållbara. 

Studien har valt Linköping, Dublin, Tallinn och Madrid som exempel och jämfört dessa städer. De skiljer sig åt när det gäller klimat, befolkningstäthet och nuvarande system för både värme och kyla. Linköping är modell i studien med sin stora andel fjärrvärme.

Studien visar också att stora städer som Madrid och Dublin har stor potential att minska sin totala energianvändning om man satsar på fjärrvärme och fjärrkyla. Målåret för studien har varit 2020. Då antas att 100 procent av Linköpings värmebehov täcks av fjärrvärme. Motsvarande siffra för Dublin antas vara 26 procent och för Madrid 40 procent.

Källa: Tekniska Verken

Publicerad 8 januari 2010

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.