Karlstad ska spara energi med hjälp av Siemens

Karlstad kommun har anlitat Siemens för att minska energianvändningen i kommunens fastigheter. 7 500 MWh kommer att sparas, eller 14 procent av energianvändningen. Orderns värde uppgår till 84 miljoner kronor.

Hösten 2008 och våren 2009 genomförde Siemens en energiinventering av Karlstad kommuns fastigheter och VA-anläggningar för att analysera lokalernas besparingspotential med avseende på energianvändningen. Energiinventeringen utgjorde den första fasen i ett så kallat Energy Performance Contracting-projekt, en avtalsform som innebär bland annat att de uppnådda besparingarna används för att betala investeringarna över avtalsperioden.

I och med att projektet nu går in i genomförandefasen har Karlstad anlitat Siemens, som har garanterat att åtgärderna kommer att leda till energibesparingar på 7 500 MWh. Projektet är uppdelat i två delar: kommunens VA-anläggningsfastigheter och kommunens övriga fastigheter.

För VA-anläggningarna är åtgärderna främst nya ventilationsaggregat, konvertering från olja till fjärrvärme samt värmepump som återvinner värme från vattenreningsprocessen.

Den andra delen är kommunens fastigheter såsom skolor, daghem, kontor, idrottsanläggningar. Bland annat ska oljeförbrukningen minska med drygt 95 procent och eluppvärmningen med 30 procent. Istället blir det värmepumpar, utbyggd fjärrvärme och en modernisering av fastighetstekniken.

Källa: Siemens

Publicerad 24 augusti 2009

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.