Karlstad ska spara energi med hjälp av Siemens

Karlstad kommun har anlitat Siemens för att minska energianvändningen i kommunens fastigheter. 7 500 MWh kommer att sparas, eller 14 procent av energianvändningen. Orderns värde uppgår till 84 miljoner kronor.

Hösten 2008 och våren 2009 genomförde Siemens en energiinventering av Karlstad kommuns fastigheter och VA-anläggningar för att analysera lokalernas besparingspotential med avseende på energianvändningen. Energiinventeringen utgjorde den första fasen i ett så kallat Energy Performance Contracting-projekt, en avtalsform som innebär bland annat att de uppnådda besparingarna används för att betala investeringarna över avtalsperioden.

I och med att projektet nu går in i genomförandefasen har Karlstad anlitat Siemens, som har garanterat att åtgärderna kommer att leda till energibesparingar på 7 500 MWh. Projektet är uppdelat i två delar: kommunens VA-anläggningsfastigheter och kommunens övriga fastigheter.

För VA-anläggningarna är åtgärderna främst nya ventilationsaggregat, konvertering från olja till fjärrvärme samt värmepump som återvinner värme från vattenreningsprocessen.

Den andra delen är kommunens fastigheter såsom skolor, daghem, kontor, idrottsanläggningar. Bland annat ska oljeförbrukningen minska med drygt 95 procent och eluppvärmningen med 30 procent. Istället blir det värmepumpar, utbyggd fjärrvärme och en modernisering av fastighetstekniken.

Källa: Siemens

Publicerad 24 augusti 2009

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.