IUC startade VVS-utbildning i Skåne

Den 2 september var det premiär för utbildningen Installationsingenjör 100 p i Malmö. Det var Installatörernas Utbildningscentrum IUC som startade utbildningen i samarbete med Installationsnätverket i Sydsverige (INIS).

Det har tidigare saknats en utbildning på den här nivån samtidigt som installationsföretagen behöver anställa många nya ingenjörer. Installationer – de tekniska system som tillsammans skapar ett behagligt inomhusklimat att leva och arbeta i – utgör en allt större del av den totala byggkostnaden.

– Vi är väldigt glada att installationsingenjörsutbildningen nu startar i Malmö. Såväl bransch som region är expansiv. Det sker en stark utveckling av produkter, system och metoder för att möta kraven på global energihushållning och samtidigt öka människors hälsa och komfort. Våra medlemsföretags behov av den här kompetensen är mycket stor, säger Lars Jensen, professor i installations- och klimatiseringslära vid Lunds universitet och talesman för Installationsnätverket i Sydsverige.

Utbildningens huvudämne är installationsteknik där studenterna lär sig hela processen, från projektering till förvaltning. Stor vikt läggs vid att hitta hållbara lösningar ur energibesparingsperspektiv. De färdiga installationsingenjörerna kan arbeta både som projektledare och konstruktörer eller som tekniska säljare. Undervisningen är problembaserad med kontinuerlig individuell coachning. En tredjedel av studierna genomförs som lärande i arbete (LIA) på företag. Utbildningen är en kvalificerad yrkesutbildning (KY) och finns sedan tidigare i Stockholm och Katrineholm.

– Företag och branschorganisationer får påverka innehållet i utbildningen för att studenterna ska få exakt den kompetens som efterfrågas i näringslivet. Därför får nästan alla anställning efter examen. säger Göran Lundin, vd för IUC.Klassen i Malmö har 27 studenter.

Källa: Installatörernas Utbildningscentrum

Publicerad 11 september 2008

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.