Inga böter för Östersund

Östersunds kommun slipper böter för magsjukeutbrottet 2010, då 25 000 personer insjuknade efter att ha druckit infekterat tappvatten.

Åklagaren hade yrkat tre miljoner kronor i företagsbot för Östersunds kommun och dessutom att tre miljoner kronor skulle förverkas, något som tingsrätten nu avslår.

Det var 2010 som 25 000 personer blev magsjuka efter att ha druckit vatten infekterat av parasiten Cryptosporidium. Fallet var det första i Sverige där parasiten kommit in i systemet genom råvattnet. Tingsrätten skriver i sammanfattningen av domen att det inte gått att finna att någon ansvarig på kommunen begått brott. Det finns enligt tingsrätten inget regelverk som säger vilka säkerhetsbarriärer som krävs mot föroreningar i dricksvatten, och enligt domen var det inte heller känt bland de kommunala vattenverken att det fanns risk för parasitangrepp. Därmed kan ingen dömas för brott, och kommunen slipper böter.

IL

Publicerad 6 februari 2014

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.