Oljeplattform | 29 sep 2014

Imtech installerar i offshorehotell

Imtech har fått uppdraget att svara för installationerna av värme, sanitet och processrör i bostadsmodulerna på oljeplattformen Martin Linge i Nordsjön.

Byggnaden omfattar totalt sju våningar på 3 700 kvadratmeter och innehåller 95 enkelrum, rekreationsutrymmen, omklädningsrum, helikopterdäck och alla nödvändiga faciliteter för att driva ett offshorehotell. Bostadsplattformen byggs på land och skeppas ut i delar.

– Rent kvalitetsmässigt och dokumentationsmässigt är det ett väldigt avancerat projekt, berättar Jonas Åberg, filialchef på Imtech VS-teknik i Trollhättan, som svarar för installationerna. Eftersom oljeplattformen är en krävande miljö är många av rören av titan. Det krävs särskild kompetens för titansvetsning, så vi har fått en ny certifiering för detta.

Imtechs beställare är Apply Emtunga och slutkund Samsung Heavy Industries i Korea. Emtunga grundades 1945 och är sedan 2009 i norsk ägo. Jonas Åberg berättar att det främst var tack vare hög svetskompetens och tidigare bra samarbete som Imtech fick uppdraget.

– Vi har gjort ett antal offshoreuppdrag för Emtunga under årens lopp och företaget har alltid varit nöjda med vår kvalitet, säger Jonas.

Offshorehotellet består av 64 moduler som byggs i Applys fabriker i Emtunga i Vara kommun och Arendal i Göteborg. Den totala ordersumman för Imtech är runt 10,5 miljoner kronor. Hela projektet kostar tre miljarder norska kronor. Installationsarbetet påbörjas i dagarna och beräknas vara klart i augusti 2015.

– Vi gör alla våra installationer i fabrikerna i Emtunga och Arendal, berättar Jonas Åberg. När vi dragit rören och gjort alla VS-installationer inne i modulerna drar vi rören mellan modulerna. Byggnaden skeppas sedan ut till oljeplattformen i delar.

Källa: Imtech

Publicerad 29 september 2014

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.