IKEA vann Swecopris

IKEA var en av tre pristagare, när Sweco delade ut Hugopriset för första gången. Priset är en utveckling av Stora Energipriset som man delat ut sedan över 25 år.

I över 25 års tid har Sweco belönat energisparande idéer och innovationer genom att dela ut Stora Energipriset. Det har handlat om energibesparingar inom offentlig sektor, eldsjälar inom företagsvärlden, studenter, inspiratörer och uppfinningar som på olika sätt hjälper oss att minska energianvändningen i vårt samhälle. Swecos Hugopris är en vidareutveckling av Stora Energipriset och det nya namnet är en hyllning till Hugo Theorell. Hugopriset belönar energibesparande idéer och innovationer. Vinnarna korades vid Swecos inspirationsdag som i år hade fokus på Smarta städer. Priset delades ut i i tre kategorier och vinnarna är: Årets innovatör – IKEA, Årets inspiratör – Dennis Pamlin och Årets student – Jonas Halili och Oskar Kurtti från Högskolan i Halmstad.

– Med Swecos Hugopris vill vi lyfta initiativtagare inom hållbar samhällsutveckling och uppmärksamma de som vågar tänka nytt och agera i de här frågorna. Inom hållbar samhällsbyggnad är det viktigt att ligga i framkant och i årets vinnare ser vi både anmärkningsvärd framåtanda och lyckade resultat, säger prisutdelare Åsa Bergman, vd Sweco Sverige.

Hugopriset delades i går eftermiddag ut under festliga former vid Swecos inspirationsdag. Förutom ära, blommor och diplom erhöll vinnaren en förgylld ventil av samma modell som den Hugo Theorell, en av Swecos grundare, uppfann kring sekelskiftet. Årets student mottog också ett presentkort på 25 000 kronor för att delta i en nationell eller internationell konferens.

Årets hållbara hjältar – vinnare Hugopriset 2014

Årets innovatör utdelas till en person eller verksamhet för en innovation med potential att bidra till hållbar utveckling genom resurseffektivitet.

Vinnare: IKEA, för att med strategisk insikt och handlingskraft ha drivit på introduktionen av energieffektiv belysning och solenergi, såväl för sin egen användning som i sitt produktutbud.

Årets inspiratör utdelas till person vars idéer eller gärningar inspirerat andra till att bidra i arbetet för hållbar samhällsutveckling.

Vinnare: Dennis Pamlin, för att han under många år i okuvligt konstruktiv anda inspirerat människor.

Årets student utdelas till den eller de författare vars examensarbete eller motsvarande med god akademisk kvalitet har praktisk relevans för en hållbar samhällsutveckling.

Vinnare: Jonas Halili och Oskar Kurtti, Högskolan i Halmstad, vinner för sitt examensarbete inom energieffektivisering. Deras smarta grenkontakt möjliggör fjärrstyrning av elapparater över internet. Den förbereder även konsumenten för den nya energimarknaden genom att möjliggöra prisoptimering.

Juryn består av Tomas Kåberger (ordf.), professor Chalmers, Katarina Pelin, kommundirektör Båstad, Louise Trygg, forskare i Linköping, Svante Axelson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, Andreas Gyllenhammar, Ann-Louise Lökholm och Anna Joelson, Sweco.

Hugopris Hugo Theorell tog fram den reglerventil som användes då centralvärme skulle börja installeras i Sverige, bland annat på Kungliga Slottet i Stockholm, vid förra sekelskiftet. Hans ventil var nytänkande och banbrytande inom uppvärmningstekniken och stod i en klass för sig i mer än ett halvt sekel.

Källa: Sweco

Publicerad 27 januari 2014

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.