Idrottshögskolan tog guld direkt

Man kan säga att den nya idrottshögskolan i Göteborg tog guld redan innan invigningen – byggherren Higab hade bestämt att huset skulle klassas som miljöklassad byggnad med guldstatus.

Den nya idrottshögskolan – som är en del av Göteborgs universitet – är mycket centralt placerad i Göteborg, på Skånegatan. Inom en cirkel med en radie på mindre än två kilometer når man från idrottshögskolan såväl sjukvårdsexpertis på Sahlgrenska sjukhuset som idrottsanläggningar som Gamla eller Nya Ullevi.
Fastigheten invigdes i mars under pompa och ståt. Få av de hundratal deltagarna vid detta tillfälle visste förmodligen om vilket arbete som lagts ned för att huset skulle klara målen för att bli klassat som miljöklassad byggnad med guldstatus. När det gäller energikravet var Higabs krav en maximal specifik energianvändning på 45 kWh/kvm, år (ofta benämnd som köpt energi). Den siffran inkluderar energi till vvs-systemen men även fastighetselen som belysning, hiss, mm. Siffran 27 kWh/kvm, år är energianvändningen till vvs-systemen exklusive fastighetselen.
Byggherren och fastighetsägaren Higabgruppen hade tidigt i projektet siktet inställt på att det skulle bli ett miljöklassat bygge, enligt Mattias Adolfsson, energi-, miljö och säkerhetsansvarig hos Higabgruppen:
– Vi har utvärderat olika miljömärkningssystem och efter hand kommit fram till att systemet Miljöbyggnad, tidigare kallat Miljöklassad byggnad, var det bästa, eftersom det är framtaget för svenska förhållanden och överblickbart. Med det bestämt beslutade vi oss för att inte nöja oss förrän vi nått guldstatus. Det har också blivit en sporre för alla inblandade parter, konsulter och entreprenörer att göra sitt bästa. Denna typ av byggnader finns inte definierad enligt Miljöbyggnads regelverk, så vi fick använda oss av reglerna för kontor.

Utbildade av Sunda Hus
I samband med att man valde Miljöbyggnad som miljöstandard, valde man också att använda Sunda Hus Miljödata för granskning och registrering av bygg- och installationsvarorna.
– Sunda Hus kom hit och utbildade konsulter och entreprenörer i vilka material man ska använda och vilka man inte ska använda, exempelvis med avseende på ingående metaller i tappvatteninstallationer. Utbildningen togs emot väldigt väl, faktiskt bäst av entreprenörerna. De kanske tyckte att det var oväntat att jag som representant för byggherren ställde krav även på underentreprenörerna. Men för att nå guldklass krävdes det att alla var med, från arkitekt till den som monterade plasten för ångspärr.
En av lärdomarna efter detta projekt är vikten av tidigt samråd med alla inblandade parter.
– Egentligen vill vi ha en diskussion om detaljlösningar i så tidigt skede som möjligt avseende energi, materialval och fukt. I detta projekt hade vi enskilda möten med konsulterna inom respektive område när det gäller fukt, kemikalier och energi, för att utröna vilken påverkan deras arbete skulle ha på dessa områden.

LCC i alla led
LCC användes i projektet ur många perspektiv, kanske märkbarast när det gällde systemvalet för att bedöma de totala energikostnaderna. Två olika system togs fram och jämfördes. Det ena var fjärrvärme i kombination med en kylmaskin, det andra var bergvärmepump för värme- och kylproduktion i kombination med frikyla. För LCC-beräkningen valdes kalkyltiden 20 år. Kostnaderna för de två olika alternativen visade på cirka 15 procent lägre totalkostnad för alternativet med bergvärmepump. På så sätt uppfylldes också det mål för maximal energianvändning som Higab och Göteborgs Universitet kommit överens om.
Mattias Adolfsson noterar dock att när valet gjordes fanns ingen fjärrkyla framdragen i närheten av skolan, vilket finns i dag.
– Hade vi gjort en motsvarande LCC-analys i dag hade kanske resultatet blivit annorlunda.
Han noterar att ju mindre energi som används för själva driften, desto viktigare blir byggprocessen.
– Det är synd att man inte tar hänsyn till byggprocessen i miljösystemen. När det gäller byggavfall och energianvändning på byggplats får vi skapa egna system för vissa delar, i andra delar följde vi i detta fall Kretsloppsrådets riktlinjer.

Fuktfokus
En viktig parameter i miljöbyggandet var fuktproblematiken, vilket gjorde att en speciell fuktsakkunnig anlitades. Denne gjorde en fuktsäkerhetsprojektering på systemhandlingarna och granskade också alla ritningar och handlingar. Det mesta fokuserade på själva byggprocessen, men även erfarenheter av vvs-branschens vattenskadearbete användes.
– Alla delprojektörer fick specificera det de själva tyckte var fuktkritiska delar i konstruktionen och faktiskt sitta i kvartssamtal med den fuktsakkunnige, säger Mattias Adolfsson.
Byggherrens krav på fuktsäkerhet innebar bland annat att fuktmätningar gjordes under bygget.
Den fuktsakkunnige fann också att den bottenplatta som valts inte skulle klara torktiden, vilket ledde till att man valde ett underventilerat golv med separat ventilation.
Han konstaterar dock att även om Higabgruppen varit omsorgsfull i valen i av byggmaterial och installationslösningar kan saker och ting ställas på huvudet av brukarna.
– Vi hade krav på halter av VOC och formaldehyd. Oavsett detta kommer förmodligen verksamheten in med nya möbler och textilier som höjer emissionsnivåerna över de vi själva arbetat med. Vi kan ju inte ställa krav på att de ska köpa in svanenmärkta möbler, men en tanke är att om vi arbetar med miljöplaner för byggande så borde vi kanske ha liknande planer för förvaltningen och inbegripa brukarna.

Tappvarmvatten
Tappvarmvattnet bereds med hjälp av en särskild bergvärmevärmepump, anpassad för högre temperaturer. Via en slingtank värms tappvarmvattnet som ackumuleras i tankar. I slingtanken finns också en elpatron för redundans. Ackumulatortankarnas volym motsvarar ungefär den totala mängd varmvatten som åtgår för att varje dusch i omklädningsrummet ska användas vid 10 duschar per dygn. Varmvattenberedningen dimensioneras för att hålla 65 °C i framledningstemperatur till tankarna för att motverka legionella.
Värmepumpen är dimensionerad för att klara 100 procent av tappvarmvattenproduktionen med en elpatron i slingtanken som ska kunna producera en begränsad mängd varmvatten vid driftstörning på värmepumpen. Duschpanelerna i omklädningsrummen har valts för att minska varmvattenförbrukningen.

Kyla
När utetemperaturen understiger 15 ˚C används uteluft för kyla, i övrigt används kyla från de 12 energibrunnarna. Vid toppbelastning används värmepumpen som kylmaskin. Då dumpas värmen i ventilationsaggregatens frånluftskanal. Kylan används primärt till att kyla tilluften. Kyler gör man också foajén, men då via ett för foajén separat golvvärme- och golvkylsystem.
– Vi har använt golvvärmesystemet i andra projekt för att kyla, utan att det blivit problem, det har rört sig om större ljusgårdar. Tilloppstemperaturen måste dock hållas över 19 ˚C, för att undvika kondens. Någon utvärdering av dessa projekt har vi inte gjort, men det kanske kunde vara lämpligt som ett examensjobb för någon student vid Chalmers, berättar Jonas Sköld, Andersson & Hultmark, som konstruerat vvs-systemen.
Omklädningsrummen värms med ett eget shuntat golvvärmesystem som utöver uppvärmningen även hjälper till att hålla golven torra. I övrigt värms byggnaden med radiatorer och konvektorer.
Foajén på plan 2 och studieplatserna på plan 3 har en glasad fasad mot väster. Utformningen av glasfasaden har studerats med avseende på solavskärmning och glastyp för att minimera kylbehovet.

Textildon
Tilluften i idrottshallen tillförs rummet via textildon som anpassas för låga lufthastigheter i vistelsezonen. Detta är särskilt viktigt då det förekommer badmintonspel. Idrottshallen kan delas upp i tre delar, och i varje del finns två rader värmepaneler mellan textildonen.
– Vi hade inte klarat energikraven i hallen om vi hade använt luftburen värme och med radiatorer fanns en risk för att det skulle uppstå en luftkudde under taket. Spridningen med hjälp av värmepaneler i taket fungerar bra, det har vi sett i andra lokaler.
I laboratoriet krävs det att klimathållningen är extremt noggrann under de tester som forskarna vill att idrottsmännen ska genomföra. Den operativa temperaturen har därför beräknats till att hålla 20 ˚C +/- en grad med en relativ fuktighet på 50-60 procent, vilket i normalfallet klaras med Lindinventdon.
– Under projekteringen ändrades förutsättningarna något eftersom man ville kunna göra rörelsetester upp till en temperatur på 40 ˚C. För att inte luftmängderna skulle bli alltför stora finns speciella spjäll, som stänger av Lindinventdonens ventilationsfunktion. Under dessa förhållanden accepterar man att koldioxidnivåerna höjs något. Med spjället regleras flödet ner till en fjärdedel av dimensionerande flöde, berättar Jonas Sköld, Andersson & Hultmark.
I övrigt är det enda undantaget från klimatkraven att temperaturen i kontoren får stiga över 26 ˚C under tio procent av sommarens arbetstimmar.

Sedumtak
Huset är försett med sedumtak, delvis för att förstärka dess miljömässiga prägel.
Jonas Sköld:
– När vi projekterade fastigheten ställde Göteborg Vatten krav på fördröjningsmagasin. Att gräva ner ett magasin på tomten skulle vara svårt, eftersom det var trångt. Sedumtaket gjorde att vi kunde tillgodoräkna oss dess förmåga att behålla regnvattnet. Kravet var annars tio minuters fördröjning.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 4/2011 sid 18-20

  • Fakta Idrottshögskolan
    Anläggningen är cirka 3 500 kvm och består till största delen av en stor idrottshall som är möjlig att dela upp i mindre arenor och ett testlaboratorium med tillhörande kontorsutrymmen. Byggkostnaden är cirka 89 miljoner kronor. Vid den nya Idrottshögskolan ska tillämpad utbildning och forskning som rör idrott, hälsa och kost bedrivas och den är tänkt att bli en mötesplats för både forskare och lärare liksom för idrottens aktiva – både vad gäller bredd och elit.
  • Fakta
    Byggherre Higabgruppen
    Projektering:
    A/Mark: Liljewall Arkitekter AB
    K: Tyréns AB
    V Rör/luft/styr: Andersson & Hultmark AB
    E/tele/data/hiss: ÅF Infrastruktur AB
    Brand: Brandskyddskonsulterna AB
    Akustik: Akustikforum AB
    Fukt: Nordisk Byggskadeutredning AB
  • Entreprenad:
    GE: BRA Bygg AB
    Rör: AB Tingstad Rörinstallation
    Luft: AB Cero Plåtslageri
    El: Bergendahls El Gruppen AB
    Styr: KTC Göteborg AB
Publicerad 28 april 2011

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.