I Malmö fungerar näten som energilager

Omöjligt att leverera fjärrvärme och el? Inte i Malmö. Malmös fjärrvärme- och elsystem används som lager för el- och värmeöverskott från det nya bostadsområdet Västra Hamnen. Förutsättningen är att samma bolag äger såväl energikällor som nät.istock_000010107674xsmall.jpg Västra Hamnen skulle bli självförsörjande på energi. Så blev det inte, bland annat på grund av hög energianvändning i fastigheterna. Men området visar att det är fullt möjligt att leverera både värme och el från fastigheter till näten. Foto: Istockphoto Bostadsområdet Västra hamnen i Malmö är ett exempel på att det går att bygga hela bostadsområden med egen energiproduktion, som vid behov tappas över på ett större nät (el eller fjärrvärme) och som också kan använda samma nät för energileveranser. Området består av småhus och 600 lägenheter (inklusive landmärket Turning Torso), tillsammans med Malmö högskola och Lärarhögskolan, kontor, affärer och annan service. För att säkra miljöhänsynen i området har Malmö tilldelats statliga miljöbidrag från det lokala investeringsprogrammet, LIP. Området fungerar också som motor i Malmös omställning till ekologisk hållbarhet. Området – som tidigare använts för industri- och hamnverksamhet – började få sin nya utformning i och med bomässan Bo01 år 2001. Kraven på låg energianvändning (el, värme och kyla) var för den tiden hårda (105 kWh/kvm,år). Tanken var att området skulle förses med egen el- och värmeproduktion, för att det i möjligaste mån skulle kunna bli självförsörjande. Vid värme- och elöverskott skulle Malmös fjärrvärme- respektive elnät användas för att avlastning.

Sol, vind och vatten Man kan sammanfatta värmeproduktionssystemet i Västra hamnen med begreppet ”sol, vind och vatten”. Den enskilt största elproducenten är vindkraftverket, som har en effekt på knappt två MW. Till det kommer två mindre solcellsanläggningar på cirka 200 kW effekt. Solcellernas tillskott är på det hela taget så små, att de inte har någon avgörande betydelse. De är monterade som solskydd på två taklägenheter. Värmeproduktionen består till största delen av en akvifäranläggning med tillhörande värmepumpsystem. Till det kommer två olika typer av solvärmeteknik; plana solfångare och vakuumsolfångare. Det finns också lokal kyla att tillgå, producerad av värmepumpen eller som frikyla hämtad från havet. Sett i backspegeln har det fungerat lite si och så med den tänkta energibalansen. Eon, som är ägare av både fjärrvärme och el (man har koncession i hela Malmö), gör årliga energibalanser, vilka berättar i vilken utsträckning målet med egen energiproduktion uppnåtts av el respektive värme. Den största skillnaden mellan tänkt och uppnådd energiproduktion gäller värmen. På grund av tekniska problem med solfångarna (vakuumsolfångare) och värmepumpen har mer fjärrvärme fått levereras till området än vad som var tänkt. Däremot har elproduktionssystemet varit mer stabilt, även om vindkraftens tillskott varierat över åren beroende på vindtillgång.

Många fastighetsägare Per Rosén, teknik- och affärsutvecklare för fjärrvärme inom Eon Värme Sverige, var med om att dra upp riktlinjerna för energibalansen och produktionen i Västra hamnen. – När vi kontaktade de 15 till 16 tänkta fastighetsägare som skulle bygga på Västra hamnen var de inte speciellt förtjusta i våra idéer, i synnerhet inte i solvärmesystemen. De hade dåliga erfarenheter påstod de, och vi fick inte med oss alla. Att ha fjärrvärmenätet som en oerhört stor ackumulatortank för solvärme menar han är en bra idé. – Det är en klok tanke – fjärrvärmedistributionssystemen borde inte bara kunna leverera värme till slutkund, utan denne kan också bli fjärrvärmeleverantör, om den värme de levererar har rätt kvalitet, alltså rätt temperatur. I fallet Västra hamnen slutade det hela med att Malmö stad skrev in i sina bygganvisningar att byggherrarna mer eller mindre tvingades att installera solfångare. Det hela slutade med att det i dag finns nio olika solvärmesystem, som faktiskt ägs och drivs av Eon, medan värmen säljs till fastighetsägarna. – Vi har betalat installationerna och sköter driften i drygt 20 år, sedan övergår anläggningen i fastighetsägarens ägo.

Solvärmeexperiment En viktig komponent i solvärmesystemet är den för området speciellt utvecklade solvärmecentral, som är undercentralen mellan solvärmen-fjärrvärmen och huset. Viktigt var också att ta fram ett stabilt system för scenariot att solvärmesystemet skulle bli överhettat, samtidigt som pumparna skulle sluta fungera. För att klara det utvecklades ett system där brinelösningen trycks in i en ackumulatortank. – Vi har testat systemet och det fungerar. De volymer som kokar bort är bara några hundra liter. De plana solfångarna har fungerat utan problem, medan vakuumsolfångarna efter fem års drift slutade fungera totalt. – Det visade sig att de högre temperaturer som vi kom upp i förstörde den kemiska balansen mellan vattnet och glykolet vilket påskyndade korrosionsförloppet, och de rostade sönder från insidan. Vi har nu gjort en överenskommelse med leverantören och de är alla bytta. I fortsättningen ska vi öka cirkulationsflödet för att undvika detta problem.

Timrå hängde på Den värme som solfångarsystemet ger är i Malmöperspektiv en droppe i havet. – Det skulle behövas mellan 150 000 och 200 000 kvm solfångare för att den hetaste dagen nå maximal effekt som vi kan lagra i vårt fjärrvärmenät i Malmö, som har en total volym på 55 000 kbm vatten. I Västra hamnen finns 1 400 kvm solfångaryta installerad. Till det kommer att Malmö stad satt upp något tusental kvadratmeter, säger Per Rosén. När solvärmesystemen går för fullt, på sommaren, stänger Eon av sin egen fjärrvärmeproduktion och köper in värme från det skånska sophanteringsföretaget Sysavs sopförbränningsanläggning. Idén om solfångare som använder fjärrvärmen som ackumulatortank har dock spridit sig till en helt oväntad ort, Timrå. – Vi är delägare i fjärrvärmenätet där och det var en fastighetsägare som nappade på den idén, så i dag finns knappt 300 kvadratmeter solfångare där som är kopplade till det lokala nätet. Finns det bara möjlighet så är vi positiva till att koppla in solvärmesystem, men förutsättningen är att det finns kapacitet och att den levererade energin uppfyller våra kvalitetskrav . De energiekonomiska mellanhavandena mellan kund och Eon är reglerade på samma sätt som när företaget ansluter spillvärmeleverantörer. Kunden betalar för den fjärrvärme man får levererad till sig, medan Eon betalar för den energi kunden levererar in vid anslutningspunkten.

Inte klarat målen Att balansmålet inte klarats av i Västra hamnen beror inte bara på de tekniska problemen med Eons värme- och elanläggningar, utan även på att husen och deras boende visat sig använda mer energi än vad som planerats för. – Vissa fastigheter använde uppåt fyra gånger så mycket energi som vi planerat för, vilket ställde till det rejält i början. Nu har fastigheterna trimmats in och i många fall har man kommit ner till de beräknade nivåerna, andra kanske inte har kommit så långt. Under åren som gått sedan bygget startade vid millennieskiftet har också den tekniska utvecklingen gått framåt, menar Per Rosén. – Det kanske skulle göra mycket att byta en del belysningsarmaturer mot diodteknik, och vi tittar också på tekniska lösningar där man använder fjärrvärme för uppvärmning av disk- och tvättmaskiner. Ska man värma vatten till 40 grader är det väldigt dumt att använda el, när man har tillgång till varmvatten. Balansmålet verkar inte alla boende i området riktigt ha förstått, utan vissa har verkligen slösat med varmvatten, som man så att säga inte alltid betalar direkt för. – Varmvattenåtgången per person är högre i Västra hamnen, vilket belyses av att en boende köpte en stor badtunna och placerade på sitt tak och fyllde med varmvatten, säger Per Rosén.

Koncessionen viktig Att Eon har elnätkoncession i Malmö underlättade för att kunna installera vindkraftverk och solceller mot elnätet. Därför har man kunnat fokusera på att försöka lösa de tekniska bekymren med områdets elproduktion, exempelvis måste solcellens producerade likström göras om till växelström för att kunna levereras ut på elnätet. Mark Kretz, Energi & Miljö 3/10

Publicerad 20 mars 2010

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.