Hemsida om fastighetsvärmepumpar

Nu lanseras www.sfvp.se  – en kunskapssajt om värmepumpinstallationer i större fastigheter. Sajten vänder sig framförallt till fastighetsägare och konsulter. På ett och samma ställe kan man nu hitta data från olika typer av befintliga installationer och få ett konkret beslutsstöd inför val av värmepump. Referensdatabasen samlar exempel på anläggningar som kan jämföras utifrån olika beslutskriterier såsom lönsamhet och energieffektivitet.

Bakgrunden till projektet är den begränsade allmänna kunskap som finns om befintliga installationer. Många beslut rörande värmepumpar i större fastigheter fattas baserat på bristfälliga beslutsunderlag. Med denna sajt ökar möjligheten för bättre och billigare framtida anläggningar då beslut kan baseras på befintliga systemutformningar och kalkyler från erfarenhetsdata i referensdatabasen.

Fler referensanläggningar behövs för att ytterligare vässa detta verktyg. I första hand önskas värmepumpsanläggningar installerade efter år 2000 med energiuppföljning. Information om hur man kan bidra med nya anläggningar finns på www.sfvp.se.

SFVP (System för fastighetsvärmepumpar) är ett projekt inom forskningsprogrammet Effsys 2 och delfinansieras av Energimyndigheten. Sveriges Energi- och Kylcentrum är ansvarig projektägare och WSP Environmental utför projektkoordinering, utvecklar sajten samt samlar in referensdata. SVEP, Riksbyggen, HSB och Fastighetsägarna Stockholm deltar också i projektet.

Publicerad 31 mars 2008

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.