Grönast i Europa eldar med ved
Denna artikel är från nedlagda tidningen Energimagasinet.

Växjö har inte bara en vision om att vara den grönaste staden i Europa. Med samlade krafter har man genomfört det. Kraftvärmeverket eldas med biobränsle från de djupa smålandsskogarna och leverar värme, kyla och el till stora delar av kommunen.
Bor man mitt i vedboden, ska man elda med ved. Joakim Lindahl, produktionschef på Växjö Energis kraftvärmeverk Sandvik har ansvar för att målet 100 procent förnybart bränsle år 2020 blir verklighet. Idag är det 99,4 procent.
Vi har koll på hela värdekedjan. Effektiviseringen hos kunden ska vara 20 procent år 2020 och 30 procent 2030.
Sandviksverket började eldas med flis redan på 1980-talet, men från verkets start 1974 till 2014 när Sandvik 3 startades var det mest olja som värmde växjöborna. Nu är det till 99,4 procent flis och 2020 ska det vara 100 procent förnybart bränsle.
– Hur det är möjligt? Jo, sista tiondelarna för de värsta värmetopparna ska vara biologisk diesel framställd från raps, säger Joakim Lindahl. Då ska även transporterna från vårt upptagningsområde till 90 procent vara på biodiesel. Det är de nästan idag.
Flis förser växjöbor med värme
Vilket väderstreck man än kör från Växjö passerar man genom skog och åter skog. Det är Växjö Energis råvara. Jättelastbilar på 50 ton kör ständigt in till stora flistuggen där stockarna och skogsspill blir bränsle. Dumpers med mastodontskopor lastar flisen i ugnarna för produktion av fjärrvärme, el och vatten.
– Vi förser 85 procent av växjöborna med värme och vatten, säger Charlotta Jönsson, affärsområdeschef Kraftvärme. Och vi har 1400 anslutningspunkter för företag. Dessutom ger kraftvärmeverket 250 GW el som räcker till halva Växjö.
De mindre fjärrvärmeverken i Ingelstad, Rottne och Braås är helt fossilfria.
– I Braås levererar vi till volvofabriken som gör dumpers. De har också som mål att bli fossilfria. Lackboxarna med enormt värmebehov drivs idag till 93 procent med förnybart bränsle. Truckarna körs på fossilfria bränslen, säger Charlotta Jönsson.
– Ett annat intressant projekt är att kollektivtrafikens bussar förvärms av fjärrvärmen så att de inte behöver gå på tomgång och värmas innan de ska ut i trafiken.
Vunnit priser
Allt detta arbete har gett Växjö fina utmärkelser. Tidigare har kommunen utsetts till Europas grönaste stad och fått uppmärksamhet i bland annat BBC. Nu senast i juni vann Växjö priset European Green Leaf Award, som går till städer med mindre än 100 000 invånare. Växjö delar priset med Leuven i Belgien.
– Det här visar att strategiskt arbete och långsiktighet lönar sig, säger kommunalrådet Anna Tenje (M). Det kommer att innebära att vi hamnar ännu mer på kartan, att vi får ännu mer delegationsbesök och då också har chansen att lära oss av andra samtidigt som de lär sig av oss, säger Anna Tenje.
Vinnaren har visat en lång historia med höga miljömål och ett engagemang med ambitiösa mål. Så står det bland annat i motiveringen till varför Växjö fick priset.
Medtävlande staden Ludwigsburg i Belgien, som också var en av finalisterna, är en av de som varit i Växjö på studiebesök.
– Och de har gjort en direkt kopia av vårt arbete med värmeverket och uppvärmning med förnyelsebar råvara. Vi har tittat på flera andra europeiska städer när det kommer till hur vi ska bygga ut cykelvägarna och hur vi ska få fler att välja cykeln för att ta sig till jobbet, säger Anna Tenje.
Som om växjöborna inte körde bil
Växjös klimatbokslut från 2014, innan helt biobränsleeldade Sandvik 3 togs i bruk, visar att koldioxidutsläppen under året minskade lika mycket som om alla växjöbor skulle avstå från att köra bil under 17 månader.
Råvaran, all biomassa, gör produktionen något dyrare, men smarta lösningar gör ändå ekonomin hållbar.
– Vi producerar värme på dagarna. Vi har stor accelaratorkapacitet, tank på 40 000 kubik eller 2400 kW. Den behövs för värmetoppen som alltid inträffar på morgonen när befolkningen vaknar och ska göra sig klara för dagen, säger Joakim Lindahl. Det är mycket ekonomi i att producera på dagtid, lagra på natten och leverera när värme och el är dyrast.
– Vi har koll på hela värdekedjan. Effektiviseringen hos kunden ska vara 20 procent år 2020 och 30 procent 2030. Vi inför NODA-systemet som går ut på att sänka temperaturen på ingående värme genom att lura temperaturgivare. Då får vi ett lågtemperatursystem som är mer ekonomiskt. Rörsystemen utvecklas hela tiden för att undvika värmetapp på färden genom stan, säger Joakim Lindahl.
– Egentligen är det jäkligt mycket sunt bonnförnuft och miljötänk. Och det har vi här kring Växjö, avslutar Joakim Lindahl.