Ventilation. | 26 apr

De är Sveriges bästa unga ventilationsmontörer

Rohullah Rajabi från Karlstad är Sveriges bästa unga ventilationsmontör. Det är andra gången som Sveriges unga ventilationsmontörer fått chansen att göra upp i en SM-final och igår stod det klart vem som fick guldmedaljen.

De är Sveriges bästa unga ventilationsmontörer
De tre medaljörerna bland unga venitilationsmontörer är Rohullah Rajabi, guld, Hobbe Ericson, silver och Albin Eriksson, brons. Foto: Jeanette Dahlstrom

Juryn imponerades av Rohullah Rajabis målmedvetenhet och förmåga att arbeta under press. Själv var han mycket glad över vinsten och nöjd med sin planering.

– Det känns bra, det är kul att vara bäst i Sverige. Min strategi var att försöka vara så noggrann som möjligt och jag tänkte att varje millimeter räknas. Till exempel monterade jag så rakt som möjligt, allt skulle vara rätt. Första dagen var jag väldigt nervös och trodde inte att det skulle gå bra, men sen släppte det. Tävlingen kändes bra, men det var lite pressande att det var så många som tittade på. Nu kommer jag att jobba i några år, sen vill jag testa att vara projektledare, säger Rohullah Rajabi.

Tävlingsuppgiften gick ut på att montera kanaler med tillhörande detaljer enligt ritning och monteringsmanualer. Montaget genomfördes i två delar – första delen bedömdes efter färdigställt montage, sedan fick finalisterna en kompletterande ritning med förändringar på det ursprungliga montaget.

Deltagarna ansvarade själva för att identifiera och beställa det material som krävdes för montaget. Därtill var det upp till de tävlande att bestämma i vilken ordning de olika arbetsmomenten skulle genomföras.

– Alla tre finalister gjorde mycket fina och bra montage. De är verkligen skickliga för sin ålder. Ventilationsmontör är ett yrke där man får lösa problem och vara kreativ – och i SM lyfts detta fram inför blivande gymnasielever, säger Henrik Bodén Whendin, ventilationsmontör och en av tre domare i SM för unga ventilationsmontörer 2024.

Fakta

Medaljörerna i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” är:

Guld: Rohullah Rajabi, 20 år, Nobelgymnasiet i Karlstad.
Silver: Hobbe Ericson, 18 år, Jämtlands Gymnasium i Östersund.
Brons: Albin Eriksson, 19 år, Uddevalla gymnasieskola i Uddevalla.

Källa: Plåt & Ventföretagen

Publicerad 26 april 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.