Värmepump | 30 apr

En av världens största värmepumpar installeras i Göteborg

En av världens största värmepumpar ska installeras i Göteborg för att mata in värme i fjärrvärmenätet. Projektet är ett samarbete mellan Göteborg Energi, Strabag, Atlas Copco och Züblin Scandinavia.

En av världens största värmepumpar installeras i Göteborg
Göteborgs energi ska ersätta två äldre värmepumpsmoduler med en nyckelfärdig 50 MW värmepump, som består av en turbokompressor från Atlas Copco. Foto: Atlas Copco Energas GmbH

Värmepumpen kommer att installeras Göteborg Energis befintliga värmeverk, Rya, på Hisingen. Anläggningen byggdes i flera etapper mellan 1983 och 1985 och har idag en installerad fjärrvärmeeffekt på cirka 160 MW, fördelat på fyra värmepumpsmoduler, och kan leverera fjärrvärme till upp till 15 000 hushåll.

Projektet innebär att två äldre och mindre modulerna Rya VP 1 och Rya VP 2 ersätts med den nya nyckelfärdiga 50 MW värmepumpen, som består av en turbokompressor från Atlas Copco.

Värmekällan kommer att vara avloppsvatten från det närliggande avloppsreningsverket med en temperatur på minst 10°C även på vintern. Detta innebär att varje megawatt el som används för värmepumpen ger mer än tre och en halv megawatt fjärrvärme vid 90 °C på vintern.

Ordern, som är resultatet av en EU-omfattande upphandling med förhandlat förfarande, är en stor framgång för HEAT PUMP ALLIANCE®, ett exklusivt partnerskap mellan Strabag och Atlas Copco inom området industriella och högpresterande värmepumpar som ingicks 2022.

Värmepumpsystemet ska enligt planerna tas i drift i december 2026. Konstruktionsarbetena kommer att utföras av Züblin Scandinavia AB, ett svenskt dotterbolag till Strabag.

Källa: Strabag

Publicerad 30 april 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.