Frånluft ska ge ny värme

Nu ska uteluftvärmepumpar testas för värmeåtervinning i befintliga flerbostadshus. Värmepumparna placeras på vind eller tak och ansluts sedan med isolerade rör till husets värmeanläggning.

På ett platt tak på ett flerbostadshus i stockholmsförorten Bromma arbetar två montörer med att isolera plåtkanaler och sedan montera ihop dessa. Kanalerna ska ansluta takplacerade och isolerade lådor ovanför skorstenspiporna, som kommer från lägenheternas kök, till en uteluftvärmepump som endast modifierats avseende intaget av luft. Värmepumpen har i sin tur stor förångaryta och kan leverera upp till 60-gradig värme vid utetemperaturer ner till – 20 grader C när den arbetar med uteluft. Hela installationen är en av de två tävlingsbidrag som nominerats att gå vidare i en anbudstävling arrangerad av Sabo och Beställargruppen Bostäder (Bebo). Tävlingen går ut på att utveckla system för värmeåtervinning i F- och S-ventilerade flerbostadshus (se faktaruta).
Innovatör och konstruktör av lösningen är Bertil Forsman, grundare av Climate Solutions Sweden AB, som i sin tur är en utlöpare av Ericssons kylavdelning. Fortfarande är kyllösningar för telekommunikation och Ericsson den största produkten.
– Jag fick idén att utnyttja frånluftvärmen med hjälp av en uteluftvärmepump i våras i samband med att jag tittade på en produkt som har arbetat med liknande teknik för småhus. Det går utmärkt att utvinna värme ur frånluft med en uteluftvärmepump och därmed öka COP för värmepumpen avsevärt eftersom den då hela tiden kan arbeta med en lufttemperatur av 20 till 22 °C in.
I samband med idéns uppkomst lanserades anbudstävlingen. Detta gjorde att Climate Solutions lämnade in ett tävlingsbidrag som inte byggde på FTX-teknik, utan på att ta värme ur frånluften med hjälp av en värmepump och sedan föra värmen till husets värmesystem.

Kåpor på taket
Den första installationen som görs sker i ett hus byggt 1943 med förstärkt självdrag som enda ventilationssystem. Från varje kök går en kökskanal till taket för ventilation. Fastighetsägaren, Familjebostäder, har låtit installera kökskåpor, varifrån ett konstant luftflöde på 0,35 l/s/kvm ser till att det finns ett grundflöde. Kanalerna är samlade i olika stora grupper på taket. För att samla ihop värmen har Climate Solutions låtit tillverka isolerade ”lådor” som monteras på varje skorsten.
Från varje låda – det finns sju stycken på taket – sugs sedan luften via prefabricerade cirkulära kanaler till värmepumpen. För att inte luften från de lådor som är placerade närmast värmepumpen ska ta över hela flödet i kanalsystemet monteras spjäll intill dem. Genom att justera in systemet kan man se till att tryckförhållandet bli jämt. ”Lådorna” kopplas ihop med värmepumpen via sammanlagt 35 meter isolerade kanaler. Värmepumpen har försetts med en egen ”låda”, specialdesignad för att det ska gå att ansluta kanaler i dess båda ändar. Det totala luftflödet är cirka 1 000 kbm i timmen.
Med en kondenserande värmepump som denna bildas kondensvatten som måste tas om hand vilket görs via ett avloppsrör, som också är isolerat för att det inte ska frysa. Kondensvattnet leds till ett av husets avloppsrör.


På fundament
Värmepumpen som kyler ner luften blir i detta fall placerad på ett fundament på taket, och värmen förs ner via ett rörsystem till värmecentralen i källaren via den gamla rökgången från den tidigare oljepannan.
Genom att det rör sig om en kondenserande frånluftsvärmepump med överdimensionerade värmeväxlarytor och dubbla kompressorer, som styrs efter efterfrågan, menar Bertil Forsman att denna lösning i princip kan klara husets värmebehov, även när uteluftens temperatur går ner mot -20 grader C.
– Den här värmepumpen blev större än det alternativ vi offererade, men kommer å andra sidan att klara i princip hela årets värmebehov. För eventuell spetsvärme kommer husets befintliga fjärrvärmeundercentral att gå in. Vi räknar med ett COP på mellan 3 och 4,5 vid lågt värmeuttag och mellan 2 och 2,5 när det är som kallast ute och mest värme behövs. Tack vare att vi arbetar med en i princip konstant temperatur från lägenheterna klarar vi alltså en bra COP även vid kallt väder ute.
Värmepumpen prioriterar tappvarmvattenproduktion.
– Att radiatortemperaturen varierar lite gör mindre än att tappvarmvattentemperaturen varierar.
All värmeförsörjning styrs via en reglercentral i källaren. En ny 750-liters ackumulatortank står för leverans av varmvatten medan värmen kopplas in direkt i det befintliga värmesystemet. Värmepumpen levererar värme till radiatorsystemet så länge som utegivaren indikerar ett behov. Om behovet överstiger vad värmepumpen kan leverera så spetsas värmeflödet med fjärrvärme.
– Värmepumpen har inbyggd energimätning som standard och mäter hur mycket el som används och den mängd värme som levereras, vilket gör det lätt att se hur systemet verkligen fungerat under utvärderingstiden.

Behållit tilluften
Denna lösning baseras – till skillnad från det andra bidraget som nominerats (se faktaruta) – inte på mekanisk tilluft, utan man kommer att behålla de befintliga springventiler som fanns på plats sedan tidigare.
– Huset har genomgått både OVK- och energibesiktning, och de projekterade luftmängder som angivits har också uppmätts vid dessa besiktningar, så vi bedömer inte att det ska behöva göras några speciella ingrepp för att öka luftomsättningen. Skulle några åtgärder behövas under utvärderingstiden så kommer det att göras.

Varierande lösningar
Den lösning som tillämpats i Bromma är inte helt densamma som kommer att tillämpas i de andra projekt som Climate Solution Sweden ska arbeta med. Dels är den värmepump som installerats i Bromma större än den man blev nominerad för, dels är det ofta så att man i F-ventilerade bostadshus kan placera värmepumpen i eller bredvid frånluftskammaren. Frånluftskammaren är en kammare dit alla frånluftskanaler går, och varifrån en enda fläkt suger luft. Detta rum har i princip 20 graders temperatur året om och är enligt Bertil Forsman lämpligt att placera värmepumpen i. Om kanalerna har dragits ihop till en frånluftskammare, där det inte finns plats att sätta en värmepump, eller om det från huset går en gemensam frånluftskanal, kan man i stället ansluta värmepumpen till dessa utifrån med flexibla anslutningskanaler.
Installationen ska utvärderas under 2011.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 1 2011 sid 16-18
 

  • Faktaruta teknikupphandling
    Med teknikupphandlingen vill Bebo och Sabo få fram fler leverantörer som erbjuder en totallösning inklusive komponenter, projektering och installation med funktionsansvar för värmeåtervinning av ventilationsluften i befintliga flerbostadshus.
    Projektet drivs i ett antal etapper, varav den första – som blev klar i höstas – var framtagande av en kravspecifikation och upphandling av demonstrationshus enligt kravspecifikationen. En jury har utsett två nya systemlösningar för installation av värmeåtervinning i sju flerbostadshus. Dessa två var dels Climate Solutions Swedens AB värmepumpsystem, dels Gösta Schelin AB. Den andra etappen som precis påbörjats innebär att installation av systemen ska ske i demonstrationshusen. Dessa två lösningar utvärderas under 2011. Under 2012 kommer vinnare att utses vilket ska leda till en fortsatt offentlig upphandling till andra byggnader med kravspecifikationen som underlag.
     
  • FTX-lösningen
    Gösta Schelin AB:s lösning bygger på att befintliga frånluftskanaler utnyttjas och nya tilluftskanaler installeras i trapphus. En motströmsvärmeväxlare används med en temperaturverkningsgrad på 90 procent. Nyutvecklade rektangulära färdigmålade tilluftskanaler installeras i respektive lägenhet, vilket innebär ett begränsat ingrepp i lägenheterna. Förutom kontroll av luftflöden bedöms inga efterarbeten vara nödvändiga. Luftflöden enligt BBR-krav hålls kontinuerligt och filterbyten behöver göras 2 gånger per år.
     
  • Faktaruta Bebo
    Energimyndighetens Beställargruppen Bostäder, Bebo, har varit verksam sedan 1989 och har genomfört flera aktiviteter, som teknikupphandlingar. Gruppen består av ett antal bostadsbolag och drivs av ett kansli med Göran Werner, WSP Sverige som projektledare/koordinator. Verksamheten har bedrivits inom bland annat områdena kyl/frysar, tvätt- och torkutrustning, ventilationssystem, fläktaggregat för befintliga hus, trapphusbelysning, matberedning, motorvärmare, elmotorer samt individuell mätning och debitering av värme och varmvatten. Reduceringar av energi och årskostnader på 30 till 50 procent har uppnåtts för enskilda produkter, vilket i hög grad inspirerat till nyutveckling. Gruppens aktiviteter ska genom en samlad beställarkompetens leda till att energieffektiva system och produkter tidigare kommer ut på marknaden.
Publicerad 31 januari 2011

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.