Fortum säljer fjärrvärmeverksamheterna utanför Stockholm

Fortum säljer sin fjärrvärmeverksamhet med tillhörande anläggningar utanför Stockholmsregionen till Macquarie funds. 

 

Försäljningspriset uppgår till 2 miljarder SEK.

Huvuddelen av de verksamheter som nu säljs ägs av Fortums dotterbolag, AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad, där staden har ett 50 procentigt ekonomiskt intresse. Fortum räknar med att göra en realisationsvinst på affären med en mindre påverkan på resultat per aktie under första kvartalet 2011. Realisationsvinsten kommer att redovisas inom Fortum Heat Division.

Fortum säljer verksamheterna utanför Stockholm för att bättre kunna koncentrera sig på kraftvärmeproduktion och utvecklingen av affären i Stockholmsregionen. I affären ingår 12 verksamheter omfattande både kommunala fjärrvärmeverksamheter och industriella samarbeten.  Samtliga verksamheter är lokaliserade från öst till väst i mellersta Sverige. Tre av verksamheterna ägs tillsammans med kommunala energibolag. Under 2009 var den totala omsättningen för verksamheterna 72 miljoner euro och rörelseresultatet före avskrivningar (EBITDA) var 28 miljoner euro. Totalt berörs 83 medarbetare som när affären är genomförd får en ny huvudman.

Källa: Fortum

Publicerad 13 december 2010

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.