Fortsatt försäljningsökning av bergvärmepumpar

Försäljningen av bergvärmepumpar fortsätter att öka, enligt statistik från SVEP.

 

Under det första kvartalet 2011 har försäljningen ökat med 16 % jämfört med samma period föregående år. Den största ökningen gäller installationer i större fastigheter (+40 %).

– I takt med stigande energipriser och ökat missnöje med fjärrvärmens monopolställning tar alltfler fastighetsägare steget över till värmepumpar. Vi har nu fått ett stabilt fäste inom detta marknadssegment och tillväxten bedöms vara fortsatt god, säger Martin Forsén, VD Svenska Värmepumpföreningen, SVEP.

 Tuffare energikrav för nyproducerade byggnader och ett ökat intresse för bergvärmepumpar bland husfabrikanter och husköpare har lett till minskad försäljning av frånluftvärmepumpar (-8 %) till förmån för bergvärmepumpar. Även försäljningen av luft-vattenvärmepumpar har minskat under första kvartalet (-24 %).

 – ROT-avdragets utformning bidrar till att minska prisskillnaden mellan luft-vatten och bergvärme, vilket i sin tur leder till  att fler väljer att investera i bergvärme, snarare än luft-vattenvärmepump, fortsätter Martin Forsén.

Den sammantagna effekten av försäljningsförskjutningen under första kvartalet är att antalet försålda värmepumpar är konstant jämfört med samma period föregående år.

Det totala värdet för den svenska värmepumpmarknaden i konsumentled beräknas uppgå till ca 1,6 miljarder kronor under det första kvartalet.

Källa: SVEP

Publicerad 19 april 2011

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.