Första LEED-guldfastigheten i Göteborg

Nu har Göteborg fått sin första LEED-klassade byggnad enligt det internationella miljöklassningssystemet LEED för befintlig byggnad.

Dessutom på guldnivå. Certifieringen är ett kvitto från tredje part där Vasakronan med kunder får en bekräftelse på att Läppstiftet håller hög standard och förvaltas på ett sätt som ger minimal miljöpåverkan.

Fastigheter påverkar miljön under hela sin livscykel; från projektering, byggande och förvaltning till ombyggnad och rivning. Som fastighetsägare känner Vasakronan ett ansvar att minska denna miljöpåverkan. Därför har företaget sedan tidigare beslutat att LEED-certifiera all nyproduktion. Nu tar man sig an arbetet att certifiera även det befintliga beståndet enligt samma system. Målet för 2013 är att 50 procent av beståndet ska vara miljöcertifierat.

Kristina Pettersson Post är regionchef på Vasakronan:

– Att bygga nytt med låg miljöpåverkan är numera en självklarhet. Att kvalitetssäkra och minska miljöpåverkan i det stora antal fastigheter som redan finns ska vara lika självklart. Dels för att våra kunder i högre utsträckning efterfrågar miljöcertifierade fastigheter, dels för att det är där de stora miljövinsterna kan göras.

– Att nya hus som byggs har låg energianvändning är bra, men om energianvändningen i samhället ska minskas med 50% till 2050 måste vi också fundera på hur vi hanterar de befintliga. De nya husen förändrar bara på marginalen.

LEED är ett omfattande system och vid en certifiering bedöms fastigheten på en rad punkter där bland annat energianvändning, avfallshantering, infrastruktur och kommunikation samt den löpande förvaltningen av byggnaden ingår. I Göteborg är Läppstiftet den enda byggnad som hittills klarat de högt ställda krav som en LEED-certifiering av befintlig byggnad innebär.

– I Läppstiftet har vi inte behövt ändra någonting i vårt sätt att förvalta fastigheten. Det är ett gott betyg åt fastigheten, våra medarbetare och de arbetssätt vi har. Certifieringen är ett intyg från tredje part där vi och våra kunder får en bekräftelse på att Vasakronan arbetar med miljöfrågan på ett bra sätt och att det genererar verkligt resultat, avslutar Kristina Pettersson Post.

Källa: Vasakronan

Publicerad 30 januari 2013

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.