Vibration | 2 feb 2024

Forskare ska göra grön el från vibrationer

Genom att omvandla mekaniska vibrationer till elektricitet vill forskare vid Uppsala universitet skapa en innovativ och skalbar lösning för ren och hållbar energi. Projektet har nu fått 2,7 miljoner från forskningsrådet Formas.

Forskare ska göra grön el från vibrationer
Projektet ska medverka till att försöka förbättra levnadsvillkoren i en chilensk stad genom att tillhandahålla ren energi för belysning i skolor och laddningsstationer. Foto: Shutterstock

Projektet är en del av ett större konsortium med forskare även från Chile och Norge. Det övergripande syftet är att utforska potentialen i att utnyttja energi från naturliga och mänskligt orsakade vibrationer genom främst två tekniker: piezoelektriska och elektromagnetiska energiskördare.

Fattigare regioner skulle kunna dra stor nytta av att kunna utnyttja industriella och geologiska vibrationer, till exempel seismisk aktivitet, för sin elproduktion

– Även om energiomvandling från vibrationer till elektricitet är väl utforskat och har tillämpats, särskilt i rika länder, är det fortfarande underutnyttjat i mindre välbärgade länder. Det är främst rikare städer som drar nytta av den här tekniken, där vibrationer från broar, gångvägar och järnvägar tas tillvara för att driva olika slags anläggningar som exempelvis trafikljus. Fattigare regioner skulle kunna dra stor nytta av att kunna utnyttja industriella och geologiska vibrationer, till exempel seismisk aktivitet, för sin elproduktion. Men det saknas grundläggande forskning och utveckling inom just det området, säger Magdalena Kuchler, universitetslektor i naturresurser och hållbar utveckling

Forskargruppen vid Uppsala universitet kommer främst att fokusera på olika vibrationskällor och undersöka genomförbarheten, tillämpningen och det socioekonomiska värdet av dessa elkällor i fattiga samhällen.

– Projektet är planerat att pågå i två år och forskningskonsortiet räknar med att vi kommer att få preliminära resultat redan inom det första året, säger Christian Schiffer, forskare i geofysik.

Rent konkret kommer projektet att medverka till att försöka förbättra levnadsvillkoren i en chilensk stad genom att tillhandahålla ren energi för belysning i skolor och laddningsstationer.

Källa: Uppsala universitet

Publicerad 2 februari 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.