Forskare ska göra grön el från vibrationer
Genom att omvandla mekaniska vibrationer till elektricitet vill forskare vid Uppsala universitet skapa en innovativ och skalbar lösning för ren och hållbar energi. Projektet har nu fått 2,7 miljoner från forskningsrådet Formas.
Projektet är en del av ett större konsortium med forskare även från Chile och Norge. Det övergripande syftet är att utforska potentialen i att utnyttja energi från naturliga och mänskligt orsakade vibrationer genom främst två tekniker: piezoelektriska och elektromagnetiska energiskördare.
Fattigare regioner skulle kunna dra stor nytta av att kunna utnyttja industriella och geologiska vibrationer, till exempel seismisk aktivitet, för sin elproduktion
– Även om energiomvandling från vibrationer till elektricitet är väl utforskat och har tillämpats, särskilt i rika länder, är det fortfarande underutnyttjat i mindre välbärgade länder. Det är främst rikare städer som drar nytta av den här tekniken, där vibrationer från broar, gångvägar och järnvägar tas tillvara för att driva olika slags anläggningar som exempelvis trafikljus. Fattigare regioner skulle kunna dra stor nytta av att kunna utnyttja industriella och geologiska vibrationer, till exempel seismisk aktivitet, för sin elproduktion. Men det saknas grundläggande forskning och utveckling inom just det området, säger Magdalena Kuchler, universitetslektor i naturresurser och hållbar utveckling
Forskargruppen vid Uppsala universitet kommer främst att fokusera på olika vibrationskällor och undersöka genomförbarheten, tillämpningen och det socioekonomiska värdet av dessa elkällor i fattiga samhällen.
– Projektet är planerat att pågå i två år och forskningskonsortiet räknar med att vi kommer att få preliminära resultat redan inom det första året, säger Christian Schiffer, forskare i geofysik.
Rent konkret kommer projektet att medverka till att försöka förbättra levnadsvillkoren i en chilensk stad genom att tillhandahålla ren energi för belysning i skolor och laddningsstationer.
Källa: Uppsala universitet